Burna sednica RIK-a: Ko radi u čijem interesu i ko ima čiji broj telefona?

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2017, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burna sednica RIK-a: Ko radi u čijem interesu i ko ima čiji broj telefona?

Republička izborna komisija (RIK) imenovala je Borislava Mitrovića za člana te komisije iz Grupe građana "Za zdravu Srbiju - Milan Stamatović".

On je imenovan umesto dosadašnjeg člana Slobodana Popovca, koji će ubuduće biti zamenik, na sednici koja je protekla u atmosferi burne rasprave i međusobnih optužbi.

Novoizabrani član, koji je do sada bio zamenik člana RIK-a, optužio je Popovca da u RIK-u nije radio u interesu predsedničkog kandidata Stamatovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << već u interesu kandidata vlasti Aleksandra Vučića. Popovac je rekao da je iznenađen zahtevom za njegovu smenu kao i to da je Stamatović taj koji je odstupio od svog programa i da on u RIK-u samo štiti Ustav i zakone.

Njegova smena pokrenuta je zato što je najavio da će na sednici RIK-a glasati za konačne rezultate po kojima je Aleksandar Vučić izabrani predsednik Srbije. On je rekao da smatra da su izbori bili demokratski, fer i pošteni i da ga smenjuju da bi ga onemogućili da glasa protiv rezultata "slobodnih izbora".

Popovac je dodao da je na njega, kao člana RIK-a, bio vršen pritisak i za to optužio članove RIK-a iz Pokreta "Dosta je bilo". Takođe je rekao da su dogovori i koalicije koje opozicija pravi zapravo dogovori za rušenje Vučića i države.

Navode o pritiscima odbacio je član RIK-a iz "Dosta je bilo" Ivan Ninić, koji je rekao da je Popovca samo dva ili tri puta pitao zašto je na sednici glasao protiv politike Milana Stamatovića i njegovog programa.

"To je kompletna moja komunikacija sa Popovcem i ni jednu drugu reč van ove sale nismo razmenili", rekao je Ninić i dodao da je činjenica da od glasa Popovca zavise odluke RIK-a.

Tokom sednice RIK-a, međusobne optužbe su se čule između Popovca i Mitrovića. Oni su se raspravljali o tome ko ima telefonski broj Stamatovića i ko radi u njegovom interesu, a Mitrović je u jednom momentu odneo mobilni telefon predsedniku RIK-a kako bi dokazao da je u kontaktu sa Stamatovićem.

Mitrović je poručio Popovcu da je, ukoliko je hteo da bude u drugom izbornom štabu, trebalo da to otvoreno kaže. On je najavio da će podneti i krivičnu prijavu protiv Popovca jer je izneverio poverenje i uvredio i njega i Stamatovića.

Član Socijalističke partije Srbije Miljkan Karličić rekao je da je čak i postavljanje pitanja zbog čega neko glasa tako kako glasa jedna vrsta pritiska.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.