Zabrana Prajda ako bude rizika

Izvor: B92, 01.Okt.2012, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zabrana Prajda ako bude rizika"

Beograd -- Premijer Ivica Dačić je izjavio da će policija zabraniti održavanje Parade ponosa ukoliko proceni da postoje bezbednosni rizici.

Dačić kaže da o paradi neće odlučivati vlada, nego MUP, kao i da u nekim procenama je ona već označena kao skup visokog rizika.

Dačić je novinarima u Beogradu kazao da je zatražio od bezbednosnih službi bezbednosnu procenu održavanja gej parade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugih skupova 6. oktobra i naglasio da je dobio odgovor da je rizik veliki.

"Vlada neće odlučivati o održavanju parade ponosa, već će o tome, u skladu sa bezbednosnim procenama, odlučivati Ministarstvo unutrašnjih poslova", kazao je predsednik vlade.

"U nekim bezbednosnim procenama koje sam već dobio stoji da je reč o skupu velikog rizika", rekao je Dačić i istakao da se organizatori parade i druga udruženja koja se protive Paradi ponosa ponašaju neodgovorno.

"Ako će biti takvih sadržaja u kojima se Isus Hrist dovodi u vezu sa homoseksualcima, ne znam kako to može biti od pomoći da sve prođe mirno", upitao je Dačić i podsetio na proteste u muslimanskim zemljama zbog filma o Muhamedu.

Dačić je dodao i da atmosfera nije dobra, navodeći da nije reč o ljudskim pravima, nego o problemu bezbednosti. On je dodao da MUP ima zadatak da garantuje bezbednost svih učesnika i građana. Predsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da vlada neće odlučivati o održavanju Parade ponosa i ponovio da je MUP taj koji će proceniti koliki je bezbednosni rizik i odlučiti da li će šetnja, njajavljena za subotu, 6. oktobra, eventualno biti zabranjena.

Dačić je rekao da oni koji prete organizatorima "Parade ponosa" da neće dozvoliti održavanje šetnje hoće da uzmu poslove države u svoje ruke i poručio im da to nije moguće. Za taj dan skupove su najavili i pokret "Naši" i "Dveri".

Miletić: Parada prijavljena na vreme

Član Organizacionog odbora beogradske Parade ponosa Goran Miletić izjavio je danas da je taj skup, koji treba da se održi 6. oktobra, blagovremeno prijavljen i poručio da hilugani po ulici ne bi trebalo da određuju ko ima pravo okupljanja.

"Mi podržavamo izjavu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, da Srbija ne treba da bude hajdučka država, i ako je tako hajduci po ulici ne treba da određuju ko ima pravo na okupljanje, a ko ne", kazao je Miletić na konferenciji za novinare.

On smatra da će ako je Srbija zemlja reda i zakona Parada ponosa biti održana.

"Ako je ovo država u kojoj vladaju zakon i red onda 'Beograd prajd', kao skup koji je blagovremeno i jasno prijavljen ima pravo na okupljanje", kazao je Miletić.

On je istakao da za skup 6. oktobra postoje sve gradske dozvole, a i Ministarsvu unutrašnjih poslova je predata sva dokumentacija.

"Nas ne raduje činjenica da bezbednosne službe treba da odlučuju o o održavanju toga što smo mi nazvali 970 koraka slobode", kazao je Miletić.

On je istakao da sa policijom postoji saradnja u organziciji i obezbeđivanju svih skupova koji će tokom ove nedelje biti održani kao najava Parade ponosa.

O Paradi ponosa bilo je reči i u sinoćnjem Utisku nedelje, gde su gostovali Boban Stojanović, organizator Parade ponosa, koji veruje da će 6. oktobra u Beogradu biti parade. U istoj emisiji predstavnik pokreta Dveri je rekao da Parada neće biti organizovana i da će tužiti organizatore zbog "skaradne izložbe".

Žarko Korać, gostujući u Kažirpstu na B92, kaže da da u Srbiji ne postoji hrabrost da se podrži manjina, i da nijedan od "kreatora javnog mnjenja" nije istupio da podrži Prajd. On kaže da jeste većina u Srbiji protiv održavanja Prajda, ali da tolerancija nije kada podržimo nešto sa čim se slažimo, nego naprotiv, kada dopuštamo onima koji drugačije misle da izraze svoje mišljenje.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Zabrana Parade ako bude rizično

Izvor: RTS, 01.Okt.2012

Policija će zabraniti održavanje Parade ponosa ukoliko proceni da postoje bezbednosni rizici, rekao premijer Ivica Dačić. On je rekao da je tražio bezbednosnu procenu Parade i drugih skupova 6. oktobra od službi bezbednosti i dobio odgovor da je rizik veliki...Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio...

Nastavak na RTS...

Dačić: Zabrana Parade ponosa ako bude rizika

Izvor: Kurir, 01.Okt.2012

Vlada neće odlučivati o održavanju parade ponosa, već će o tome, u skladu sa bezbednosnim procenama, odlučivati Ministarstvo unutrašnjih poslova, kazao je premijer Srbije..BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će policija zabraniti održavanje Parade ponosa ukoliko proceni da...

Nastavak na Kurir...

"Zabrana Prajda ako bude rizika"

Izvor: OkRadio.rs, 01.Okt.2012

Premijer Ivica Dačić je izjavio da će policija zabraniti održavanje Parade ponosa ukoliko proceni da postoje bezbednosni rizici. Dačić kaže da o paradi neće odlučivati vlada, nego MUP, kao i da u nekim procenama je ona već označena kao skup visokog rizika. Dačić je novinarima u Beogradu...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.