Izvor: RTS, 28.Feb.2022, 12:21

Brnabić: Pravo vreme da se ulaže u Srbiju

Srbija je jedna od najzanimljivijih destinacija u Evropi za investitore, a posebno za one koji razmatraju ulaganja u istraživanje i razvoj, veštačku inteligenciju i slične oblasti, poručila je premijerka Ana Brnabić na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu. Predsednica EBRD Odil Reno Baso i evropski komesar Oliver Varhelji naglasili su da je regionalna saradnja ključ za očuvanje stabilnosti.
Ana Brnabić koja na samitu u organizaciji Evropske banke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za obnovu i razvoj (EBRD) učestvuje putem video-veze poručila je da Srbiji dobro ide u privlačenju investicija, podsetivši da će izbori u Srbiji biti održani "praktično za mesec dana" i da je ona "premijerka u odlasku".

"Ali nivo stabilnosti u Srbiji se neće promeniti i mislim da je pravo vreme da se ulaže u Srbiju", naglasila je Brnabić.
Dodala je da je Srbija jedna od najzanimljivijih destinacija u Evropi za investitore, a posebno za one koji razmatraju ulaganja u istraživanje i razvoj, veštačku inteligenciju i slične oblasti.
Kada je reč o prioritetnim projektima za državu, Brnabić je navela da se radi o projektima iz tri oblasti - infrastrukture, energetike i zaštite životne sredine.
"To su autoputevi Beograd - Sarajevo i 'Autoput mira' od Niša preko Prištine i Tirane do Drača, zatim izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, koja je značajna zbog diversifikacije snabdevanja, ali naš ključni projekat je inicijativa 'Otvoreni Balkan' koju sprovodimo sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a nadam se da će se svi pridružiti toj inicijativi", rekla je Brnabić.
Kada je reč o prilikama za investitore, ocenila je da "ogroman prostor" postoji u oblasti obnovljivih izvora energije.
"Gotovo 95 odsto energije koja stiže iz obnovljivih izvora u Srbiji stiže iz privatnih izvora, a prostor je i dalje veliki za nova ulaganja", naglasila je Brnabić.
Obraćajući se čelnicima EBRD i premijerima i ministrima sa Zapadnog Balkana, Brnabić je iznela podatke o ekonomskim rezultatima.
"Srbiji dobro ide - Fajnenšel tajms nas je dva puta u pet godina proglasio šampionom u privlačenju investicija, a tokom pandemije, naš BDP je pao za samo 0,9 odsto. Rast BDP u 2021. bio je 7,6 odsto uz rekordno visoke investicije od 3,9 milijardi evra", rekla je Brnabić.
Naglasila je da je Srbija veoma posvećena regionalnoj saradnji i izgradnji boljeg i prosperitetnijeg regiona.
"Regionalna stabilnost je naš drugi prioritet, a prvi je članstvo u EU", poručila je Brnabić.
EBRD i EK: Saradnja ključ za regionalnu stabilnostPredsednica EBRD Odil Reno Baso i evropski komesar Oliver Varhelji naglasili su da je regionalna saradnja ključ za očuvanje stabilnosti.
Ocenila je da je regionalna saradnja od vitalnog značaja za stabilnost Zapadnog Balkana i dodala da je EBRD pouzdan partner u sprovođenju ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan.
"Samo EBRD je u proteklom periodu investirao 15 milijardi evra u region, a i dalje investiramo milijardu evra godišnje", navela je i dodala da su prioriteti EBRD u pogledu Zapadnog Balkana rad na reformi javnih politika i dobrom upravljanju, prelazak na zelenu ekonomiju, digitalna reforma i sprovođenje mera u okviru politike "jednake mogućnosti za sve".
"Region ima veliki potencijal za investicije, makroekonomsku stabilnost, povoljan poreski režim i perspektivu pridruživanja EU, uz dobro obrazovanu i konkurentnu radnu snagu.
Verujem da je Zapadni Balkan spreman za strukturne reforme koje će ovaj region učiniti još konkurentijim za investicije", izjavila je Odil Reno Baso.
Komesar Oliver Varhelji je, u kontekstu Ukrajine, rekao da se zajedno sa partnerma sa Zapadnog Balkana može zaključiti da stabilnost regiona nikada nije bila toliko važna kao danas.
Dodao je da je važno "ne samo da održimo stabilnost i mir, već i da je ojačamo, produbimo i proširimo".
Kada je reč o ulaganjima EBRD i EU u regionu, kao i o evropskoj perspektivi regiona, Varhelji je podsetio na aspekte Ekonomsko-investicionog plana EU.
"Treba jasno reći, u narednim godinama spremni smo da angažujemo investicije veličine trećine BDP regiona, što bi moglo da dovede do rasta BDP regiona od 3,7 odsto", istakao je Varhelji.
Kada je reč o pridruživanju, poručio je da se EU "neće zaustaviti u Zagrebu ili Bukureštu".
"Živimo u vremenima bez presedana, sa ratom u Evropi - ali dokle god radimo zajedno i stalno radimo na stabilnosti i bezbednosti u Evropi, možemo postići rezultate i obezbediti trajan mir", rekao je Varhelji.
Inače i Varhelji, kao i Rene Baso u uvodnom izlaganju govorili su o Ukrajini. Varhelji je izrazivši nadu da se ovo neće završiti kao 1956. godine, aludirajući na pobunu protiv komunizma u Mađarskoj.
Reno Baso je istakla da podržava razvoj Ukrajine kao moderne demokratske nacije, osudivši napar Rusije i izrazivši najdublje saosećanje sa svima koji žale zbog gubitka svojih voljenih u ovoj užasnoj tragediji.
Na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu učestvuju i premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, Albanije Edi Rama, predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, kao i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Srbija jedna od najzanimljivijih destinacija u Evropi za investitore

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Feb.2022

Premijerka Ana Brnabić poručila je na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu da je Srbija jedna od najzanimljivijih destinacija u Evropi za investitore, a posebno, kako je rekla, za investitore koji razmatraju ulaganja u istraživanje i razvoj, veštačku inteligenciju i slične oblasti, ocenivši...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Brnabić: Pravo vreme da se ulaže u Srbiju

Izvor: Beta, 28.Feb.2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu da srpskoj ekonomiji ide dobro, uprkos pandemiji, i da je sada pravo vreme da se ulaže u Srbiju."Srbija je kao investiciona destinacija jedna od najinteresantnijih zemalja u Evropi, pogotovo ako investitori žele...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.