Izvor: B92, 03.Nov.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za stranačke funkcije u DS

Beograd -- Funkcioneri DS u trci za stranačke pozicije, iako izbori još nisu zakazani. Jeremić, Đelić, Šutanovac i Pajtić već silaze u bazu tražeći podršku, pišu Novosti.

Još se ne zna ni datum izbora, ni način na koji će se glasati za novo rukovodstvo DS, ali ministri iz redova demokrata kao da su uveliko u kampanji.

Pimetno je povećanje "aktivnosti na terenu" onih koji su viđeni kao kandidati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za pozicije potpredsednika, gde se i očekuje najžešći okršaj - Dragana Šutanovca, Vuka Jeremića, Bojana Pajtića, Božidara Đelića.

Tako je srpski šef diplomatije, koji se prvi, javno, u intervjuu za ”Novosti” založio da partijske čelnike na direktnim izborima bira svih 180.000 članova stranke, u ponedeljak bio u Prijepolju, gde je učestvovao u radu novog sastava Opštinskog odbora DS.

Jeremić još nije doneo definitivnu odluku o kandidaturi za potpredsednika, ali je ovaj njegov gest, kako saznajemo, protumačen kao početak kampanje, što je uzburkalo pojedine struje u DS.

Kako saznaju "Novosti", u DS se i dalje vodi žestoka bitka da li će izbori biti neposredni ili po delegatskom sistemu, a narednih dana Predsedništvo treba da donese odluku o datumu održavanja izborne skupštine, koja će najverovatnije biti u prvoj polovini decembra.

I ministar Božidar Đelić priznao je da nije definitivno prelomio hoće li se upustiti u trku za neku od stranačkih funkcija, ali su njegovi dnevni rasporedi sve zgusnutiji. Čas je u Nišu, gde sa partijskim kolegom i gradonačelnikom Milošem Simonovićem najavljuje izgradnju Tehnološkog parka, već sutradan je istim povodom u Novom Sadu, zatim ”skokne” do Brisela odakle donosi dobre vesti o kandidaturi Srbije za EU.

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić ponovo je pokrenuo akciju DS ”od čoveka do čoveka”, pravdajući to namerom da stranka želi da održava konstantne kontakte sa biračima, a ne samo kad se raspišu izbori.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac poslednjih meseci redovna je ”adresa” svakog visokog stranog zvaničnika koji je dolazio u Srbiju, a i sam sve češće kreće put zemalja koje imaju najveći uticaj na svetskoj političkoj sceni.

On je iz Libije, gde trenutno plasira proizvode naše odbrambene industrije, kratko poručio da ne bi komentarisao aktivnosti drugih partijskih kolega.

Jelena Trivan, portparol DS, kaže da aktivnosti ministara DS ne treba posmatrati kao deo stranačke kampanje. Na pitanje da li će se i ona uključiti u ”lobiranje” po partijskoj bazi, s obzirom na to da se pominje kao kandidat za mesto potpredsednika koje po Statutu pripada ženi kaže.

"O funkciji uopšte ne razmišljam. Ja sam 24 sata angažovana na stranačkim poslovima, partijska aktivnost je moj svakodnevni život", kaže Trivanova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija će nastaviti sa snažnom podrškom RS

Izvor: S media, 03.Nov.2010

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je večeras u Banja Luci da će Srbija nastaviti snažno da podržava novo rukovodstvo Republike Srpske, Republiku Srpsku i da očekuje najbližu moguću saradnju u budućnosti...Jeremić je rekao da je danas u Banja Luci, prvi dan nakon proglašenja...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.