ČUDO U ŠARGANU: Opozicija bi vlast ali se protivi izborima

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2023, 22:37

ČUDO U ŠARGANU: Opozicija bi vlast ali se protivi izborima

Osvrt narodnog poslanika na aktuelnu društveno-političku situaciju.

Zamislite da američki republikanci zvanično izađu sa zahtevom da Bajden ne bude predsednički kandidat demokrata, da opozicija u Rusiji protestvuje zato što će nosilac izborne liste Jedinstvene Rusije biti Vladimir Putin ili da se opozicija u Nemačkoj ili nekoj drugoj zapadnoj državi protivi raspisivanju parlamentarnih izbora.

Ne samo da ništa od ovoga nije realno i moguće, već bi u javnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tih država izazvalo sveopšti podsmeh i sprdnju.

Međutim, u srpskoj politici su pojave slične navedenim postale uobičajena stvar.

Poslednji primer je pitanje (ne)održavanja izbora.

Otkad postoji parlamentarna demokratija uobičajeno je i normalno da se opozicija uvek i stalno bori za održavanje izbora a da se vlast tome protivi.

U Srbiji se ovih dana, i ne prvi put, događa suprotno.

Vlast nudi da u cilju prevazilaženja tenzija u društvu raspiše prevremene izbore.

Većina opozicije neće ni da čuje. Lakše bi bilo mačku naterati u vodu nego njih na izbore u septembru.

Jer znaju da će na njima ponovo izgubiti. Oni bi da dođu na vlast bez izbora. Sasvim svejedno da li mirnim ili nasilnim putem.

Kao što Crveni krst uoči Božića deli humanitarne pakete, oni bi da Vučić i SNS njima podele ministarske resore.

Što je isto da Real Madrid svoje mesto na završnom turniru košarkaške evrolige prepusti Partizanu.

Drugi scenario je da se sukobi u srpskom društvu toliko zaopštre da bude izvodljiva repriza sramotnog 5. oktobra 2000.

Sve sa paljenjem zdanja parlamenta i zgrade državne televizije, razoružavanjem policajaca i njihovim skidanjem u gaće i slična dostignuća koja smo pre dve decenije videli u izvođenju Đinđića, Koštunice, Batića i ostale dosovske glumačke ekipe.

S tim što predstavnici vlasti sada ne bi bili samo ponižavani i tučeni, kao što je onomad bio pretučen direktor RTS Milanović, već bi, kako to najavljuje novi Moša Pijade opozicije, sociolog Jovo Bakić, „plovili Savom i Dunavom“.

Dakle, ne plivali, već plovili. Onako kako je plovio nesrećni Matej Periš. Ili kako su pre 70 godina plovili Srbi ubijeni u Jasenovcu.

Ubrzo nakon izbora 2008. godine na kojima je SRS osvojila rekordna 82 poslanička mandata Vojislav Šešelj je zatražio održavanje novih izbora.

Na naše čuđenje, održao nam je kraće predavanje.

-Mi jesmo pobedili ali nemamo dovoljno mandata da formiramo vlast.

A cilj opozicije nije da večno ostane opozicija, već da postane vlast.

I dok ne postanemo vlast mi ćemo tražiti održavanje izbora. To je normalno i tako je svuda u svetu. U Srbiji nije.

Najveći deo opozicije, uglavnom nastao iz DS, koja se kao amebe podelila na 18 stranaka, strančica, udruženja i ljubitelja NATO, neće da čuje za izbore.

Ali to nije jedini politički „izum“ dosovske opozicije. Ona ovih dana ultimativno zahteva rekonstrukciju Vlade.

Uz navođenje ministara koje treba smeniti. Neke Ćute, Parlići, Grbovići i društvo hoće da sastavljaju tim Vučiću i Ani Brnabić.

Što bi bilo isto kao da Duško Ivanović, trener KK Crvena Zvezda ispostavi zahtev Željku Obradoviću da uoči sledećeg derbija iz tima izbaci Parkera i Smailagića.

U protivnom će pozvati delije da svakog petka blokiraju Gazelu.

Već godinama glavna briga opozicije jeste da li će Aleksandar Vučić ostati predsednik SNS i da li će biti nosilac izbornih lista SNS.

Realno, šta njih zabole šta se događa u SNS, koga će SNS kandidovati a koga neće?

Ozbiljne stranke ne zabadaju nos u tuđe dvorište već se bave sređivanjem stanja u svom.

Oni koji su uspeli da svoju stranku razbucaju na 18 delova i da sa 50 spadnu na podršku pet odsto biračkog tela uče zanatu Vučića koji deset godina u proseku osvaja četiri puta više glasova nego svi oni zajedno.

Možda je rešenje ovog (pred)izbornog nadgornjavanja da zamole Vučića da bude nosilac svih izbornih lista, i vladajućih i opozicionih stranaka?
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.