Bugarska: Vlada ili vanredni izbori ?

Izvor: RTS, 22.Feb.2013, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska: Vlada ili vanredni izbori ?

Ni posle konsultacija predsednika Bugarske Rosena Plevnelijeva sa parlamentarnim strankama o formiranju prelazne Vlade, još nije jasno da li je posle ostavke kabinata Bojka Borisova, Bugarska bliža novoj Vladi ili vanrednim parlamentarnim izborima. Poslanici imaju jednonedeljni rok da se o izjasne o tome.

Posle ostavke Vlade Bojka Borisova, predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev , razgovarao je sa parlamentarnim strankama o formiranju prelazne Vlade. Lideri političkih partija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje imaju predstvanike u Narodnom sobranije imaju nedelju dana da se izjasne da li imaju većinu za formiranje nove Vlade.

Ni posle 4 sata razgovora predsednika sa političarima, ne zna se koje će stranke, do aprilskih vanrednih parlamentarnih izbora činiti novu prelaznu vladu.

Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev kaže da građani traže promene i da je potrebna stabilna država. "Za sada ne možemo da budemo spokojni", smatra Plevnelijev.

Politički analitičar Dimitar Bečev tvrdi da nestabilna politička situacija u zemlji, nikome ne odgovara , ali da ona neće uticati na stabilnost Evropske unije.

Prošlogodišnji skok cene struje za 13 odsto, Bugari su osetili tek u januaru. U ekonomskom nedeljniku "Kapital" kažu da bez obzira na to što su sva tri strana preduzeća za distribuciju energije kažnjena, češkoj kompaniji licenca najverovatnije neće biti oduzeta.

"Strane kompanije su u energetici učinile mnogo toga dobrog. Od 2005. Gubitak u distribuciji su preopolovile . Najlakše je njih optužiti za sve, ali nije tako", kaže Ilin Stanev, zamenik glavnog i odgvornog urednika lista "Kapital".

Najteže se živi na severozapadu zemlje. Prosečna plata u Bugarskoj je oko 400 evra, a stopa nezaposlenosti, u ovoj nasiromašnijoj članici Evropske unije je skoro 12 odsto.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.