CIK predložio PS BiH: Nužne hitne izmjene Izbornog zakona radi popune Kluba srpskog naroda u FBiH

Izvor: Cafe.ba, 24.Feb.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIK predložio PS BiH: Nužne hitne izmjene Izbornog zakona radi popune Kluba srpskog naroda u FBiH

- Iz državne institucije za provedbu izbora upozoravaju da je hitna izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH potrebna ne samo zbog nedostajućeg broja delegata, nego i zbog moguće situacije da prestane mandat nekome od delegata u skladu s članom 1.10. Izbornog zakona BiH, odnosno nemogućnosti popune delegata iz reda istog konstitutivnog naroda ili iz reda ostalih čime bis e dovelo u pitanje funkcionisanje kluba delegata tog konstitutivnog naroda ili ostalih.

Centralna izborna >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << komisija (CIK) Bosne i Hercegovine u svom izvještaju o provođenju općih izbora 2014. godine dostavljenom Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine predložila je, između ostalog, izmjene i dopune Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, javlja Anadolu Agency (AA).

CIK BiH upozorio je da su shodno zakonskim odredbama i članovima 10.12 i 10.16 Izbornog zakona BiH, raspoređeni mandati u Dom naroda Parlamenta FBiH, ali da su ostala upražnjena četiri mjesta delegata iz srpskog naroda s obzirom da na kandidatskim listama u svim kantonima nema izabranih kandidata tog naroda.

Naime, posrednim izborima u Dom naroda Parlamenta FBiH od ukupno 58 delegata izabrano je njih 54 i to po 17 u klubovima bošnjačkog i hrvatskog naroda, 13 iz srpskog naroda, te sedam iz reda ostalih.

"Imajući u vidu navedeno i činjenicu da Izbornim zakonom BiH nije regulisan način postupanja u konkretnoj situaciji, Centralna izborna komisija BiH je mišljenja da trebaju biti izabrani svi delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH kako bi se ispoštovale odredbe Ustava FBiH", stoji u materijalu CIK-a BiH dostavljenom Parlamentarnoj skupštini BiH.

CIK BiH je stava da j iz navedenih razloga moguće rješenje da Parlamentarna skupština BiH pristupi hitnom postupku usvajanja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, te iznimno za ove izbore, reguliše dodjelu mandata neizabranim kandidatima sa kandidatskih listi za kantonalne skupštine sa najvišim količnicima u Dom naroda Parlamenta FBiH.

"Taj princip hitnosti retroaktivnog regulisanja i popune primjenjen je za Narodnu skupštinu bh. entiteta RS nakon izbora 2006. godine", navode iz CIK-a BiH.

CIK BiH stava je da bi jedno od mogućih rješenja bilo da se popuna nedostajućih delegata iz određenog konstitutivnog naroda ili iz reda ostalih vrši sa kandidatskih lista za kantonalne skupštine onih političkih subjekata koji su dobili mandate u zakonodavnom tijelu tog kantona. Mandat bi se dodjeljivao kandidatima koji su dobili najveći broj glasova i pripadnici su pripadnici onog konstitutivnog naroda odnosno ostalih koji nedostaju u klubovima delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Moguća opcija bi bila rješenje slično načinu popune Vijeća naroda RS u slučaju nedostajanja potrebnog broja delegata u klubu nekog naroda ili iz reda ostalih što se redovno dešava ili neko drugo rješenje po odluci zakonodavca vodeći računa da isto ne smije biti suprotno odredbama Ustava FBiH koji regulišu tu materiju", ocjena je CIK-a BiH.

Iz državne institucije za provedbu izbora upozoravaju da je hitna izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH potrebna ne samo zbog nedostajućeg broja delegata, nego i zbog moguće situacije da prestane mandat nekome od delegata u skladu s članom 1.10. Izbornog zakona BiH, odnosno nemogućnosti popune delegata iz reda istog konstitutivnog naroda ili iz reda ostalih čime bis e dovelo u pitanje funkcionisanje kluba delegata tog konstitutivnog naroda ili ostalih.

Materijal CIK-a BiH Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će na sjednici koja je zakazana za četvrtak, 26. februara.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.