AP, Rojters i AFP o izborima u Srbiji

Izvor: RTS, 02.Mar.2017, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP, Rojters i AFP o izborima u Srbiji

Pojedine svetske agencije izvestile su da je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković raspisala predsedničke izbore u Srbiji, koji će biti održani 2. aprila, uz ocene da se radi o izborima koji su "lakmus test popularnosti premijera Aleksandra Vučića" i mogli bi da odrede "da li zemlja nastavlja ka članstvu u EU". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Iako je funkcija (predsednika države) u velikoj meri ceremonijalna, ishod izbora bi mogao da odredi da li zemlja nastavlja ka članstvu u EU ili će krenuti ka svojem tradicionalnom savezniku Rusiji", navodi AP.
Ova agencija ocenjuje da se aktuelni premijer Aleksandar Vučić smatra jasnim favoritom u trci za predsednika i dodaje da je Gojkovićeva raspisala izbore u trenutku kada se on suočava sa izazovom koji dolazi od rascepkane opozicije.
AP prenosi da datum koji je objavila predsednica srpskog parlamenta znači i to da bi drugi krug izbora trebalo da bude održan na Uskrs 16. aprila, navodeći da će među Vučićevim opozicionim protivkandidatima biti i "liberal Saša Janković, bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ultranacionalista Vojislav Šešelj".
AFP u izveštajima navodi da je Vučić po anketama favorit da nasledi Nikolića, koji je bio predsednik od 2012. i da se očekuje da ostane najmoćniji političar ukoliko pobedi, iako je predsednička uloga u velikoj meri ceremonijalna.
Rojters ocenjuje da su predsednički izbori viđeni kao "lakmus test popularnosti premijera Aleksandra Vučića" i citira poziv Gojokovićeve građanima Srbije da "izađu i odluče ko će biti novi predsednik Srbije".
"Glasanje će postaviti Vučića, čija je Srpska napredna stranka najveća u vladajućoj koaliciji, protiv kandidata rascepkane opozicije. To će biti test njegovih ekonomskih reformi, koje je podržao Međunarodni monetarni fond, kao i napora za približavanje Evropskoj uniji balkanske zemlje sa 7,3 miliona ljudi", ocenjuje Rojters.
Agencija navodi da će vladajuća koalicija, koja ima komotnu većinu u parlamentu sa 250 poslaničkih mesta, biti u stanju da obezbedi podršku parlamenta svom kandidatu (za premijera) bez raspisivanja novih (parlamentarnih) izbora.
Rojters ocenjuje da bi odlazak Tomislava Nikolića sa funkcije predsednika Srbije "mogao da znači brže kretanje ka pridruživanju EU i dalje poboljšanje odnosa Srbije sa NATO, uprkos vojnoj neutralnosti".  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta strani mediji kažu o izborima u Srbiji - put ka EU ili Rusiji?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Mar.2017

Pojedine svetske agencije izvestile su da je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković raspisala predsedničke izbore u Srbiji, koji će biti održani 2. aprila, uz ocene da se radi o izborima koji su "lakmus test popularnosti premijera Aleksandra Vučića" i mogli bi da odrede "da li zemlja nastavlja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.