Završen sastanak državnog vrha o plaformi za Kosovo

Izvor: Politika, 24.Okt.2012, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen sastanak državnog vrha o plaformi za Kosovo

BEOGRAD – U zgradi Predsedništva Srbije završen je sastanak državnog vrha na kome je trebalo da se razmatra radna verzija platforme za Kosovo i Metohiju.

Sastanku su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, potredsednica vlade za evrointegracije Suzana Grubješić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Sastanak je trajao oko sat vremena, a učesnici nisu davali izjave za medije.  

Premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić rekli su uoči sastanka da nije realno očekivati da na današnjem sastanku bude usvojena platforma za pregovore Beograda sa Prištinom, ali je Vučić napomenuo da će na stolu biti neka vrsta nacrta tog dokumenta.

Premijer je naveo i da je cilj serije sastanaka državnog vrha da se postigne jedinstven pristup i dogovori platforma koja je dovoljno fleksibilna za pregovore, ali istovremeno ima „crvene linije”.

„Potrudićemo se da postoji što šira saglasnost iako, naravno, nije moguće postići koncenzus baš o svakom pitanju. U platformi treba odvojiti dva pitanja. S jedne strane, predloge za konačno rešenje, a s druge ono što je napisano u stavovima Evropskog saveta - a to je da se do konačnog rešenja postigne veća relaksacija i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine koje ne menja pozicije Srbije o statusu”, kazao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da će na sastanku biti reči o „određenim idejama” i nekoj vrsti „nacrta”.

„Dobili smo određene ideje, nazvao bih to vrstom nacrta. O tome tek treba danas da razgovaramo i nije realno da danas dobijemo platformu ili nešto kao gotov akt”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da još nije bilo ni razgovora u vezi sa sastavom pregovaračkog tima za dijalog sa Kosovom.

Tanjug

objavljeno: 24/10/2012
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Završen sastanak: Državni vrh o platformi za Kosmet

Izvor: Kurir, 24.Okt.2012

Prisustvovali predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, potpredsednici vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, i šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin..BEOGRAD - U zgradi Predsedništva Srbije završen je sastanak državnog vrha na kome je trebalo da se razmatra radna verzija platforme...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.