Izvor: Radio 021, 22.Jun.2020, 22:23

Blog uživo - Izbori Srbija 2020: U Bačkom Petrovcu stranka Slovaci napred ostala bez odbornika

Građani Srbije su na jučerašnjim izborima glasali za novi saziv Skupštine Srbije, a na raspolaganju im je bila 21 izborna lista. Narednih sati broje se glasovi, objavljuju rezultati i kako će biti podeljeni mandati.

22:10 - U Bačkom Petrovcu SNS je ostvario tesnu pobedu, dok je stranka Slovaci napred ostala bez odbornika.

21:05 - Predsednica Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon ocenila je, dan nakon završetka izbora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se nivo demokratije u Srbiji značajno pogoršao.

20:00 - U Sremskim Karlovcima mandate su osvojile sve liste, a naprednjacima je pripalo 14 mesta u lokalnoj skupštini.

14:10 - Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je da je odziv birača na izborima u nedelju bio 50,32 odsto i da je najveći broj glasova i mandata, na osnovu 70,57 odsto obrađenih biračkih mesta, dobila lista Srpske napredne stranke sa 61,59 odsto glasova ili 191 mandat.

Kovačević je rekao da je lista Socijalističke partije Srbije dobila 10,37 odsto glasova ili 32 mandata, kao i SPAS Aleksandra Šapića 10,37 odsto ili 11 mandata.

On je napomenuo da će poslanike u parlamentu imati i liste manjinskih stranaka, a najviše Savez vojvođanskih Mađara koji će imati 10 mandata.

Lista Muamera Zukorlića imaće dva mandata, SDA Sandžaka dva i Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina dva poslanika

13:55 - Objavljeni su i podaci za Žabalj, gde je Srpska napredna stranka osvojila 15 od 21 mandata u Skupštini opštine.

U Inđiji su cenzus prešle sve liste koje su učestvovale na izborima.

U Srbobranu se glasanje ponavlja na dva biračka mesta.

U Kikindi su naprednjaci odneli pobedu, a šansu da u narednim godinama odlučuje o važnim pitanjima u ovom mestu dobiće sedam političkih opcija.

12:35 - I dalje pristižnu preliminarni rezultati izbora po pojedinim vojvođanskim mestima. Poslednji se tiču Bečeja, gde su naprednjaci osvojili 52,09 odsto glasova.

11:25 - Republička izborna komisija (RIK) obradila je 62,73 odsto biračkog tela, a preliminarni rezultati pokazuju da je Srpska napredna stranka (SNS) osvojila 61,39 odsto glasova, koalicija SPS-JS 10,39 i SPAS Aleksandra Šapića 3,71 odsto glasova.

RIK je danas do 10:15 časova pregledala više od 69,54 odsto biračkih mesta, što je 62,73 odsto biračkog tela.

Posle tri prve liste, koje su jedine prešle cenzus, slede Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) sa 2,68 odsto, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sa 2,48 odsto i Suverenisti sa 2,24 odsto glasova.

Prema podacima RIK-a, pokret Metla 2020 osvojio je 2,16 odsto, Srpska radikalna stranka (SRS) 2,08 odsto glasova, a ostale liste osvojile su ispod dva odsto glasova.

U republički parlament ulaze tri liste koje su prešle cenzus i stranke nacionalnih manjina, a prema preliminarnim projekcijama, SNS će imati 189 poslanika, koalicija SPS-JS 32 poslanika, a lista SPAS 12 poslanika.

11:20 - Počeli su da pristižu preliminarni rezultati glasanja u pojedinim mestima u Vojvodini.

Socijalistička partija Srbije osvojila je više glasova od Srpske napredne stranke na izborima u Beočinu.

U Zrenjaninu su naprednjaci osvojili više od 53 odsto glasova, što im je donelo 42 mandata.

U Rumi je ubedljiva pobeda SNS, a u Skupštinu ulaze i SPS, Zelena stranka i SRS.

U Vrbasu je Srpska napredna stranka osvojila najviše glasova, a isto je i u Odžacima. Takođe, naprednjaci su trijumfovalii u Pančevu.

U Pećincima je SNS osvojio 26 od 30 mandata u lokalnom parlamentu.

U Kanjiži je ubedljivu pobedu ostvario Savez vojvođanskih Mađara.

09:20 - Predstavnik Ipsos stratedžik marketinga Predrag Kurčubić rekao je da se na osnovu istraživanja pred izbore procenjivalo da će Srpska napredna stranka (SNS) osvojiti oko 60 odsto podrške birača, ali da je za njega "ono što nije potpuno očekivano" to što Pokret slobodnih građana (PSG) po dosadašnjim prebrojanim glasovima nije prešao cenzus.

Kurčubić je za RTS rekao da je "bila dilema da li će PSG preći cenzus, ali da se videlo da je sigurnost (njihovih) glasova dosta niska, kao i sigurnost (glasova) ostalih opozicionih partija" koje su učestvovale na izborima.

Prema njegovim rečima procenat glasova koji je osvojila SNS "otišao je malo više od predviđanja", i to "neupitno govori da u opozicionom bloku ne postoji njedna dovoljno snažna stranka da se suprotstavi SNS", kao i da su "građani prepoznali ono što je urađeno", odnosno da se u anketama pre izbora oko 60 odsto građana Srbije izjasnilo "da je zadovoljno pravcem u kom zemlja ide".

09:00 - Republička izborna komisija je pregledala više od 68 odsto biračkih mesta što je oko 61 odsto biračkog tela. Preliminarni rezultati pokazuju da je SNS osvojila 61,24 odsto glasova, SPS-JS 10,43 i SPAS Aleksandra Šapića 3,73 odsto glasova.

Prema preliminarnim projekcijama u budućem sastavu parlamenta SNS će imati 189 poslanika, a u republički parlament ulaze još SPS-JS sa 32 poslanika i lista Aleksandra Šapića sa 12, kao i stranke nacionalnih manjina.

08:45 - SNS je osvojila i ubedljiv broj glasova u Paraćinu, 45,05 odsto odnosno 28 mandata. OVDE više.

08:35 - SNS je proglasio apsolutnu pobedu u Šapcu. Procena je da u gradsku skupštinu ulaze liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu", "Šabac je naš" Nebojše Zelenovića i "Novi tim za Šabac" - Jelena Milošević.

07:45 - Predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije Žika Gojković izjavio je da je Koalicija za Kraljevinu Srbiju zadovoljna rezultatom na izborima, iako je očekivala još veću podršku građana. Više OVDE.

07:35 - Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor proglasio je istorijsku pobedu SVM-u. Opširnije OVDE.

07:20 - Rezultati Ipsosa i Cesida na osnovu 93,6 odsto obrađenog uzorka: SNS: 62,6 odsto, SPS-JS: 10,9 odsto, SPAS: 4,2 odsto, POKS: 2,7 odsto, Suverenisti: 2,6 odsto, Metla: 2,4 odsto, SRS: 2,0 odsto, SVM: 2,3 odsto, PSG: 1,8 odsto, Zavetnici: 1,6 odsto, Zdravo da pobedi: 0,9 odsto, UDS: 1 odsto.

Brojevi mandata u parlamentu prema ovim rezultatima: SNS 189, SPS-JS 32, SPAS 12, SVM 9, Lista Muamera Zukorlića 3, SDA Sandžaka 2 i Albanka demokratska alternativa - Ujedinjena dolina 3.

07:00 - Dobro došli u live blog 021.rs u kojem ćemo pratiti postizborne rezultate za republički parlament. Kako je tekao izbori dan iz časa u čas možete videti u našem blogu OVDE.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima imalo je ukupno 6.584.376 birača koji su glasali na 8.433 biračkih mesta. Prvi rezultati posmatračkih misija pokazuju da je izlaznost bila oko 48 odsto.

Srpska napredna stranka osvojila je više od 60 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Srbiji, pokazuju projekcije Ipsosa i Cesida i na osnovu tih pokazatelja oni će imati 189 poslanika. U republički parlament ulaze još SPS-JS sa 32 poslanika i lista Aleksandra Šapića sa 12.

U parlament ulaze i stranke nacionalnih manjina - Savez vojvođanskih Mađara imaće devet poslanika, lista Muamera Zukorlića tri, SDA Sandžaka dva i Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina tri poslanika.

Na osnovu 91,1 odsto obrađenog uzorka glasova, prema podacima Cesida, lista SNS je osvojila 62,6 odsto glasova, SPS-JS 10,9 odsto, dok je lista Aleksandra Šapića SPS osvojila 4,2 odsto glasova.

Od ostalih lista - POKS je osvojio 2,7 odsto, Suverenisti 2,6 odsto, Metla 2,4 odsto i SVM 2,3 odsto glasova.

Sergej Trifunović i PSG su ovojili 1,8 odsto i Zavetnici 1,6, dok su preostale liste osovjile jedan ili manjeod jedan odsto glasova.

Izborni rezultat RIK treba da objavi najkasnije 25. juna u 20 časova.

Kada su u pitanju izbori za Skupštinu Vojvodine, prema podacima Srpske napredne stranke lista oko te stranke osvojila je 59,34 odsto glasova. Savez vojvođanskih Mađara je osvojio 13,4, Socijalistička partije Srbije 8,16 odsto, Vojvođanski front 4,6 i POKS 3,18 odsto.

Kada je reč o raspodeli poslaničkih mandata, SNS bi trebalo da ima 76, SPS 13, SVM 12, Vojvođanski front 6, POKS 5 i Metla i SRS po četiri poslanička mesta.

I ovi izbori nisu prošli bez nepravilnosti, pa su tako u Zrenjaninu i Požarevcu zabeleženi slučajevi tzv "bugarskog voza", u drugim mestima ispred i u blizini biračkih mesta kupovani su glasovi, izborni listići su se stavljali u pogrešne kutije, vodila se paralelna evidencija, glasalo se porodično...

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.