DS povukao SPS,  Nikolić ostao bez vlasti

Izvor: Blic, 15.Avg.2009, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS povukao SPS, Nikolić ostao bez vlasti

Demokrate spremne za novo odmeravanje snaga: Nikolić i Tadić

Odlukom da koaliciju oko SPS privole da u opštini Voždovac ne napravi vlast ni sa kim drugim osim sa DS, ova partija poslala je poruku SNS da nisu toliko jaki koliko im se posle junskih lokalnih izbora učinilo. Posledica ovakvog poteza demokrata su novi lokalni izbori na Voždovcu, jer do juče, kada je bio poslednji dan za konstituisanje Skupštine opštine, nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uspeli da obezbede većinu, ali nisu dozvolili ni socijalistima da se priklone naprednjacima i koaliciji oko DSS, sa kojima su inače na vlasti u opštini Zemun.

- Stranka je na ovaj način želela da pokaže naprednjacima da su previše poleteli i da neće olako prepustiti vlast u ovoj beogradskoj opštini, na kojoj su na vlasti više od 10 godina - kaže naš sagovornik iz vrha DS.

S obzirom na to da su demokrate junske izbore na Voždovcu shvatile isuviše lako, DS planira da sve raspoložive snage usmeri na predstojeću kampanju, tim pre što je za prethodne izbore upravo iz redova demokrata bilo optužbi na račun visokih funkcionera koji se, za razliku od drugih partija, nisu previše uključivali u kampanju.

Da će na Voždovcu biti ponovo raspisani izbori saopšteno je juče na konstitutivnoj sednici koja je počela još u ponedeljak, 10. avgusta. Ni na jučerašnjoj sednici nisu bili odbornici SNS i koalicije oko DSS, dok se jedan broj odbornika DS nije evidentirao da je prisutan, čime je ova stranka praktično onemogućila kvorum za rad.

Po saopštavanju odluke da će novi izbori biti raspisani, stranke su još u opštinskom holu nastavile, kao što je bio slučaj i prethodnih dana, da optužuju jedna drugu za neuspeh u formiranju vlasti. SNS je optužio DS da je sprečio socijaliste da sa naprednjacima i narodnjacima formiraju vlast u ovoj opštini da bi, kako su rekli, prikrio šta je vlast u toj opštini radila u prethodnom periodu, i ističu da će posle ovih izbora imati još ubedljiviju prednost nad demokratama.

- Smatram da ovo nije dobro za Voždovčane, ali će SNS na tim izborima još ubedljivije pobediti sve druge stranke - rekao je funkcioner SNS Nebojša Stefanović.

U DSS takođe optužuju DS za to što nije dozvolio socijalistima da vlast formira sa njima i naprednjacima, i ocenjuju „skandaloznim" najave DS prethodnih dana da će neki odbornici koalicije oko DSS obezbediti vladajuću većinu iako je ova stranka sa demokratama na vlasti u još dve beogradske opštine, Barajevu i Mladenovcu.

Odnos snaga

(Stranka broj mandata)

SNS 18

Za evropski Voždovac 17

Koalicija DSS-NS-NP 7

Koalicija oko SPS 6

SRS 3

LDP 3

Lista za toleranciju 2

Ukupno 56

*za vlast potrebno 29 odbornika

- Mi možemo iz vlasti uvek da izađemo, ali mislim da ćemo i u tim opštinama tada imati izbore. Kada bi se vratili godinu dana unazad, ta vlast ne bi bila formirana – rekao je šef Gradskog odbora DSS Andreja Mladenović.

Zbog prisustva brojnih stranačkih funkcionera u zgradi opštine, voždovačke demokrate istakle su da je „više nego očigledno koje su stranke na lokalu trpele pritiske svojih centrala da se ne napravi drugačija koalicija od one u Zemunu", aludirajući na Srpsku naprednu stranku i Demokrtsku stranku Srbije.

- Nažalost, odbornici DSS i SNS nisu uspeli da dođu do reči jer su umesto njih govorili njihovi stranački predstavnici iz gradskih odbora - rekao je šef odborničke grupe DS Branko Arsenijević.

Juče je formiran odbornički klub koalicije „Za evropski Voždovac" i Liste za toleranciju, čime ova grupacija sada ima najveći broj odbornika - 19, tako da će ona i imati predsednika privremenog organa koji će rukovoditi opštinom do formiranja nove vlasti.

G17 ide sam na izbore

Gradski odbor G17 plus će na predstojećim izborima na Voždovcu izaći samostalno. U njihovom saopštenju stoji da i pored dobre saradnje sa Opštinskim odborom DS na Voždovcu, žele da samostalnim izlaskom na izbore ostalim skepticima i zlonamernim političkim suparnicima još jednom dokažu da G17 plus legitimitet za svoju politiku crpi iz podrške birača".

Sitne čarke

Na jučerašnjoj sednici nije bilo nikakvih incidenata, osim što je bilo negodovanja zbog kašnjenja sednice. Nakon što su odbornici uši u salu, nekoliko puta se glasno prolomilo: „Idemo na izbore". U opštinskom holu, dok je govorio šef Gradskog odbora DSS Andreja Mladenović, moglo se čuti: „Vratite stanove"...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.