Izvor: Deutsche Welle, 13.Jun.2022, 10:20

Nema jasnog pobednika na izborima u Francuskoj

Nakon prvoga kruga parlamentarnih izbora čini da bi francuski predsednik Emanuel Makron mogao da izgubi apsolutnu većinu. Novi glavni suparnik mu je koalicija političke levice NUPES pod vođstvom Žan-Lika Melanšona.

Nekoliko nedelja nakon što je ponovo izabran na dužnost francuskog predsednika, Emanuel Makron mora da računa s tim da će mu ubuduće biti teže da vlada zbog promene odnosa snaga u Nacionalnoj skupštini.

U prvom krugu parlamentarnih izbora, zeleno-leva >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << koalicija „Nova narodna ekološka i društvena unija“ (NUPES) koju predvodi Žan-Lik Melanšon osvojila je gotovo isti broj glasova (25,7%) kao i predsednikov „Ensamble“ (Zajedno) – 25,8 odsto. Prema zvaničnim podacima, razlika je bila samo 21.442 glasa – a Francuska ima oko 48,7 miliona birača s pravom glasa.

Komplikovan francuski izborni sistem dovodi u određenoj meri do velikih razlika između osvojenog procenta glasova i osvojenih mandata. Na kraju se, naime, broje samo glasovi pobednika u svakom izbornom okrugu. Agencije za istraživanje javnog mnjenja procenjuju da će Makronov tabor moći u drugom krugu izbora koji se održava iduće nedelje da pridobije velik broj onih glasova čiji su kandidati otpali u prvom krugu.

Žan-Lik Melanšon

Apsolutna većina ugrožena

Makronov „Ensamble“ mogao bi da osvoji 255 do 295 mesta od ukupno 577, koliko ima francuski parlament. Za apsolutnu većinu potrebno je najmanje 289 poslanika. Levi savez „NUPES“ bi, uprkos tome što je osvojio velik broj glasova, mogao da dobije 150 do 210 mesta u parlamentu. Ako Makron izgubi apsolutnu većinu, on bi morao redovno da traži podršku u drugim strankama i koalicijama, i da pristaje na mnogo više kompromisa, recimo po pitanju planirane reforme penzionog sistema.

Melanšon je već ocenio da je rezultat izbora jasan udarac za njegovog suparnika Makrona. „Istina je da je predsednikova stranka u prvom krugu izbora poražena i pobeđena“, rekao je on sinoć u Parizu.

Desna populistkinja Marina Lepen je optimistična. Ona očekuje da će njena stranka „Naciobnalno okupljanje“ (Rassemblement National) ubuduće imati sopstvenu poslaničku grupu, za šta je potrebno 15 poslanika. Njena stranka, prema sadašnjim procenama, može da računa na 10 do 30 poslanika.

Marin Lepen

Premijerka Elisabet Borne, koju je nedavno imenovao Makron, uoči drugog kruga izbora poziva na „nedelju mobilizacije“. Ona i još 14 članova vlade kandidovali su se i na parlamentarnim izborima i preti im opasnost da izgube ministarske fotelje ako ne pobede u svojim izbornim okruzima.

Pitanje je međutim da li većina Francuza trenutno može da se „mobiliše“. Prvi krug izbora je pokazao da su mnogi umorni od glasanja – odziv birača je zabeležio nov, negativan rekord: ni polovina Francuza s pravom glasa nije izašla na izbore.

wa/ack (afp, dpa, rtr)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj: Makron pobeđuje?

Izvor: B92, 13.Jun.2022

Pariz -- Francuski predsednik Emanuel Makron ima velike izglede za stvaranje većine u Narodnoj skupštini nakon objave rezultata prvog kruga parlamentarnih izbora...To pokazuju službeni preliminarni rezultati...Projekcije predviđaju jasnu većinu za liberalnog predsednika u raspodeli mandata nakon...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.