Aleksandrovič: Ratno stanje biće ukinuto do kraja godine, izbori po planu

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Dec.2018, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandrovič: Ratno stanje biće ukinuto do kraja godine, izbori po planu

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič rekao je danas u Beogradu da ratno stanje koje je njegova zemlja uvela u oblastima koje se graniče s Rusijom nije ni na koji način ograničilo ljudska prava i slobode kao i da će biti ukinuto do kraja ove godine.

Aleksandrovič je naveo, citirajući predsednika Ukrajine Petra Porošenka, da će ratno stanje biti produženo jedino ako dođe "do masovnog napada >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << iz Rusije" i rekao da će, ako se to ne desi, predsednički i parlamentarni izbori u Ukrajini biti održani po planu a kandidati i stranke moći da vode kampanju od 1. januara.

Govoreći o pomorskom incidentu u Krečkom moreuzu, kada je Rusija zaplenila tri ukrajinska vojna broda s posadama, ambasador je rekao da je na taj način Rusija pokušala da "Azovsko more učini svojim" i onemogući brodove da dolaze do ukrajinskih luka.

"Rusija želi da ekonomski uništi istok Ukrajine. U Azovskom moru su dve velike luke kroz koje prolazi mnogo robe, pre svega ruda i žitarica. To je važno za ekonomski razvoj i zapošljavanje u Mariupolju i Berđansku", naveo je on.

Aleksandrovič je rekao da je Ukrajina tokom godina uvela brojne ekonomske sankcije Rusiji, ali da je Kijev bio na meti ruskih sankcija još pre početka rata na istoku Ukrajine, prekinula ugovor o slobodnoj trgovini, zabranila tranzit ukrjainske robe i drugo.

"Ukrajina je uvela mnogo različitih sankcija. Prekinuli smo avionski saobraćaj, razmišljamo i o prekidu železničkog saobraćaja, zabranili smo vojno-tehničku saradnju, prekinuli smo kupovinu gasa od Rusije", naveo je ambasador.

Prema njegovim rečima, Ukrajina sada gas kupuje od drugih zemalja ali jeftinije.

"Zanimljivo je da je gas koji kupimo od Norveške ili Nemačke, iako verovatno ruski, jeftiniji nego da ga kupimo na granici s Rusijom. Isporuka energenata je za Rusiju vrsta oružja, a ne samo ekonomska saradnja", rekao je Aleksandrovič.

Ambasador je rekao da u Ukrajini ima dosta predloga da se s Rusijom prekinu diplomatski odnosi i sva ekonomska saradnja.

On je naveo da je od početka rata u Ukrajini trgovinska razmena te zemlje s Rusijom spala s 50 milijardi dolara godišnje na sedam do osam milijardi, dok je razmena s EU značajno porasla. On je trgovinsku razmenu sa Srbijom ocenio dobrom i stalno rastućom ali da ukrjainski izvoz u Srbiju nije diverzifikovan i da na tome treba raditi.

Na temu autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine, Aleksandrovič je rekao da nije reč o raskolu nego "ujedinjenju i kraju moskovske okupacije u duhovnom smislu", budući da je kijevska crkva bila prva pravoslavna crkva na području Ukrajine i Rusije.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.