BiH: Opšti izbori 12. oktobra

Izvor: B92, 04.Apr.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Opšti izbori 12. oktobra

Sarajevo -- Opšti izbori u Bosni i Hercegovini biće održani 12. oktobra, a razlog pomeranja održavanja izbora za sedam dana je verski muslimanski praznik Kurban-bajram.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH će odluku o raspisivanju izbora doneti 15. maja, kaže predsednik te institucije.

Centralna izborna komisija će raspisati izbore za članove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predsedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine RS i poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji, objavili su lokalni mediji, prenoseći agenciju Anadolija.

Iako još uvek ima prostora da se do 15. maja izmene zakonske odredbe, predsednik CIK-a Stjepan Mikić nije optimista u smislu sprovodjenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić – Finci, kojom treba da se ukine diskriminacija na nacionalnim osnovama u izbornom procesu.

S obzirom na to da je već nastupila prva polovina aprila, inicijative za održavanje prevremenih ili vanrednih izbora u BiH mogu se staviti "ad akta", dodaje on.

Uz opšte izbore, međutim, najverovatnije neće moći da budu sprovedeni i izbori za Gradsko veće Mostara, kao ni pre dve godine.

Razlog je što još uvek nije sprovedena presuda Ustavnog suda BiH koji je odredbe Statuta Grada Mostara, vezane za izbor gradskih većnika, proglasio neustavnim.

CIK BiH je već raspisao više tendera nužnih za sprovodjenje izbornog procesa medju kojima je najznačajniji onaj o štampanju glasačkih listića.

Oktobarski opšti izbori biće sedmi koji se sprovode u BiH posle Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Opšti izbori u BiH 12. oktobra

Izvor: Akter, 04.Apr.2014

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini biće održani 12. oktobra, a razlog pomeranja održavanja izbora za sedam dana je verski muslimanski praznik Kurban-bajram

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.