Bajden: Da nije Trampa, nisam siguran da bih se kandidovao

Izvor: VOA, 06.Dec.2023, 01:47

Bajden: Da nije Trampa, nisam siguran da bih se kandidovao

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je u utorak da nije siguran da bi se ponovo kandidovao na izborima naredne godine da njegov republikanski rival Donald Tramp takođe ne pokušava da osvoji drugi mandat na položaju predsjednika. "Da se Tramp nije kandidovao, nisam siguran da bih se ja kandidovao. Međutim, ne možemo da mu dozvolimo da pobijedi", rekao je Bajden na jednom skupu za prikupljanje donacija za predizbornu kampanju u Vestonu, u Masačusetsu. Bajden je pozdravio "snažan glas" bivše republikanske članice Predstavničkog doma Liz Čejni koja je u nedelju upozorila da bi SAD "nesvjesno ušle u diktaturu" kada bi se Tramp - koji je dva puta opozvan - vratio na vlast. Takođe je pomenuo članak u časopisu Atlantik u kojem se iznose prijetnje od drugog Trampovog mandata, nakon što su slična upozorenja proteklih dana objavljena u dnevnicima Vašington post i Njujork tajms. Tokom ranijeg skupa u Bostonu, Bajden se pozvao na Trampovu sve ekstremniju retoriku na predizbornim mitinzima na kojima je, između ostalog, protivnike nazvao "gamadima". Američki predsjednik je ocijenio da to podsjeća na retoriku u Nemačkoj 1930-tih godina, tokom uspona Adolfa Hitlera. "Tramp više ne krije ništa. Govori nam šta će da uradi. Ništa ne skriva...Mislim da niko ne sumnja u to da je naša demokratija ponovo ugrožena", rekao je Bajden. Demokratski predsjednik (81), koji je Trampa porazio 2020. godine na izborima čiji rezultat bivši predsjednik i dalje odbija da prizna, više puta je za sebe rekao da brani američku demokratiju na glasanju 2024. Međutim, prema trenutnim anketama Tramp ima tijesnu prednost, uprkos tome što su protiv njega podignute četiri krivične optužnice - između ostalog i za podrivanje izbora. Birače naročito brinu Bajdenove godine, a neke demokrate su tražile da predsjedničku kandidaturu prepusti nekom drugom. Bajden je kandidaturu objavio u aprilu, nakon što je došao do zaključka da ni potpredsjednica Kamala Haris niti neki drugi demokratski kandidat ne bi mogli da poraze Trampa, prenosi Rojters pozivajući se na jednog zvaničnika Bijele kuće. "Džo Bajden je pravi diktator", odgovorio je Tramp u utorak, na svojoj društvenoj mreži.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden: Da nije Trampa nisam siguran da bih se kandidovao za izbore 2024.

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Dec.2023

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da nije siguran da bi se kandidovao za još jedan mandat da Donald Tramp nije protivkandidat.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Bajden: Poraziću Donalda Trampa

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2023, 00:04

VAŠINGTON - Američki predsjednik DŽozef Bajden rekao je da će on da porazi bivšeg predsjednika Donalda Trampa na izborima 2024. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.