Bajatović protiv aranžmana sa MMF, Radulović za

Izvor: Blic, 11.Mar.2014, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović protiv aranžmana sa MMF, Radulović za

Srbiji su neophodne kvalitetne reforme, složili su se predstavnici političkih stranaka, na konferenciji o ekonomskom pravcu razvoja Srbije, ali nisu saglasni oko toga da li u procesu reformi treba sprovoditi mere MMF-a ili ne.

Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović je na skupu " Ekonomski pravac Srbije-izbori 2014" rekao da je strastveni protivnik mera MMF-a, jer ne doprinose privrednom rastu bilo koje zemlje, pa ni Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Bajatović je dodao da to ne znači da ne treba razgovarati sa MMF-om, ali treba imati na umu da mere koje predlaže ta finansijska institucija mogu skupo da nas koštaju.

- MMF-a nije bilo kada reindustrijalizovao bilo koju zemlju - naglasio je on i ponovio da ekonomija rasta, koja Srbiji treba, ne može biti zasnovana na pravilima MMF-a.

Bajatović je podsetio da Srbija ima kreditni rejting "B-", prema agenciji Fič, i da je to "smeće od bankarskog rejtinga", koje ne može da nam reši MMF.

Nosilac liste "Dosta je bilo" Saša Radulović odgovorio je da zadatak MMF-a i nije da planira privredni rast Srbije, već da oceni koliko smo u tome uspešni i koliko nam je odgovorna fiskalna politika.

- Kada kažemo jedno, a radimo drugo, spadamo u države koje nemaju kredibiletet. Na primer Mlađan Dinkić je, kao ministar finansija i privrede, promašio budžet za 1,3 milijarde evra i logično je da nam MMF i međunarodne institucije ne veruju, - istakao je Radulović i dodao da je zato usledio njihov predlog da smanjimo potrošnju i podižemo poreze.

MMF ne diktira ništa, već ocenjuju koliko su naši planovi realni i spreman je da nam pomogne, ako smo mi spremni sami sebi da pomognemo, rekao je Radulović.

- Srbija ima burazersku ekonomiju i parazitski sistem, koji nije spremna da demontira - ocenio je Radulović i ponovio da nema spremnosti za sprovođenje teških reformi.

Komentraišući Radulovićeve stavove oko MMF-a, Bajatović je naglasio da kada se jednom usvoje predlozi MMF-a, Srbija neće moći da napreduje.

Radulović je naglasio da je rast moguć samo ako smo spremni da udjemo u reforme, na šta je Bajatović rekao da, i pre nego što sprovedemo reforme, možemo da radimo na privrednom rastu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stranke o aranžmanu sa MMF: SPS protiv, Radulović za

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Mar.2014

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušan Bajatović izjavio je danas da je protiv aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer se merama koje taj fond predlaže ne može doći do ekonomskog rasta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Partije se u jednom slažu: Ako nastavimo sa dosadašnjom ekonomskom politikom – bankrotiraćemo

Izvor: B&F Online, 11.Mar.2014

Nijedna partija nema konkretan ekonomski program ali se sve slažu da ćemo bankrotirati ako ovako nastavimo – to se bar moglo zaključiti na panel diskusiji na temu „Ekonomski pravac Srbije – izbori 2014.“ u organizaciji medijske kuće Bizlife. Na njoj su učestvovali Dušan Bajatović iz Socijalističke...

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.