DA LI ĆE TRAMP DA POMILUJE SAM SEBE? Pobeda na izborima bi značila jednu stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2023, 21:21

DA LI ĆE TRAMP DA POMILUJE SAM SEBE? Pobeda na izborima bi značila jednu stvar

Iako je većina Amerikanaca, prema nedavno urađenoj anketi, protiv ove opcije, Trampovo pomilovanje u slučaju da bude osuđen zbog poverljivih dokumenata je moguće na više načina.

Više od polovine Amerikanaca (55 odsto) ne bi odobrilo da se bivši predsednik Donald Tramp pomiluje ako bude osuđen u slučaju poverljivih dokumenata i ponovo izabran za predsednika 2024. godine, pokazala je nova anketa "Yahoo News"/"YouGov".

Prema istraživanju koje je od 16. do >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 20. juna sprovedeno na uzorku od 1.626 odraslih Amerikanaca, samo 28 odsto njih bi to odobrilo.

U međuvremenu, u rastućem broju republikanskih kandidata u predsedničkoj trci 2024, Tramp i dalje vodi u anketama, iako se suočava s optužnicom po federalnim optužbama zbog rukovanja poverljivim dokumentima.

Džefri Krauč, docent američke politike na Američkom univerzitetu i stručnjak za pomilovanje izvršnih organa, objasnio je za "Yahoo News" da li i kako bi bivši predsednik mogao da se pomiluje ako bude ponovo izabran.

- Pomilovanje je najpotpuniji oblik oprosta koji predsednik može ponuditi nekome ko je počinio savezni prekršaj. Ovlašćenje za pomilovanje se posebno pominje u članu II Ustava SAD - rekao je Krauč u mejlu za "Yahoo News".

- Pomilovanje je jedan od dva najčešća oblika predsedničkog pomilovanja koji se danas koriste. Komutacija je drugo.

"Možda može da se pomiluje, ali postoje razumni argumenti s obe strane ovog pitanja. Ne znamo sa sigurnošću šta bi se dogodilo, jer nijedan predsednik nikada nije pokušao da se samopomiluje", rekao je Krauč. "Ako bi Tramp pokušao da se pomiluje, to bi svakako bila kontroverzna odluka."

- Potencijalno, da. Ovo bi mogao biti alternativni put za novoizabranog predsednika Trampa koji želi da bude pomilovan, ali ne želi da to sam uradi - rekao je Krauč.

Ako bi Tramp sam sebe pomilovao, da li bi to predstavljalo bilo kakve pravne izazove i kako?

- Tramp bi mogao da iskoristi svoju moć pomilovanja da pokuša da izbegne bilo kakve savezne pravne komplikacije s kojima bi se mogao suočiti nakon što ponovo postane predsednik. Pravni naučnici se ne slažu oko toga da li bi takav potez uspeo - objasnio je Krauč.

"Jedna perspektiva je da je moć pomilovanja prilično široka, a Ustav izričito ne zabranjuje samopomilovanje. Druga perspektiva je da bi samopomilovanje, između ostalog, neprikladno omogućilo predsedniku da odlučuje o svojoj sudbini u sopstvenom slučaju. U nekom trenutku, Vrhovni sud SAD bi verovatno morao da odluči o ustavnosti samopomilovanja."

"Predsednik može samo da pomiluje 'prestupe protiv Sjedinjenih Država' ili savezne zločine. Predsednik možda neće dati pomilovanje za državne prekršaje", rekao je Krauč.

- Ko god bude izabran za predsednika 2024. mogao bi da pomiluje Trampa ako to želi -  rekao je Krauč.

"Vodeći republikanski predsednički kandidati se trenutno razvrstavaju u grupe na osnovu mogućnosti Trampovog pomilovanja: oni koji kažu da bi ga verovatno pomilovali (preduzetnik Vivek Ramasvami), oni koji ne bi (bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi i bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson) i oni koji bi mogli (guverner Floride Ron Desantis; bivši guverner Južne Karoline Niki Hejli i gradonačelnik Majamija Frensis Suarez).

- Možda će Republikanska stranka imati dugoročnu političku korist od obećanja da će pomilovati bivšeg predsednika. Naravno, predsednik Bajden bi danas mogao da pomiluje Trampa. Nema potrebe da čeka na podizanje formalne optužbe, suđenje ili izricanje kazne, pre nego što odobri pomilovanje - objasnio je Krauč.

"Ali trenutno se čini da predsednik Bajden nema nikakvu sklonost da pomiluje svog prethodnika."
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.