DSS-NS-NP: Sporazum za nove izbore

Izvor: B92, 04.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS-NS-NP: Sporazum za nove izbore

Beograd -- Prvi cilj nove koalicije DSS-a, Nove Srbije i Narodne partije Maje Gojković jeste pokretanje incijative za glasanje o nepoverenju Vladi i novi izbori.

Lideri Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i NP potpisali su u sedištu DSS-a deklaraciju o zajedničkom političkom delovanju. Istovremeno su DSS i NS u Skupštini Srbije, uz podršku radikala, podneli predlog za izglasanje nepoverenja aktuelnoj vladi, što treba da vodi novim parlamentarnim izborima, za koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kampanju pokreće i Srpska napredna stranka.

Potpis na deklaraciju u sedištu DSS-a u Beogradu stavili su lideri - Vojislav Koštunica, Velimir Ilić i Maja Gojković. Tačka spajanja ove tri stranke, prema mišljenju potpisnika, jeste odgovorna državna i nacionalna politika.

Prema njihovom mišljenju, i trenutak za potpisivanje deklaracije nije mogao biti bolji jer je očigledno da vladajuća koalicija ne radi posao kako treba.

Zbog toga, predsednik DSS-a Vojislav Koštunica najavljuje inicijativu za raspravu o poverenju Vladi Srbije u republičkom parlamentu.

"Prilika je da se otvori rasprava u Skupštini Srbije o nepoverenju Vladi zbog toga što Vlada puna četiri meseca izbegava da dopusti, to je prava reč, raspravu o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije", rekao je on.

"Možda je ovo prilika da ukažem na još nešto, možda će to promaći vašoj pažnji, u Srbiji se jako mnogo govori o rodnoj ravnopravnosti, ali mi ovog puta prisustvujemo potpisivanju jednog sporazuma između triju stranaka, gde je na čelu jedne stranke Maja Gojković", rekao je on.

Predsednica Narodne partije Maja Gojković bila je još preciznija kada je reč o novim izborima u Srbiji.

"Vlada je sama sebe počela da ruši, očigledno svojom političkom nemoći da vodi Srbiju, a mi ćemo im od ovog trenutka, kada smo zvanično potpisali deklaraciju o predizbornoj saradnji, svakim danom pomagati, tako da se 2009. godine mogu očekivati izbori", rekla je ona.

SNS kreće u kampanju za izbore

Aleksandar Vučić (Fonet)

Dok novoformirana koalicija najavljuje zahtev za raspravu o poverenju Vladi Srbije, iz Srpske napredne stranke stižu najave da će ta partija krenuti u kampanju za nove izbore.

Zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić rekao je u Kažiprstu Radija B92 da su izbori potrebni zbog političke situacije, katastrofalnog ekonomskog stanja i lošeg rada Skupštine Srbije.

Vučić: To su tri razloga zbog kojih treba da idemo na izbore, i onda bismo posle toga imali bipolarni politički sistem – dve velike partije. Imali bismo još koaliciju oko DSS-a, koja bi ušla u parlament, i da vidimo ko bi još ušao u parlament.

B92: Ko bi vam bili saveznici?

Vučić: Mi smo spremni da pružimo ruku uvek i držimo otvorena vrata za ljude iz DSS-a, oni vidim da nisu nešto voljni.

B92: Zašto za DSS? To je jedina stranka koja je glasala protiv sporazuma sa EU.

Vučić: Videćemo kako će izgledati njihovo opredeljenje i po tom pitanju i po mnogim drugim pitanjima već u martu, aprilu ili maju, kada najkasnije očekujemo izbore.

Vuletić: Bez ukrupnjavanja

Uprkos nedavno potpisanoj deklaraciji o pomirenju DS-a i SPS-a i danas potpisanom dokumentu o saradnji narodnjaka, profesor Filozofskog fakulteta Vladimir Vuletić ne misli da to vodi ukrupnjavanju političke scene u Srbiji.

"Tu je reč o dve različite stvari. Dakle, prva stvar, vezana za DS i SPS, na izvestan način možda potencijalno vodi ukrupnjavanju nekakvog levog centra ili nekakve socijaldemokratske perpsektive", smatra on.

"Kada je reč o koaliciji koja je danas potpisana, ne mislim da će ona bogzna kako doprineti ukrupnjavanju političke scene. Mislim da je taj potez na izvestan način iznuđen", kaže on.

"Ne tumačim to kao neku vrstu ukrupnjavanja političke scene, nego kao jedan taktički potez da bi se spasila pozicija Demokratske stranke Srbije na političkoj sceni", kaže Vuletić.

DSS: Predlog zbog Euleksa

DSS će zatražiti da se na prvoj sledećoj sednici raspravlja o nepoverenju Vladi jer ona pregovara sa misijom Evropske Unije na Kosovu, izjavio je u emisiji Poligraf TV B92, portparol DSS-a Andrija Maldenović .

On je naglasio da Vlada još uvek nije pred skupštinu iznela predlog rezolucije o Kosovu.

Podsetimo da je Vlada povukla predlog rezolucije o Kosovu sa dnevnog reda parlamenta, jer u skupštini nije bila postignuta saglasnost oko tog dokumenta.

"Vlada je pokazala potpunu nesposobnost, i neodgovornost time što četiri meseca ne može u skupštini da predloži retoluciju o Kosovu. U međuvremenu se promenila situacija na Kosovu dolaskom Euleksa, a mi nemomo četiri meseca rezoluciju vlade", rekao je Mladenović.

Prema rečima poslanika DSS-a Slobodana Samardžića, inicijativu za opoziv Vlade potpisalo je 86 poslanika tih triju stranaka (DSS, NS, SRS), koji su zatražili da rasprava o razrešenju Vlade bude prva tačka sledeće sednice Skupštine, koja počinje sutra.

Samardžić je optužio Vladu da je vodila prikrivenu i tajnu politiku, bez informisanja javnosti i Skupštine.

"S obzirom da nismo uspeli da nateramo Vladu da rezoluciju o Kosovu, koja je dva puta povlačena, iznese pred Skupšinu, i da nismo uspeli da se dogovorimo o tekstu rezolucije, odlučili smo da prionemo ovom jačem postupku i da tražimo razrešenja Vlade", istakao je on.

Podrška i SRS i SNS

Zamenica šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Gordana Pop-Lazić izjavila je da je inicijativa opozicije o izglasavanju nepoverenja Vladi Srbije podneta jer je "očigledno da je Vlada spremna da legalizacijom misije Euleks na Kosovu nanese štetu Srbiji".

Gordana Pop-Lazić je kazala da je opozicija u više navrata pokušavala da skrene pažnju Vladi da ne vodi odgovarajuću politiku prema Kosovu i tražili poštovanje dosadašnjih rezolucija o Kosovu i Ustava Srbije.

"I Vlada Srbije i predsednik Republike imaju razgovore iza leđa parlamentu. Ne znamo o čemu se radi i ne bismo želeli da se državi nanese takva šteta kakvu je Vlada, očigledno, spremna da nanese legalizacijom Euleksa", rekla je ona.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da će ta stranka podržati inicijativu, ali da od SNS-a to niko nije tražio.

"Glasaćemo uvek za opoziv Vlade, samo bih zamolio DSS da budemo obavešteni bar malo pre javnosti, pa da onda sednemo i razgovaramo o setu razloga zbog kojih Vlada treba da padne, a ne da se vezujemo samo za jednu tačku", naveo je Nikolić.

On je rekao da je DSS "jedna mala politička stranka i poslanička grupa" i da je ideja da se o tome razgovara prihvatljiva, ali da to nametanje stava svim ostalim strankama veoma loše utiče na odnose u opoziciji.

ZES i LDP: Nemoguće i neodgovorno

Poslanik liste Za evropsku Srbiju Dragoljub Mićunović ocenio je da inicijativa DSS-a ne predstavlja ozbiljnu pretnju jer za to ne postoji većina u parlamentu.

"Ako pokrećete pitanje poverenja vladi, a ona ne dobije većinu, niste je oborili, već je time samo učvršćujete", rekao je Mićunović, dodavši da takva inicijativa može imati smisla samo ukoliko postoje šanse da vlada bude oborena.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je inicijativa Demokratske stranke Srbije neodgovorna i "zločin prema društvu" u trenutku svetske ekonomske krize.

"Taj čovek (Koštunica) bi trebalo da preuzme odgovornost za užasnu politiku koju je vodio godinama", rekao je Jovanović na konferenicji za novinare u Skupštini Srbije.

Jovanović je ocenio da vlada Mirka Cvetkovića nema potreban kapacitet, ali da je "elementarna pristojnost" da se doprinese ostvarivanje konsenzusa zbog ekonomske krize.

Šta kaže Ustav

Ustav Srbije predviđa da inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije ili nekom od ministara mora biti podržana potpisima najmanje 60 narodnih poslanika.

"Predlog za glasanje o nepoverenju Vladi ili pojedinom članu Vlade Narodna skupština razmatra na prvoj narednoj sednici, a najranije pet dana po podnošenju predloga. Nakon okončanja rasprave pristupa se glasanju o predlogu", precizira Ustav.

Narodna skupština je prihvatila predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi ili članu Vlade ako je za njega glasalo više od polovine od svih narodnih poslanika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savez za skok iznad cenzusa

Izvor: Kurir, 03.Nov.2008, 06:37

BEOGRAD - Dogovor o koaliciji Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Narodne partije biće zvanično objavljen sutra. Lideri tih stranaka Vojislav Koštunica, Velimir Ilić i Maja Gojković potpisaće deklaraciju o zajedničkom političkom delovanju, čime će novi politički savez i formalno početi...

Nastavak na Kurir...

Borba u DSS za uticaj kod Koštunice

Izvor: Blic, 04.Nov.2008

U Demokratskoj stranci Srbije traje tiha borba konzervativne i liberalne struje za uticaj kod lidera Vojislava Koštunice. Dok se konzervativci, koje predvode bivši ministri Slobodan Samardžić, Zoran Lončar i Predrag Bubalo, zalažu za to da stranački program ne odstupi od jasne nacionalne politike...

Nastavak na Blic...

DSS, NS i NP formirale koaliciju

Izvor: RTS, 04.Nov.2008

Lideri Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Narodne partije potpisali su danas u sedištu DSS-a Deklaraciju o zajedničkom političkom delovanju. .Deklaraciju su potpisali lideri tih stranaka Vojislav Koštunica, Velimir Ilić i Maja Gojković..Koštunica...

Nastavak na RTS...

DSS, NS i Narodna partija formirale koaliciju

Izvor: TV Avala, 04.Nov.2008

Lideri Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Narodne partije potpisali su danas u sedištu DSS Deklaraciju o zajedničkom političkom delovanju.

Nastavak na TV Avala...

DSS, NS i SRS za izglasavanje nepoveranja Vladi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2008

BEOGRAD - Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS), Nove Srbije (NS) i Srpske radikalne stranke (SRS) podneli su danas Skupštini Srbije predlog o izglasavanju nepoverenja Vladi Srbije zbog, kako su naveli, saradnje Srbije u uspostavljanju Misije Euleks na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Izbori prvi cilj

Izvor: Večernje novosti, 04.Nov.2008

"Narodnjaci" potpisali Deklaraciju o zajedničkom delovanju. Koštunica: Pravi trenutak za koaliciju. Ilić: Mi smo alternativa. Gojković: Pomažemo urušavanju vlade

Nastavak na Večernje novosti...

Saradnja DSS-a, NS-a i Narodne partije

Izvor: RTV Pink, 04.Nov.2008

Deklaraciju potpisali Koštunica, Ilić i Gojković. . . Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i Narodna partija potpisale Deklaraciju o zajedničkom političkom delovanju.

Nastavak na RTV Pink...

Narodnjaci i radikali traže smenu vlade

Izvor: Politika, 04.Nov.2008

U DSS-u svoj zahtev obrazlažu tvrdnjom da vlada krši ustav pregovorima o uspostavljanju Euleksa na Kosovu, dok demokrate tu inicijativu ocenjuju kao marketinški trik da se odvoji vreme za kritiku vlasti, bez šanse za njeno rušenje ..Poslanici Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Srpske radikalne...

Nastavak na Politika...

DSS, NS i SRS traže opoziv Vlade Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Nov.2008

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS), Nove Srbije (NS) i Srpske radikalne stranke (SRS) podneli su danas Skupštini Srbije predlog o izglasavanju nepoverenja Vladi Srbije zbog, kako su naveli, saradnje Srbije u uspostavljanju Misije Eulek ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Todorović: SRS se neće priključiti bloku DSS, NS i NP

Izvor: Blic, 05.Nov.2008, 18:37

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović izjavio je danas da nema potrebe da se radikali priključe bloku koji čine Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i Narodna partija Maje Gojković.....Na pitanje da li postoji mogućnost saradnje s tim strankama na nivou na kom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.