AMERIKU ĆE VODITI STARAC?! Glavni kandidati za pobedu na izborima Bajden (81) i Tramp (77): Implikacije po ceo SVET su OGROMNE

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 14:03

AMERIKU ĆE VODITI STARAC?! Glavni kandidati za pobedu na izborima Bajden (81) i Tramp (77): Implikacije po ceo SVET su OGROMNE

Jednom se zamera loš psihofizičko stanje, drugom moral

Paradoksalno, ali uoči izbora predsedničkih kandidata demokrata i republikanaca za mesto u Beloj kući, manje se priča o njihovim političkim razlikama, a mnogo više o jednom, ali veoma važnom zajedničkom imenitelju - njihovim poznim godinama.

Jer, ako se ostvare predviđanja, i u trci ostanu samo Džo Bajden (81) i Donald Tramp (77), Ameriku će voditi - starac. A ta činjenica ima brojne implikacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ne samo na Ameriku, već i na čitav svet.

Pre samo nekoliko dana Bajden je u kolekciju dodao još jedan u nizu svojih čuvenih gafova, koje mnogi smatraju znakom demencije, kada je rekao da je "nedavno razgovarao" sa francuskim predsednikom Miteranom, koji je, inače, preminuo davne 1996. Mislio je verovatno na Makrona, ali teško da se ova omaška može proglasiti običnim lapsusom ako se zna istorija njegovih "faulova" od 2019.

S druge strane, Trampa je sačekao napad iz sopstvenih redova. Bivša guvernerka Južne Karoline i poslednji protivkandidat bivšeg predsednika u trci za nominaciju republikanaca, Niki Hejli, tvrdi da je Donald Tramp "suviše star, zbunjen, haotičan i previše sklon besu da bi bio predsednik".

Ona je pre nekoliko dana u intervjuu sa Džejkom Taperom za CNN iznela "studiju" karaktera bivšeg predsednika.

NEW: Full Interview between Jake Tapper of CNN and Nikki Haley, discussing a new poll conducted by the news network which shows her defeating both Donald Trump and Joe Biden in a hypothetical general election. pic.twitter.com/pZPl5cDKKK

— Craig R. Brittain (@RealBrittain) February 1, 2024

Stavljajući Trampa u isti koš s predsednikom Bajdenom, ona je rekla da je "apsurdno" da se zemlja zaglavi sa dva 80-godišnja kandidata. Upozorila je da je Tramp poslednjih dana imao "zbunjenih trenutaka" i zamerila je bivšem predsedniku zbog "narava" u noći kada je pobedio na preliminarnim izborima u Nju Hempširu kada je pokušao da je izbaci iz trke. U nedavnim događajima u kampanji, Hejli je takođe dovela u pitanje Trampov moral i sposobnost da razlikuje dobro od lošeg.

Da li je Hejli pronašla "svoj glas", zgodnu tačku na kojoj može da cilja bivšeg predsednika ili odlučila da se posveti novoj tvrdolinijaškoj strategiji za koju misli da bi mogla da sruši ogromnog favorita za njegovu treću uzastopnu nominaciju? Ili se jednostavno pridružila dugoj i neslavnoj tradiciji republikanskih kandidata koji se obrušavaju na Trampa tek kada ih je on već efektno slomio, uključujući i Desantisa.

Ali, to je već drugi par rukava. Ono što je pogodilo najveći broj glasača u Americi upravo je činjenica da su oba kandidata u godinama kada je veliko pitanje da li mogu da izguraju mandat do kraja, iako u ovom momentu Tramp deluje mnogo poletnije i zdravije od Bajdena.

Da su godine Bajdena i Trampa istinski "problematične" saglasni su i naši politički analitičari.

- Ono što bi moglo da predstavlja iznenađenje na predstojećim stranačkim izborima je upravo zdravstveni faktor - smatra docent doktor Milan Krstić sa FPN.

- To bi posebno moglo da se odnosi na Bajdena, jer ako on bude onemogućen da se kandiduje, moraće da se dogodi neka radikalna promena. Kod demokrata bi prava zamena mogao da bude neko sasvim nov, ko do sada nije bio u trci za kandidata. Na primer Pit Butidžidž, trenutni ministar saobraćaja, možda Gavin Njusom, guverner Kalifornije, ili senatorka Elizabet Voren. A to novo mešanje karata bilo bi možda i dobro za demokrate, jer mnogi mladi glasači smatraju da je Bajden zbog psihofizičkog stanja nedovoljno sposoban za obavljanje dužnosti predsednika - rekao je Krstić za K1, i dodao da je i Tramp u godinama kada bi zdravstveno stanje moglo temeljno da promeni situaciju.

Njegov kolega s fakulteta, docent doktor Stevan Nedeljković smatra da Tramp ipak u ovom momentu deluje mnogo sposobnije od svog eventualnog protivkandidata u trci za Belu kuću.

Nema kriptonita protiv Trampa. On je sušta suprotnost svima koji su ikada bili u Beloj kući. Mislim da je on najbolji politički komunikator koji hoda planetom, savršeni prodavac svog narativa. U fokus kampanje je stavio ekonomiju, na koju su Amerikanci posebno osetljivi i sada ima veću podršku nego što je imao 2016. Uz to, on sistematski hrani teorije zavere protiv sebe, kao što je sada aktuelna priča o Tejlor Svift kao "faktoru odluke", jer zna da će na taj način pridobiti nove glasače - kaže on.

Činjenica je da je u Americi izbor mlađih perspektivnih političara generalno veoma sužen i da ključna mesta u administraciji drže "stari vukovi". Istina, ima i drugačijih primera, kao što su već pomenuti Pit Butidžidž ili Gavin Njusom, ali svi se oni suočavaju sa "problemom neiskustva" u odnosu na oponente. Začarani krug iz koga Amerika, čini se, ni ovog puta neće izaći.

Izvor: Srbija Danas/Euronews/Prenela: T.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.