Izvor: RTS, 26.Jan.2021, 17:20

Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika

Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
IPŽ je odlučio da na listama stranaka overi samo kandidate koji ispunjavaju zakonske uslove, odnosno koji nisu osuđivani. Takođe, osuđivani kandidati ne mogu biti zamenjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << drugima.

Tako su prema odluci IPŽ-a, sa spiskova kandidata izbrisani Aljbin Kurti i još četiri kandidata pokreta Samoopredeljenje.
U odluci se navodi da Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiju, Ljiburn Aljiju, Bajram Mavrići i Labinote Demi-Murtezi ne mogu biti zamenjeni drugim kandidatima.
Slična odluka donosi se i za nekolicinu kandidata Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja.
Odluka IPŽ-a je druga instanca odlučivanja, a kojoj su se stranke žalile pošto im Centralna izborna komisija nije dozvilila učešće na izborima sa osuđivanim kandidatima.
Sledeća instanca je Vrhovni sud, kojem stranke mogu da podnesu žalbe u roku od 24 sata. Vrhovni sud ima tri dana da odluči. Proces verifikacije kandidata treba da bude završen do 31. januara.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.