Bušati: Rama u Srbiji posle izbora

Izvor: B92, 06.Feb.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bušati: Rama u Srbiji posle izbora

Atina -- Albanski premijer Edi Rama najverovatnije će posetiti Srbiju pošto bude oformljena nova srpska vlada, rekao je šef albanske diplomatije Ditmir Bušati.

"Planirali smo regionalne posete premijera i ministra spoljnih poslova i Srbija je deo te ture. Došlo je, medjutim, do nekoliko dogadaja u Srbiji, u kojoj će biti prevremeni izbori i izgleda da bi do posete Edija Rame moglo doći posle izbora i kada Srbija oformi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novu vladu", rekao je za agenciju Beta Bušati.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 16. marta.

"Važno je naglasiti da je albanska vlada voljna da ima dobre odnose sa Srbijom, kao deo naše regionalne politike. Smatramo da je saradnja

sa Srbijom jedna od vrednosti evropske perspektive regiona", rekao je Bušati i dodao da Srbija i Albanija sarađuju i ekonomski i

politički, u okviru nekoliko regionalnih inicijativa, poput jadransko-jonske.

Na pitanje novinara zašto više decenija u Srbiju nije došao nijedan visoki albanski političar, Bušati je rekao da se može postaviti isto pitanje i kada se radi o nekom visokom srpskom zvaničniku (zašto toliko dugo nije došao u Albaniju).

"Svi znamo našu istoriju, svi znamo predrasude koje su pratile naš put ka evroatlantskim integracijama", ukazao je Bušati.

On je istakao da je važno "ponovo naglasiti potrebu za novim poimanjem kada se radi o regionalnoj politici".

"Ne vidim opasnost u posetama i sastancima, ali sa druge strane veoma je važno da ti sastanci budu praćeni konkretnim rezultatima, koji će doneti boljitak građanima", ocenio je šef albanske diplomatije.

Na pitanje kako gleda na inicijativu da premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači budu predloženi za Nobelovu nagradu za mir, Bušati je naveo da to nije albanska inicijativa, ali da je podržavaju.

"Ne podržavamo osobe, već proces, koji se sada kvalifikuje kao normalizacija odnosa Srbije i Kosova, i čvrsto verujemo da ta normalizacija treba da bude praćena punim pomirenjem Srbije i Kosova, jer bi to bilo ne samo ključno za stabilizaciju regiona, već i za njegovu evropsku budućnost", istakao je Bušati.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bušati: Rama u Srbiji najverovatnije posle izbora

Izvor: Blic, 06.Feb.2014

Albanski premijer Edi Rama najverovatnije će posetiti Srbiju pošto bude oformljena nova srpska vlada, posle vanrednih izbora, rekao je danas u Atini šef albanske diplomatije Ditmir Bušati. Edi Rama..- Planirali smo regionalne posete premijera i ministra spoljnih poslova i Srbija je deo te ture....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.