BRITANIJI PRETI RASPAD: Nacionalisti pobedili u Škotskoj, najavljuju referendum o nezavisnosti, Irci jedva dočekali!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2021, 21:19

BRITANIJI PRETI RASPAD: Nacionalisti pobedili u Škotskoj, najavljuju referendum o nezavisnosti, Irci jedva dočekali!

Škotske nacionalističke stranke pobedile na parlamentarnim izborima u Škotskoj

Ranije tokom dana, Škotska nacionalna stranka (SNP) saopštila je da ide ka svojoj četvrtoj uzastopnoj pobedi na parlamentarnim izborima u regionu sa 61 poslaničkim mestom u parlamentu.

Stranke za nezavisnost u Škotskoj osvojile su većinu na parlamentarnim izborima u zemlji, a Škotska nacionalna stranka i škotski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Zeleni dobili su 65 od 87 mesta do sada proglašenih za parlament sa 129 mesta.

Premijerka Škotske i lider SNP-a Nikola Stardžon nazvala je izborne rezultate svoje stranke "istorijskim dostignućem". Dodala je da je referendum o nezavisnosti sada "stvar temeljnog demokratskog principa".

- SNP i škotski Zeleni stali su na jasnu posvećenost referendumu o nezavisnosti u narednom parlamentarnom mandatu. Obe stranke su rekle da o vremenu održavanja referenduma treba da odlučuje prosta većina MSP-a u škotskom parlamentu - rekla je Stardžon, a preneo BBC.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson više puta je rekao da neće dozvoliti novi referendum o nezavisnosti u Škotskoj, rekavši da su Škoti već podržali ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu u referendumu "jednom u generaciji" održanom 2014. godine.

Stardžon, sa druge strane, insistira da Džonson "nema nikakvo demokratsko opravdanje" da blokira referendum.

Pobeda stranaka koje se zalažu za nezavisnost ukazuje na to da je Edinburg u sukobu sa Londonom oko nastojanja Škotske za nezavisnost, pri čemu će se sukob verovatno rešiti na sudovima.

Premijerka Škotske Nikola Stardžen izjavila je da će istrajati u planovima da se održi novi referendum o nezavisnosti Škotske, pošto su rezultati pokazali da će njena partija pobediti na izborima za parlament Škotske. Liderka irske stranke Šin Fejn Meri Lu Mekdonald rekla je da "pažljivo prate šta će se dešavati u Škotskoj".

Rezultati izbora pokazuju da će Škotska nacionalna stranka, zajedno sa Škotskom Zelenom partijom, imati značajnu većinu poslanika koji se zalažu za nezavisnost, objavio je Rojters.

Prema rezultatima koji nisu još konačni, Škotska nacionalna stranka (SNP) i Škotska partija zelenih, koje se obećale referendum o nezavisnoti ako pobede, osvojili su 65 od 87 mesta za koje su do sada prebrojani glasovi na izborima za parlament sa ukupno 129 poslanika.

SNP, kojoj bi ovo bio četvrti mandat na vlasti, najavila je da će tražiti da se održi novo izjašnjavanje o odvajanju od Velike Britanije ukoliko osvoji većinu u parlamentu koji ima 129 poslanika.

Ovo bi moglo da izazove sukob sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji odbija mogućnost takvog izjašnjavanja jer kaže da su se Škoti već opredelili 2014. godine da ostanu u Velikoj Britaniji, dodaje Rojters.

Pobeda stranaka koje zagovaraju nezavisnost na izborima u Škotskoj "značajna je i za kampanju irskog jedinstva i nagoveštava temeljne promene u Velikoj Britaniji", poručila je danas predsednica irske nacionalističke stranke Šin Fejn Meri Lu Mekdonald.

Liderka Šin Fejna poručila je da će njena stranka, koja je deo vladajuće koalicije u Severnoj Irskoj i glavna opoziciona stranka u Irskoj, vrlo pažljivo pratiti šta će se dalje dešavati u Škotskoj.

Ona smatra da će biti izjašnjavanja o irskom jedinstvu i da je to pitanje vremena, a da bi referendum u Škotskoj ili njena nezavisnost iz temelja promenili ustavni aranžman Britanije i imali veoma jak efekat na dešavanja u Irskoj.

- Rezultat SNP je značajan i mislim da je on samo posledica činjenice da politika širom Britanije i u Irskoj prolazi kroz period temeljnih promena - rekla je Mekdonald za Rojters.

Šin Fejn se već godinama zalaže da se Severna Irska ujedini sa Republikom Irskom, naročito otkako je Britanija 2016. godine glasala za izlazak iz Evropske unije, uprkos tome što je većina u Severnoj Irskoj želela ostanak u EU.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladajući škotski nacionalisti bez apsolutne većine

Izvor: Beta, 08.Maj.2021

Vladajuća Škotska nacionalna partija (SNP), koja se zalaže za nezavisnost od Velike Britanije, pobedila je na četvrtim uzastopnim parlamentarnim izborima u Škotskoj, ali gotovo izvesno neće imati apsolutnu većinu.To bi moglo da zakomplikuje planove te partije da održi novi referendum o nezavisnosti...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.