ČIM PROĐU IZBORI U TURSKOJ: Erdogan želi da se vidi sa Asadom, Damask ODMAH odgovorio

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2022, 23:20

ČIM PROĐU IZBORI U TURSKOJ: Erdogan želi da se vidi sa Asadom, Damask ODMAH odgovorio

Približavanje Siriji može pomoći Turskoj da reši mnoge svoje bezbednosne probleme

Damask je odbio zahtev Ankare za organizovanje sastanka između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Sirije Bašara al Asada, otkrio je Orhan Miroglu, visoki zvaničnik turske vladajuće Partije pravde i razvoja.

Miroglu je za rusku novinsku agenciju rekao da Damask veruje da bi takav sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << trebalo da bude održan tek posle opštih izbora u Turskoj 2023. godine.

- Turska je upala u konfrontaciju sa Rusijom, Sjedinjenim Državama, Iranom i Damaskom zbog Radničke partije Kurdistana i Sirijskih demokratskih snaga - rekao je Miroglu, koji je i poslanik Velike narodne skupštine Turske.

- Ova osetljiva situacija može u velikoj meri uticati na turske predsedničke i parlamentarne izbore koji će se održati 2023. godine.

Miroglu je ranije rekao da bi tursko-sirijski odnosi mogli da dobiju "novi zaokret" posle predstojećih opštih izbora u Turskoj.

Ankara je prekinula veze sa Damaskom pre više od jedanaest godina, kada je prvi put izbio rat u Siriji. Danas se smatra glavnim podržavaocem sirijskih pobunjenika i turska vojska drži ogromne delove severnog regiona zemlje.

Erdogan je više puta pozivao na odlazak Asada na početku sirijskog rata, dok je Asad optužio Tursku da podržava terorizam u Siriji.

Primedbe Miroglua su u skladu sa nedavnim izveštajem Rojtersa koji je otkrio da je Asad odbio predlog da se Erdogan sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Prema izveštaju, Damask veruje da bi takav sastanak mogao da poveća Erdoganove šanse na opštim izborima u Turskoj, posebno ako se bavi pitanjem vraćanja nekih od 3,6 miliona sirijskih izbeglica u Tursku.

Turska trenutno sprovodi vazdušnu operaciju protiv kurdskih snaga u severnoj Siriji, koje podržavaju SAD, i preti ratom razorenoj zemlji novom kopnenom invazijom. U nedavnoj televizijskoj diskusiji, Erdogan je izrazio spremnost da se sastane sa Asadom i napomenuo da "u politici ne može biti ljutnje".

i pronađe pravo rešenje za izbegličku krizu. Ovo bi moglo povećati šanse Erdogana i njegove stranke na predstojećim izborima. Damask je očigledno toga dobro svestan.

Bez konkretnih koraka Ankare, uključujući vojno povlačenje iz barem nekih delova severne Sirije, Damask verovatno neće pristati da obnovi veze.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.