AJMO, BELI, NANOVO RIK spremila zaključak da Preletačević opet skupi 10.000 potpisa

Izvor: Blic, 13.Mar.2017, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AJMO, BELI, NANOVO RIK spremila zaključak da Preletačević opet skupi 10.000 potpisa

Republička izborna komisija sačinila je na večerašnjoj sednici predlog da Luka Maksimović, odnosno Ljubiša Preletačević Beli najkasnije za 48 sati prikupi 10.000 potpisa za predsedničku kandidaturu, budući da je utvrđeno da oni koji su sinoć predati nisu validni.

Mora novih 10.000 @belisamojako #RIK sada sledi debata i glasanje pic.twitter.com/XNjUFdhGML

Da bi ovaj predlog bio obavezan, on mora da bude izglasan na sednici RIK. Međutim, na zasedanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je počelo oko 17.30 sati nisu se pojavili članovi RIK koji su istovremeno članovi SNS.

Ranije danas, član RIK-a Miloš Pavlović na svom tviter profilu objavio je da će Belom za kandidaturu nedostajati sigurno 35 potpisa, za koje je već utvrđeno da su neispravni. Pavlović je napisao da 9.965 izjava prošlo i poslato na proveru u Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Od nespornih 9965 izjava za @belisamojako iskocice neke izjave gde biraci nisu upisani u biracki spisak, dakle nije samo 35 da fali

Kako nam je ranije rečeno u RIK-u, Ministarstvo treba da utvrdi da li su potpisinici njegove kandidature upisani u birački spisak i da li su podržali kandidaturu još nekog kandidata za predsednika.

- Spisak je poslat u Ministarstvo, koje će utvrditi da li u tim slučajevima postoje nedostatci, a RIK čeka povratni izveštaj - navode u RIK-u.

Naime, umesto naziva Grupa građana "Beli - samo jako", u izjavama potpisnika ne navodi se "grupa građana", što je veliki problem za pojedine članove RIK-a, naročito za predstavnike SRS-a.

Moramo da čekamo još ...

Samo mirno i #BezSikiracije

Sve ćemo rešiti kulturno i fino.#SamoJako !

- Zakon o izboru predsednika Srbije propisuje šta mora da ima ta izjava, a Uputstvo za sprovođenje izbornih radnji ide malo šire i ovde vodimo debatu da li je nedostak reči otklonjiv ili ne i da li utiče na suštinu. Po mišljenju opozicionih predstavnika u RIK-u, nedostatak reči "grupe građana" apsolutno ne utiče na potpise podrške i volju tih ljudi koji su mu dali podršku i koji nikako nisu bili u zabludu kome podršku pružaju - naveo je Ivan Ninić, član RIK-a i dodao da sve "ovo može da bude jedna žestoka pravna debata koja će se u krajnjem slučaju preseliti u Upravni sud, bez obzira kakva odluka RIK-a bude".

Da li će kandidatura biti prihvaćena zavisi od članova SNS koji sede u RIK-u, koji na neformalnom sastanku u toj komisiji nisu izneli zajednički stav.

- Pojedini su se samo smeškali, a neki su govorili da još ne znaju kako će prema tome da se postave - navodi naš sagovornik iz RIK-a.

Tokom dana oglasio se i sam Preletačević na svojoj fejsbuk stranici.

"Mora da čekamo još... Neka, samo beeeez sikiracije, ljubi čika, imaćete kandidata Belku, pa makar ne znam", napisao je on.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

RIK: Beli ponovo da sakupi 10.000 potpisa?

Izvor: OkRadio.rs, 13.Mar.2017

Republička izborna komisija sačinila je na večerašnjoj sednici predlog da Luka Maksimović, odnosno Ljubiša Preletačević Beli najkasnije za 48 sati prikupi 10.000 potpisa za predsedničku kandidaturu, budući da je utvrđeno da oni koji su sinoć predati nisu validni. Da bi ovaj predlog bio obavezan,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.