Izvor: Glas javnosti, 19.Jan.2011, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjačke liste podeljene oko novih izbora za BNV

NOVI PAZAR - Predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) ocenili su da je odluka o ponavljanju izbora za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) nezakonita, dok su ostale dve liste koje su učestvovale na izborima za to telo navele da je ponavljanje glasanja jedino moguće rešenje.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić raspisao je nove izbore za BNV za 17. aprila, nakon što to telo nije konstituisano nakon junskih izbora. BKZ koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << međutim, tvrdi da je Veće legalno formirano i da su novi izbori nezakoniti.

"Ponavljanje izbora vodi ka vanrednom stanju u Sandžaku ili zaoštravanju unutarbošnjačkih sukoba. Svu odgovornost za to snosiće ministar Čiplić i vlasti u Beogradu", rekao je Mevlud Dudić, predsednik BNV koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne priznaje.

Predstavnici Bošnjačke liste i Bošnjačkog preporoda koje su učestvovale na prethodnim izborima ocenili su da je propuštena šansa da se pregovorima sve tri liste, na osnovu izbornih rezultata iz juna, formira novi saziv veća.

"Posle očekivane odluke ministra Čiplića, mislim da iz ponovljenih izbora možemo izvući pouku. U novoj situaciji je dobro to što neće biti učešća verskih poglavara i zloupotrebe verskih institucija. Na taj način će sekularnim listama biti prepušteno da se takmiče sa svojim konkretnim programima i projektima", rekao je predstavnik Bošnjačke liste Esad Džudžević.

Prema njegovim rečima, prethodni izbori održani su u takvoj atmosferi da veliki broj građana nije imao jasnu predstavu o kakvim je izborima reč.

"Ako biste danas one koji su na prošlim izborima glasali za muftiju Zukorlića pitali za šta su glasali, oni ne bi mogli da objasne da su to bili izbori za Bošnjačko nacionalno veće. Jednostavno su glasali za jednu ili drugu islamsku zajednicu. Očekujem da ovi izbori proteknu u dobroj i takmičarskoj atmosferi, bez zloupotrebe i vere i politike", rekao je Džudžević.

Predstavnik Bošnjačkog preporoda Seadetin Mujezinović je rekao da mu je žao zbog neuspeha u pregovorima i raspisivanja novih izbora.

"Potrošili smo sedam-osam meseci u nastojanju da ostvarimo jedinstvo. Plašim se i da posle novih izbora niko neće moći sam da formira veće, pa ćemo ponovo morati da pregovaramo o tome", rekao je Mujezinović.

BKZ je u junu osvojila 13 mandata za BNV, Bošnjačka lista 13, a Bošnjački preporod pet. BKZ je formirala Veće uz pomoć dva većnika sa liste Bošnjačkog preporoda, ali to nije priznalo ni Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ni ostale dve liste koje su učestvovale na izborima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.