Izvor: B92, 24.Avg.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abdula upozorava na nepravilnosti

Kabul -- Predsednički kandidat Abdula Abdula tvrdi da je uočeno mnogo nepravilnosti na izborima za predsednika Avganistana održanim prošlog četvrtka.

Aktuelni predsednik Hamid Karzai odbacuje optužbe svog protivkandidata, Nezavisna izborna komisija traži da se svi prigovori razmotre pre objavljivanja rezultata. Abdula, koji je i bivši avganistanski ministar spoljnih poslova, kaže da je na nekim područjima prijavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čak četvorostruko uvećan broj glasača i optužuje administraciju predsednika Karzaija za krađu glasova.

"Velike prevare mogu imati uticaja na konačan rezultat izbora. To se mora sprečiti", navodi Abdula.

Karzaijev izborni tim, međutim, odbacuje optužbe i optužuje Abduline pristalice za prevaru.

Državna izborna komisija koja rešava prigovore, kaže da je primila 225 prijava prekršaja, među kojima su i optužbe za ubacivanje većeg broja listića u glasačke kutije i uznemiravanje birača. Broj prijava nije konačan, jer se očekuje da pritužbe stignu iz udaljenih krajeva.

"Reč je uglavnom o prigovorima na to da je pojedinim biračima bilo onemogućeno ili otežano glasanje. Takođe, ima prigovora i na to da su pojedine glasačke kutije nestajale, a zatim su se pojavljivale pune", kaže portparol Državne izborne komisije Grand Kipen.

Nezavisna izborna komisija insistira na tome da se svi prigovori reše pre nego što se objave konačni rezultati. Rezultati će biti odštampani u pet primeraka.

"Imaćemo pet istovetnih primeraka, pet kopija sa istim rezultatima, sa potpisima predstavnika izbornih štabova kandidata, zatim sa potpisima posmatrača i sa potpisima izborne komisije. Ukoliko se jedan ili više primeraka zagubi, ostaće barem jedan koji će potvrditi izborni rezultat. Na taj način izbeći ćemo bilo kakveu vrstu prevare", navodi portparol Nezavisne izborne komisije Daud ali Nadžafi.

I Abdula i Karzai tvrde da su pobedili, a delimični rezultati u nekim pokrajinama treba da budu objavljeni u utorak.

Specijalni američki izaslanik za Avganistan Ričard Holbruk izjavio je da ga izborni sporovi "ne bi iznenadili" i da će Sjedinjene Države poštovati proces utvrđivanja pobednika izbora koji je utvrdila avganistanska vlada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Abdulah tvrdi da su izbori namešteni

Izvor: RTS, 23.Avg.2009, 16:50

Kandidat na predsedničkim izborima u Avganistanu Abdulah Abdulah kaže da ima dokaze da su izbori u velikoj meri bili namešteni. Posmatrači saopštili da su primećene ozbiljne neregularnosti u izbornom procesu...Glavni rival aktuelnog predsednika Avganistana Hamida Karzaija na predsedničkim i lokalnim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.