Bruka: Izbori podelili Srbe u Nemačkoj

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2009, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bruka: Izbori podelili Srbe u Nemačkoj

Izbor delegata za buduću Skupštinu dijaspore podelio Srbe u Nemačkoj. "Pre stupanja na snagu Zakona o dijaspori nema osnova za izbor kandidata za Skupštinu dijaspore," poručuje državni sekretar Miodrag Jakšić.

Izbor 45 delegata koji će predstavljati rasejanje u budućoj Skupštini dijaspore i Srba u regionu, prema nedavno usvojenom Zakonu o dijaspori prepušten je srpskim organizacijama u inostranstvu, ali već na prvom koraku pri izboru predstavnika iz Nemačke došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je do svađe i skandala.

Proteklog vikenda u Frankfurtu održana je godišnja skupština Centralnog saveta Srba na kojoj su birana dva od četiri delegata iz Nemačke koji će biti u Skupštini dijaspore i tom prilikom je došlo do svađe oko načina glasanja pa je delegacija podružnice iz Hesena napustila skup, a predstavnici Severne Rajne Vestfalije se nisu ni pojavili.

Predsednica Predsedništava Centralnog saveta Srba u Nemačkoj Stojanka Aleksić kaže da je delegacija iz Hesena napustila skupštinu revoltirana što nije izabran njihov kandidat Miloš Cvetanović.

- On nije izabran zato što je tek četiri godine u Nemačkoj i ljudima nije poznat pa nisu glasali za njega. Inače, u Skupštini dijaspore biće četiri delegata iz Nemačke, od čega Centralni savet Srba bira dva, a preostala dva kandiduje Savez srpskih udruženja koji vodi Mića Ćetković. Ispred Centralnog saveta Srba u Nemačkoj izabrani su Milan Čobanov iz Berlina i Tina Marone-Kvantero iz Štutgarta - kaže Aleksićeva.

Ona objašnjava da se na godišnju skupštinu Centralnog saveta Srba u Nemačkoj pozivaju samo ovlašćeni predstavnici klubova i predstavnici podružnica ove organizacije.

- Na sednici je bilo prisutno ukupno 37 predstavnika, gde je svaki ovlašćeni predstavnik nekog kluba imao 10 glasova, a svaka podružnica po 15 glasova. Četiri kluba nisu mogla da pošalju svoje predstavnike, a mogli su da glasaju samo oni sa ovlašćenjima - dodaje Aleksićeva.

Skandal na godišnjoj skupštini Centralnog saveta Srba u Nemačkoj

Miodrag Jakšić ne želi da komentariše, budući da situacije u kojima dolazi do svađe i podela na skupovima srpske dijaspore nisu neuobičajene.

- Ukoliko je bilo nekih proceduralnih propusta na Skupštini Centralnog saveta Srba u Nemačkoj, to je na njima da isprave. Ministarstvo se uopšte ne meša u njihov rad - kaže Jakšić.

Međutim, državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Miodrag Jakšić podseća da Zakon o dijaspori i Srbima u regionu stupa na snagu tek 6. novembra i da do tog datuma nema osnova da bilo koja organizacija u rasejanju već sada bira kandidate za Skupštinu dijaspore.

- Očigledno je da su u Centralnom savetu Srba u Nemačkoj požurili sa izborom kandidata za Skupštinu dijaspore i Srba u regionu čije je formiranje predviđeno po novom zakonu, koji stupa na snagu tek za koji dan. Tek kad zakon stupi na snagu, Ministarstvo će kontaktirati naša udruženja u dijaspori.

Skupštinu dijaspore čini 45 delegata iz dijaspore, a u radu učestvuju predsednik Vlade Srbije, ministri nadležni za dijasporu, spoljne poslove, unutrašnje poslove, finansije, ekonomiju, obrazovanje, kulturu, rad i socijalnu politiku, omladinu, sport i vere, po jedan predstavnik SPC, SANU, Privredne komore Srbije, Stalne konferencije gradova i opština i Radio Televizije Srbije. Sednicama Skupštine, kao počasni gost, može prisustvovati i predsednik Republike.

Stojanka Aleksić objašnjava da je Centralni savet Srba u Nemačkoj iskoristio godišnju skupštinu organizacije za izbor delegata kako se članovi ne bi dva puta izlagali trošku da putuju na sednice.

- Najdemokratičnije je da se delegati biraju na skupštini organizacije.

Nismo još poslali nikakav dopis Ministarstvu, jer čekamo da nas oni kontaktiraju, ali smo izbor delegata sada obavili kako ne bismo morali da organizujemo još jednu sednicu - kaže Stojanka Aleksić.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.