Blagojević: Izbori regularni

Izvor: B92, 11.Maj.2008, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagojević: Izbori regularni

Beograd, Jagodina -- Mada je tokom glasanja bilo nekoliko incidenata i nepravilnosti, oni ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora, izjavio je za B92 Marko Blagojević iz CeSID-a .

U Novom Sadu je, posle incidenta na jednom biračkom mestu, intervenisala policija. Blagojević kaže da je na tom mestu bila je istaknuta zatava pokrajine Vojvodine, što je, po njemu, "iziritiralo neke glasače pa je došlo do tuče".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U Nišu su, posle glasanja, fizički napadnuti predsednik gradskog odbora G17 plus Branislav Jovanović i njegova supruga Natalija.

Ispred biračkog mesta u selu Požega kod Novog Pazara potukli su se član biračkog odbora i jedan glasač, a u Krivoj Feji kod Vranja jedan glasač je razbio glasačke kutije i razbacao listiće.

Zbog sukoba članova biračkog odbora i glasače prekinuto je glasanje na jednom biračkom mestu u opštini Srbica na Kosovu.

Tokom noći, u obrenovačkom selu Orašac izgorela je celokupna imovina kandidata za odbornika liste Za evropsku Srbiju Vladislava Miljkovića.

Kako je saopštio koordinator CeSID-a za istočnu Srbiju Radomir Milošević, u opštini Bor je na jednom biračkom mestu, na zahtev predsednika biračkog odbora i uz prisustvo predsednika Opštinske izborne komisije, sa glasačkog mesta isteran posmatrač CeSID-a.

Strani posmatrači: Bez većih nepravilnosti

Šef posmatračke delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan Šarl Gardeto ocenio je da tokom dosadašnjeg posmatranja izbornog procesa članovi međunarodne posmatračke misije nisu zabeležili veće nepravilnosti.

Posle obilaska biračkog mesta broj 66 u mesnoj zajednici "Paviljoni" na Novom Beogradu, Gardeto je rekao da je tokom obilaska na nekim posmatračkim mestima uočeno "porodično glasanje", što nije u skladu sa standardima Saveta Evrope.

On je ocenio da izborni proces protiče veoma mirno i da sve funkcioniše glatko.

Delegacija međunarodnih posmatrača iz Rusije, odnosno Zajednice Nezavisnih Država, ocenila je da je odziv birača na današnjim izborima u Srbiji visok.

"Prema političkim prognozama, broj ljudi koji će doći na biračka mesta može da premaši izlaznost na nedavnim predsedničkim izborima", rekao je radiju Eho Moskve posmatrač iz Rusije, Vasilij Lihačov.

Sprovođenje izbornog procesa na izborima u Srbiji nadziru tri grupe posmatrača iz Rusije.

LSV: Prijave zbog zastava Vojvodine

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je da će ta stranka podneti krivične prijave protiv kontrolora na biračkim mestima koji su danas sprečili isticanje zastave Vojvodine.

Jerkov je ponovila da su na više od polovine biračkih mesta u Novom Sadu kontrolori Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije sprečili isticanje zastave Vojvodine koja je bila u paketu sa izbornim materijalom.

"Na nekim mestima je zastava bačena i u đubre, što smatramo grubim kršenjem zakona i člana 183 Ustava Srbije, kojim je jasno propisano da pokrajine imaju pravo da ističu svoje simbole i zato ćemo protiv tih osoba podneti krivične prijave", rekla je ona.

Prema njenim rečima, zastave Vojvodine su bile u materijalu koji je biračkim odborima u Vojvodini dostavila Pokrajinska izborna komisija "što znači da su nedvosmileno prekršeni Ustav i nekoliko zakona".

Najstarija Srpkinja nije mogla da glasa

Verovatno najstarija Srpkinja, Kosara Kosa Momirović, iz Sela Buljane u opštini Paraćin, koja je marta ove godine napunila 108 godina, danas nije mogla da glasa na parlamentarnim i lokalnim izborima zato što se njeno ime ne nalazi u biračkom spisku zbog nevažećih ličnih dokumenata.

Njen unuk Radivoje Šutić kaže da baba Kosa ima ličnu kartu izdatu sedamdesetih godina prošlog veka, s kojom je upisala besplatne akcije, ali njenog imena nema u biračkom spisku.

Prema rečima načelnika za opštu upravu opštine Paraćin Dragana Kostića, Kosara Momirović, pored nevažeće lične karte, nema ni prijavljeno prebivalište u SUP- u Paraćin, tako da po zakonu njeno ime nije moglo biti upisano u birački spisak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.