Izvor: Politika, 09.Feb.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjaci na izbore u više kolona

Bošnjačke partije partnere našle u velikim strankama, ali i partijama drugih manjina

Novi Pazar – Na vanrednim parlamentarnim izborima Bošnjaci u Srbiji moći će da biraju između više izbornih lista na kojima se nalaze kandidati iz ove nacionalne zajednice. Iako je, kada su izbori raspisani, predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin najavljivao stvaranje neke vrste bošnjačkog fronta, u kome bi pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njegovog SDA bile i druge stranke koje okupljaju pripadnike ove nacionalne manjine, to se nije dogodilo.

Prvo je predsednik unije Socijaldemokratske partije Srbije i Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić pristupio stvaranju zajedničke liste sa SNS-om Aleksandra Vučića. Koaliciju sa SNS-om Ljajić je objasnio kao siguran put ka pobedi.

Na toj listi je deset Ljajićevih kandidata za poslanike iz SDP-a i SDPS-a, ali i predsednik Sandžačke narodne partije Mirsad Đerlek. Na listi naprednjaka, kao i na prošlim izborima, nalazi se i predsednik Bošnjačke narodne stranke Mujo Muković.

Kandidati Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS), bliske muftiji Muameru Zukorliću, na listi su zajedno s kandidatima Liberalno-demokratske partije.

– U koalicionom sporazumu nema nijedno slovo kojim bi BDZS, koji baštini verske i tradicionalne vrednosti islama i Bošnjaka, odustao od svojih principa – odgovorio je Zukorlić kritičarima ovog saveza stranke koja se zalaže za tradicionalne vrednosti na jednoj i seksualnih sloboda liberalnog LDP-a na drugoj strani. Zukorlić je takođe kazao da je BDZS u LDP-u našao saveznika u ostvarivanju pet ciljeva za koje se i sam bori (jedinstvena Islamska zajednica, sloboda veronauke, vraćanje vakufske imovine, akreditacija internacionalnog univerziteta i priznavanje Bošnjačkog nacionalnog veća).

Na toj listi nalazi se najviše kandidata iz ovog dela Srbije s bošnjačkim imenima.

Ugljaninov SDA Sandžaka, pošto nije uspeo da okupi stranke u bošnjačku uniju, saopštio je da su njegovu ideju o formiranju jedinstvene liste prihvatili Demokratska liga Roma, Demokratski pokret Rumuna i Građanska inicijativa Goranaca. Partija Goranaca je, međutim, demantovala da je takav dogovor postignut.

Emir Elfić, predsednik BDZ-a i dosadašnji poslanik, biće nosilac liste na osnovu sporazuma potpisanog s Demokratskom zajednicom Hrvata u Vojvodini i tri manje stranke koje okupljaju Mađare.

Bošnjaka iz ovog dela Srbije ima i među kandidatima političkih partija koje nemaju nacionalni predznak.

S. Bakračević

objavljeno: 10.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.