BESANA NOĆ, PA PRELAZAK CENZUSA Opozicija posle protesta ušla u parlament

Izvor: Blic, 25.Apr.2016, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BESANA NOĆ, PA PRELAZAK CENZUSA Opozicija posle protesta ušla u parlament

Iza lidera opozicionih stranaka ostala je besana noć, a gorak ukus koji su sinoć imali u ustima gledajući kako se broj njihovih osvojenih glasova "lomi" oko cenzusa danas je "zasladila" Republička izborna komisija, koja je potvrdila da su pomenute partije ipak ostvarile svoj cilj: ulazak u parlament.

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić izjavila je posle današnjeg sastanka opozicije da je RIK potvrdio njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rezultate, a demantovao rezultate koje je na konferenciji za medije izneo Aleksandar Vučić.

Prema najnovijim podacima RIK-a na osnovu 98,56 odsto obrađenih glasova koalicija oko SNS osvojila 48,23 odsto, SPS-JS 10,98, pokret "Dosta je bilo" 6,03, LDP-LSV-SDS 5,03 Dveri-DSS 5 odsto, DS 6,04 i SRS 8,09.

- Time su demantovani podaci koje je sinoć na konferenciji za novinare izneo predsednik SNS Aleksandar Vučić - navodi se u zajedničkom saopštenju opozicionih stranaka koje je pročitala predsednica DSS-a posle još jednog sastanka opozicije.

Sanda Rašković Ivić je kazala da su izborni proces obeležile brojne neregularnosti koje su uticale na slobodno opredeljivanje građana i navela da su pozivani fantomski birači, kao i umrli birači.

- Nije bilo atmosfere slobode, poštovanja institucija i medijske slobode u predizbornoj kampanji. Količina uvreda i medijska blokada bili su toliko jaki da je to samo po sebi predstavljalo skretanje političke volje građana u pravcu ka Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću - ocenila je predsednica DSS-a.

Predsednik Demokratke stranke Bojan Pajtić naveo je da opozicija sada nastavlja sa snažnim opozicionim radom, čiji je cilj da argumentovanom kritikom slabi autoritarnu vlast Aleksandra Vučića.

- Sada nastavljamo sa snaznim opozicionim radom, a cilj nam je da argumentovanom kritikom dalje slabimo autoritarnu vlast Aleksandra Vucica

Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da je opozicija jutros predala zahtev RIK-u da im se dozvoli pristup kompletnom izbornom materijalu i svim zapisnicima, kako bi još jednom utvrdili sve nepravilnosti ovog izbornog procesa.

"Već danas kreće sa radom naš zajednički pravni tim i on će, kako se bude sastajao, tako obaveštavati javnost. Želimo da ova tematika jednom za svagda bude zaustavljena i obavezujemo se da naš zajednički pravni tim sastaviti kvalitetan predlog promene izbornog zakonodavstva kako nam se ovakve stvari više ne bi ponavljale", naveo je Obradović i dodao da su predsednik RIK-a i direktor Republičkog zavoda za statsitiku bili jako korektni prema opoziciji.

Sastanku u sedištu DSS-a prisustvovali su predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić, predsednici DS-a i SDS-a, Bojan Pajtić i Boris Tadić i lider Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović.

Prethodno su se opozicioni lideri sastali u izbornoj noći u sedištu DS-a, a u 3.30 svi su zajedno otišli u RIK nakon što su izrazili ozbiljna strahovanja da bi moglo doći do građe glasova jer su u toku izborne noći tri liste bile na ivici cenzusa.

Pročitajte još

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Djurdjević izjavio je danas da je izborni dan u Srbiji protekao regularno, uz zabeležene dve nepravilnosti, i dodao da je ono što se sinoć događalo od strane pojedinih učesnika izbornog procesa predstavljalo "nezapamćen vid pritiska" na RIK.

- Ono što se sinoć dešavalo od strane pojedinih učesnika izbornog procesa jedan nezapamćen vid pritiska na RIK koji do sada nije zabeležen. I to od ljudi za koje sam prvi put čuo kao aktere u aferi glasanja iz Bodruma - istakao je Đurđević.

RIK će sa rezultatima izaći u javnost kada obradi 100 posto biračkog tela, dodao je on.

Podsetimo, tokom izborne noći lider SNS-a Aleksandar Vučić je, objavljujući preliminarne izborne rezultate, izjavio da su ispod cenzusa koalicije SDS-LDP-LSV, DSS-Dveri kao i Dosta je bilo, sa projekcijom da bi samo pokret Saše Radulovića mogao da pređe cenzus od 5 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.