BGF: Koliko para - tolika podrška

Izvor: B92, 10.Apr.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BGF: Koliko para - tolika podrška

Beogradska filharmonija skrenula je pažnju na neodgovarajući položaj kulture i umetnosti u društvu raspisivanjem konkursa za podršku nekoj od političkih stranaka na predstojećim izborima, pod uslovom da dokažu prisustvo više od jednog člana najužeg rukovodstva koncertima BGF u protekle četiri godine.

BGF je objavila javni poziv za prikupljanje ponuda (kompletan tekst tendera u PDF-u) za njenu podršku na parlamentarnim izborima 2012. godine, na kojem mogu da učestvuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "sve zainteresovane političke partije, koalicije ili grupe građana, koje dostave potvrdu da im je prihvaćena izborna lista na republičkom ili lokalnom nivou, kao i "svedočenje, ne manje od dva svedoka, overeno u opštini, da su u protekle četiri godine imale više od jednog člana glavnog odbora, koji je prisustvovao nekom od koncerata Beogradske filharmonije”.

Pritom se ne računa prisustvo stranačkih funkcionera nastupu članova Beogradske filharmonije u Ulici Strahinića Bana, održanom 2011. godine pod sloganom "Hvala što ne dolazite”.

Prema "konkursnoj dokumentaciji”, stranke bi trebalo da dostave prijavu za podršku Beogradske filharmonije 16. aprila do 15 časova, u zapečaćenoj koverti sa naznakom: "Molba za podršku Beogradske filharmonije na predstojećim izborima”, na adresu: Beogradska filharmonija, Studentski trg br. 11, 11000 Beograd, Srbija.

Prijava, prema propozicijama, mora da sadrži podatke o stranci, kao i ponudu (prema datoj specifikaciji) sa cenama u dinarima bez PDV-a, i

naznačenim uslovima i detaljima plaćanja.

Stranke, koalicije ili grupe građana su obavezne da uz ponudu dostave, u fotokopiji, dokumente kojima dokazuju ispunjenost sedam uslova, među kojima je i ugovor o ustupanju četiri hektara građevinskog zemljišta u Beogradu, na lokaciji pored Dunava ili Save, namenjenih za izgradnju koncertne dvorane Beogradske filharmonije.

Prema navodima BGF, jedini kriterijum za izbor najpovoljnije ponude je "ekonomski najpovoljnija ponuda, odnosno novci ili pare”.

"Najveća ponuđena suma nosi maksimalan broj od 100 pondera, ostale obrnuto srazmerno iznosu iz date ponude”, poručila je BGF, najavljujući da će otvaranje ponuda obaviti njena komisija 18. aprila u 15 sati u prostorijama Fondacije BGF na Studentskom trgu.

Stranke bi, prilikom sastavljanja ponude, trebalo da, između ostalog, podnesu i "finansijsko obezbeđenje” u vidu menice, spiska lične imovine rodbine ili kumova članova glavnog odbora, ili "fotografije koferčeta”.

"Ponude sa uobičajenom varijantom 'dođem ti’ neće biti razmatrane”, navedeno je u propozicijama konkursa, kojim je precizirano i da bi stranka trebalo da izvrši plaćanje maksimalno 30 dana od dana potpisivanja ugovora o podršci .

"Plaćanje se vrši na račun, ili u kešu, u koferčetu”, a "iz isključivo patriotskih razloga, ponuda mora biti iskazana u dinarima, bez poreza na dodatu vrednost”.

Što se tiče poverljivosti podataka, "u duhu tradicionalne transparentnosti svih političkih stranaka u Srbiji, naručilac će sadržane podatke o strankama čuvati kao poverljive”.

Otvaranju ponuda mogu da prisustvuju predstavnici stranaka, uz pisano ovlašćenje koje moraju predati Komisiji BGF. Odluka o dodeli podrške biće doneta u roku od 3 dana nakon dana otvaranja ponuda i dostavljena svim ponuđačima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.