Ćirilica u Vukovaru posle izbora

Izvor: B92, 15.Mar.2013, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ćirilica u Vukovaru posle izbora"

Brisel -- Premijer Hrvatske izjavio da će natpisi na srpskom jeziku i ćirličnom pismu biti postavljeni u Vukovaru posle drugog kruga lokalnih izbora, 2. juna.

"Ne želim da ta tema 'intoksira' kampanju, neka se izbori završe na miru, a nakon izbora će se sprovesti zakon. Ćirilica je i naše, hrvatsko pismo - pola srednjovekovnih dokumenata napisano je na hrvatskoj ćirilici", rekao je premijer Zoran Milanović u Briselu, prenosi T-portal.

On je dodao da mnogi pokušavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zloupotrebe uvođenje dvojezičosti i poručio da će sprovesti Ustavni zakon koji omogućava dvojezičnost.

"Oni koji zaista imaju bol u srcu, s njima saosećam i razumem ih. Ima u našim redovima onih koji su bili u logorima u Srbiji - ministri i gradonačelnik Vukovara (Željko Sabo) koji je ujedinio Hrvate i Srbe i koji će zato dobiti izbore, i zato što je dobar gradonačelnik", rekao je Milanović.

Uprkos protivljenju nekih udruženja ratnih veterana i desničarskih stranaka, Vlada je više puta poručila da država neće odlagati primenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji omogućava primenu dvojezičnosti u Vukovaru. Prema poslednjem popisu, Srbi čine više od trećine stanovnika tog grada.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milanović: Ćirlični natpisi u Vukovaru posle izbora

Izvor: Blic, 15.Mar.2013

Premijer Hrvatske Zoran Milanović najavio je danas da će natpisi na srpskom jeziku i ćirličnom pismu biti postavljeni u Vukovaru posle drugog kruga lokalnih izbora, koji bi trebalo da budu 2. juna..."Ne želim da ta tema 'intoksira' kampanju, neka se izbori završe na miru, a nakon izbora će se...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.