Beogradski izbori, kome su važniji i kakva nas kampanja čeka

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski izbori, kome su važniji i kakva nas kampanja čeka

Od kada je najavljeno da bi beogradski izbori mogli da budu pre proleća, u decembru, to je postalo jedna od glavnih političkih priča. Za tu opciju spremne su i vlast i opozicija. Dok su neki već objavili kandidaturu, većina stranaka još nije. Nije poznato ni da li će opozicija imati jedinstvenog kandidata ili ide razjedinjena. Kakva nas kampanja čeka, kome su izbori važniji? >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Iako je prema izbornom kalendaru za njih rano, o izborima u prestonici nije se ćutalo na sednici Skupštine grada. Ne zna se kad će biti, ali poznato je, da za sada, vladajuća SNS ide sa listom, ne sa kandidatom.

"Ako se već zna da će Vučić biti, da će lista nositi njegovo ime, bilo koji kandidat će biti poistovećen sa Vučićem, tako da biće jasno da ko glasa za SNS, glasa za Vučića. Kandidat je u ovom trenutku najmanje bitan, mada bi bilo dobro da znamo", kaže kaže Nenad Čaluković, novinar "Nedeljnika".
Nije se znalo ni uoči prošlih, kad je na listi naprednjaka današnji gradonačelnik Siniša Mali bio osmi, a Zorana Mihajlović prva. Inače, u nazive lista gotovo sve stranke su stavljale imena svojih predsednika.
"Ovi nisu izbori u klasičnom smislu za gradonačelnika kakvi su bili do 2004. kada se glasalo za ličnost, sada se glasa za stranačke liste i liste grupe građana", kaže Branko Radun, politički analitičar.
Ništa jasnije ni u opozicionim redovima. Podeljeni su i u vezi sa tim da li eventuano treba bojkotovati izbore. Linija podela još je više kad je reč o kandidatima. Lideru Pokreta slobodnih građana Saši Jankoviću Dragan Đilas je prihvatljiv. Nije i Saši Raduloviću.
SDS se ne izjašnjava. Vuk Jeremić stranku osniva sledećeg meseca. Aleksandar Šapić ponavlja - izlazi sam, a posle će razgovarati sa svima.
"Opozicija ih još ne vidi kao svoju šansu, čini se da je u ovom danu najbliži kandidaturi Dragan Đilas kao zajednički kandidat Saše Jankovića, Vuka Jeremića i DS-a", kaže Nenad Čaluković.
"Ovi izbori su vrlo značajni i za vlast i opoziiju, jer Beograd nije samo prestonica i najveća izborna jedinica, već nosi veliki deo političke težine, tj. u Beogradu se dešavaju promene, ako do njih dođe", kaže Radun. 
Bez obzira na datum, Beograđane u svakom slučaju čeka kampanja. 
"Ovde je nezamislivo da kampanja ne bude prljava", kaže Čaluković.
"Ako budu u decembru, ona će biti kraća, oštrija, ako budu u martu, biće duža, i zavisi od toga da li će da budu i parlamentarni", kaže Radun.
Za sada je izvesno da aktuelni gradonačelnik podnosi ostavku ako izbori budu pre vremena i da se u tom slučaju neće kandidovati. Građani prestonice inače glasaju za odbornike koji potom biraju gradonačelnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.