Čileanski predsednik smenio osam ministara - sledi smirivanje krize?

Izvor: B92, 28.Okt.2019, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čileanski predsednik smenio osam ministara - sledi smirivanje krize?

Čileanski predsednik Sebastian Pinjera smenio je osam ministra kako bi smirio najveću političku krizu otkako je 1990. Čile ponovo postao demokratska zemlja.

Među smenjenima našli su se ministri unutrašnjih poslova i finansija.

Prošlonedeljni protesti koji su izmakli kontroli, već su naveli Pinjeru, milijardera iz desnog centra koji je na izborima 2017. godine pobedio levicu, da obeća promene u korist >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radničkih slojeva. Obećao je da će povećati minimalac i penzije, smanjiti cene lekova i javnog prevoza i osigurati odgovarajuću zdravstvenu brigu.

Pinjera je otpustio ministra unutrašnjih poslova Andreasa Čedvika, svog rođaka i čoveka od poverenja koji se ovih dana našao na meti kritika jer je demonstrante nazvao kriminalcima. Desničara Čedvika zamenio je Gonzal Blumel, a na mesto dosadašnjeg ministra finansija Felipa Laraina imenovan je Ignjasio Brionesa, profesor ekonomije.

"Čile se promenio pa mora i vlada da se promeni kako bi se suočila sa novim izazovima", rekao je Pinjera u govoru iz predsedničke palate koji je prenosila televizija.

Ovo je treći put da Pinjera pravi reorganizaciju vlade u nešto više od godinu i po dana.

Proteste kakvi do sad nisu viđeni uzrokovalo je poskupljenje karata za podzemnu železnicu za više od tri odsto. Uprkos povlačenju te odluke, nezadovoljstvo u zemlji ne jenjava.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PREDSEDNIKU ČILEA GORI POD NOGAMA: Traži rešenje za najveću političku krizu, smenio 8 ministara! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 29.Okt.2019, 08:47

Čileanski predsednik Sebastian Pinjera smenio je osam ministra kako bi smirio najveću političku krizu otkako je 1990. Čile ponovo postao demokratska zemlja.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.