Čanak: Vlast se menja na izborima, ne protestima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2019, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Vlast se menja na izborima, ne protestima

Mimo izbora demonstracije ne mogu dovesti do promene vlasti, niti takvo razmišljanje ima podršku demokratskih zemalja, kaže lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak i ističe da je 30-godišnja istorija pokazuje da demonstracije imaju smisla posle izbora, a ne umesto njih.

''A posle izbora, kontradikcije se rešavaju u institucijama. Pritom, sasvim sigurno, te institucije neće biti zaštićene njihovim sadašnjim napuštanjem'', rekao je Čanak u intervjuu podgoričkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pobjedi.

Kako je naveo, jedine uspešne demonstracije u Srbiji bile su posle izbora 1996. i 2000. godine, u oba slučaja, kaže, kao zaštita rezultata predsedničkih izbora.

Govoreći o sadašnjim odnosima Srbije i Crne Gore i njihovih predsednika, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića, Čanak je ocenio da su odnosi korektni, ali da bi sasvim sigurno mogli i morali biti mnogo bolji.

Smatra i da bi za Srbiju bilo dragoceno da koristi crnogorska iskustva na evropskom putu.

''Na tom putu, Crna Gora je dalje odmakla od Srbije. Politička iskustva predsednika Crne Gore Mila Đukanovića spadaju u najdragocenija politička iskustva živoga političara na tlu Evrope", tvrdi Čanak.

Na pitanje šta najviše koči regionalne odnose u kontekstu incidenta u Splitu sa vaterpolistima Srbije u Splitu, lider LSV je napad na sportiste nazvao sramotnim i primitivnim aktom divljaštva i naglasio da se slični incidenti naizmenično dešavaju kao posledica decenijama negovane ksenofobije, pa čak i rasizma.

''Evo, recimo, pre nekoliko dana u Kruševcu su, na primer, napadnuti tamnoputi fudbaleri iz afričkih zemalja. Ukratko, imam utisak da sve to vodi samo tome da se građani iz jedne i druge zemlje sve više iseljavaju, a zatim dobro slažu u Nemačkoj'', naveo je Čanak.

On je primetio da se, kad se spomene položaj Srba van Srbije, obavezno misli na region i promišlja ''u koordinatama političkog argumenta iza kojeg sledi politička kampanja''.

''Hoću da kažem to da se generalizujući položaj Srba van Srbije, tim ljudima pravi medveđa usluga. S druge strane, pokušaj promene izbornog zakona u Hrvatskoj i situacija u kojoj se našao Milorad Pupovac zaslužuje jasnu kritiku iz Evrope i uopšte civilizovanog sveta'', naglasio je Čanak.

Na konstataciju novinara da nijedan lider EU, koji je posetio Srbiju, nije dočekan kao nedavno predsednik Rusije i pitanje šta je Srbija htela da pokaže tim dočekom i kako vidi ulogu Srpske pravoslavne crkve u tome, Čanak je kazao da je velelepan doček Putina bio u jednoj meri i cena koju je ''vlast u Srbiji morala da plati za potrebe sopstvene podrške od strane rusofilnog dela srpske javnosti".

Čanak smatra i da SPC koristi svoju istorijsku priliku da se, kako kaže, što više okoristi o određeni tip vakuma koji postoji u definisanju njenog mesta i ingerencija.

''Ona igra ničim objašnjivu ulogu i političkog i spoljnopolitičkog i edukativnog i kakvog sve još faktora u Srbiji. Ruska pravoslavna crkva je još u komunističko vreme bila najpouzdaniji operativac KGB, pa me uopšte ne čudi odnos i pažnja Putina koji je ponikao iz KGB - koju pokazuje i prema SPC'', rekao je Čanak u intervjuu podgoričkoj Pobjedi, koji je preneo LSV.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čanak: Vlast se menja na izborima, ne protestima

Izvor: B92, 18.Feb.2019, 10:05

Podgorica -- Mimo izbora demonstracije ne mogu dovesti do promene vlasti, niti takvo razmišljanje ima podršku demokratskih zemalja, kaže lider LSV Nenad Čanak...On ističe da je 30-godišnja istorija pokazuje da demonstracije imaju smisla posle izbora, a ne umesto njih..."A posle izbora, kontradikcije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.