BEOGRAD DOBIJA NOVE BICIKLISTIČKO-PEŠAČKE ULICE: Plan je da glavni grad dobije još 120 kilometara staza

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2020, 09:51

BEOGRAD DOBIJA NOVE BICIKLISTIČKO-PEŠAČKE ULICE: Plan je da glavni grad dobije još 120 kilometara staza

Grad Beograd će sledeće sedmice uputiti Vladi predloge za izmene zakona kojima će u prestonice Srbije biti omogućeno da se naprave biciklističko - pešačke ulice, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kako je naveo, s obzirom da će parlamentarni izbori biti održani 21. juna, ti predlozi, koje je grad formulisao zajedno sa udruženjima biciklista, će najverovatnije sačekati novu vladu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Predlozi za koje su dobili podršku od premijerke Ane Brnabić, kako je rekao Vesić, jesu da se uvedu biciklističko - pešačke ulice, u kojima biciklisti i pešaci imaju prednost u odnosu na automobile, što znači da automobili u tim ulicama ne mogu da voze brže od 10 kilometara na čas.

- To će biti uglavnom manje ulice, koje će povezivati različite biciklističke staze kako bi u starom delu grada biciklisti mogli da koriste staze, a jedna od tih ulica biće Knjegine Zorke - ispričao je Vesić.

Dodaje da će se tražiti još neke izmene zakona, kao što su da biciklisti koriste žute trake, određene subvencije za kupovinu bicikala domaće proizvodnje i da biciklisti mogu da koriste jednosmerne ulice u oba smera.

Vesić kaže da se u ovom trenutku radi 7,7 kilometara biciklističkih staza, a ukupno u Beogradu za sada je oko 110 kilometara biciklističkih staza.

Plan je da u naredne dve godine se uradi još 120 kilometara, a u septembru će biti raspisan tender za javne bicikle.

Vesić kaže da je taj tender već dva puta propao jer se niko nije javljao, te da je zato Grad odlučio da sami kupi bicikle i napravi stanice, a da onda traže operatera.

- Mi ćemo zvanično predlog proslediti već naredne nedelje, ali izbori su 21. juna i ti predlozi će sačekati novu vladu, ali ja sam siguran da će i nova vlada kao i sadašnja imati sluha za biciklizam jer to nije samo rasterećenje javnog prevoza, već i promocija zdravog načina života - kaže zamenik gradonačelnika.

Vesić je najvaio da će u utorak biti raspisan tender za projektovanje i izgradnju ulice Save Maškovića i Crnotravske ulice na Voždovcu i istakao da ne samo Voždovčani, već mnogi koji koriste taj deo grada, znaju kakav je to saobraćajni čep.

Prema njegovim rečima, protekle dve godine rešavana je restitucija i imovina.

- Trebaće nam dva, tri meseca da izaberemo proizvođača, ulice će biti proširene na četiri trake, što će bitno rasteriti taj deo grada - kazao je Vesić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Vesić: Uvodimo pešačko-biciklističke ulice u Beogradu

Izvor: Blic, 14.Jun.2020

Grad Beograd će sledeće sedmice uputiti Vladi predloge za izmene zakona kojima će u prestonice Srbije biti omogućeno da se naprave biciklističko - pešačke ulice, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.