Čović: Nema formiranja vlasti bez promene Izbornog zakona

Izvor: RTS, 23.Okt.2018, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Nema formiranja vlasti bez promene Izbornog zakona

U Bosni i Hercegovini od danas teče trodnevni rok za podnošenje primedbe na rezultate opštih izbora, koji su saopšteni u ponedeljak. Odlazeći hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović najavljuje da vlast u Federaciji BiH neće biti formirana dok se ne izmeni Izborni zakon.
Dragan Čović je bio kandidat za još jedan mandat u tročlanom Predsedništvu BiH, ali je izbornu trku izgubio od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lidera Demokratske fronte Željka Komšića, kome će ovo biti treći mandat hrvatskog člana u tom telu i sva tri puta su ga na tu poziciju izabrali Bošnjaci.

Komšić je na ovim izborima dobio 225.500 glasova dok je Čović dobio 154.819 glasova. Čović, međutim, kaže da je Komšić "marioneta".
Čović je gostujući na RTRS-u rekao da ne želi da govori loše o bilo kome pa ni o Komšiću. Ipak, dodao je da Komšiću to mesto ne pripada i da nije ni legalan ni legitiman hrvatski član Predsedništva BiH.
Navodi da ima odluku Ustavnog suda koja govori o legitimnosti predstavljanja i ponovio da je stav njeove stranke HDZ BiH da nema formiranja vlasti dok ne bude izmienjen Izborni zakon BiH jer je to za ovu stranku, ali i za BiH, kako kaže, pitanje svih pitanja.
"Naravno da ćemo se prilagođavati potrebama političkog trenutka u BiH, ništa ne smemo zaustaviti, niti je ovo bilo kakva blokada, ovo je inicijativa za BiH", ističe Čović.
Prema njegovim rečima, mora se zaštititi pozicija hrvatskog naroda kao konstitutivnog i ravnopravnog u BiH, čime se štiti i BiH i Dejtonski mirovni sporazum.
"Moramo se do kraja vratiti izvornom Dejtonskom sporazumu, jer ćemo bez njega imati ovakve eksperimente koji će zaustaviti sve što smo stavili sebi u program kada je reč o EU", napominje Čović.
Dodao je da će HDZ BiH, koji je osvojio značajno više glasova na proteklim izborima i Komšićeve Demokratske fronte, ići u koalicije sa kojima može da kreira budućnost i jasnu poziciju hrvatskog naroda u BiH i realizuje projekte koje su predstavljali u izbornoj kampanji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ČOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Dodik je ozbiljan političar koji drži reč, a Komšić mala marioneta i nije ni legalan ni legitiman

Izvor: Kurir, 23.Okt.2018

BANJALUKA - U Bosni i Hercegovini od danas teče trodnevni rok za podnošenje primedbe na rezultate opštih izbora, koji su saopšteni u ponedeljak, a odlazeći hrvatski član Predsedništva BiH, Dragan Čović, najavljuje da vlast u Federaciji BiH neće biti formirana dok se ne izmeni Izborni zakon.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.