Bi-Bi-Si: Odložen Kraljičin govor

Izvor: RTS, 12.Jun.2017, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bi-Bi-Si: Odložen Kraljičin govor

Kraljičin govor kojim se tradicionalno otvara britanski parlament i izlaže zakonodavni program, odložen je na par dana, preneo je "Bi-Bi-Si".
Govor kraljice Elizabete Druge, koji zapravo sastavlja vlada, zakazan je za 19. maj, ali je odložen pošto konzervativci pregovaraju sa severnoirskom Demokratskom unionističkom partijom o podršci manjinskoj vladi pošto su na prošlonedeljnim izborima izgubili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << apsolutnu većinu, naveo je Bi-Bi-Si pozivajući se na izvore.

Laburisti su ocenili da otkazivanje ceremonije, koja se inače planira mesecima unapred, pokazuju da je vlada premijerke Tereze Mej "u haosu".
Bi-Bi-Si navodi da je jedan od razloga za otkazivanje govora to što on mora da bude napisan na pergamentu od jareće kože kome treba nekoliko dana da se osuši, i da to ne bi moglo da bude gotovo na vreme s obzirom na pregovore torijevaca sa severnoirskim unionistima.
Zbog planiranog Kraljičinog govora 19. juna, britanski ministar za pregovore o izlasku iz EU Dejvid Dejvis rekao je da će biti odložen zvaničan početak pregovora o Bregzitu koji je takođe zakazan za taj dan.
Dejvis je za Skaj njuz rekao da bi pregovori mogli početi sledeće nedelje, mada ne u ponedeljak.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.