Vučić i Dačić: Srbija potvrdila da je ozbiljan partner

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2015, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Dačić: Srbija potvrdila da je ozbiljan partner

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenili su danas da je Srbija organizacijom ministarske konferencije OEBS potvrdila kapacitete ozbiljnog i pouzdanog partnera na međunarodnoj sceni.

Ministar Dačić je preneo utiske učesnika, preko 40 ministara spoljnih poslova iz celog sveta i njihovih delegacija, te zadovoljstvo načinom na koji je Srbija organizovala taj skup.

"Srbija više nije tema sastanaka, nego je za predsedavajućim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stolom", rekao je Dačić.

"Možda bi bilo neskromno da tako kažem, ali konstatacija je svih učesnika zemalja članice i partnera da odavno nije bio tako dobro organizovana sednica Ministarskog saveta. Nikada se skoro nije desilo u 40 godina, osim kada je OEBS formiran, da toliki broj šefova diplomatija bude na jednom mestu", objasnio je Dačić podsećajući da su na skupu učestvovala 43 ministra.

Takođe je ukazao da nije tako često slučaj da se OEBS koristi za toliki broj bilateralnih susreta, a naveo je posebno prvi sastanak ministara Rusije i Turske posle incidenta u vezi obaranja ruskog aviona.

"Bez obzira što je možda bilo nerealno očekivati da će posle dubokih podela zavladati duh tolerancije i kompromisa, usvojeno je posle duge rasprave nekoliko dokumenata koja su veoma važna, kao što su dokument o borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma koji vodi ka terorizmu, o mladima i bezbednosti, pitanjima koja se odnose na konkretne razgovore vezane za Moldaviju i Prindestrovlje", rekao je on.

"Kakav Hladni, danas nam preti 'vrući' rat"

On je dodao da je završna sednica Ministarskog samita sinoć kasnila jer je bilo problema oko usaglašavanja dokumenata o borbi protiv terorizma, Ukrajini i migrantima, ali i da su svi primetili da je ton kojim su se svi obraćali bio daleko drugačiji od ministarske konferencije u Bazelu, tolerantniji i pomirljiviji.

"Ne možete da vidite koliko tu optužbi ima između zemalja. Cela atmosfera je bila da smo mi do 23 sata morali da ih pritiskamo da se usvoje dokumenti", rekao je Dačić na pitanje novinara kakva je bila atmosfera uoči završetka samita.

"U dokumentu o Ukrajini, Rusija traži jedno, Ukrajina drugo..., morali smo da izvršimo veliki pritisak", rekao je Dačić.

On je dodao da je slična situacija bila za vreme Hladnog rata, ali da nam danas, kako je rekao, uz podele, preti "vrući rat", jer se tada ratovalo rečima a sada ima direktnih posledica.

Dačić je kazao da je Turska u dokumentu o migrantima tražila formulaciju "zajednički napori" u smislu podele tereta, ali da drugi nisu hteli "da čuju" za tu formulaciju, jer su smatrali da to znači da treba da prime migrante ili da izdvoje novac za njih.

"Nismo mogli da usaglasimo dokument o 30 godina katastrofe u Černobilju...Toliko je teško doći do kompromisa", podvukao je Dačić.

Vučić: Pokazali smo pravo, lepo i dobro lice Srbije

"Srbija je tokom prethodnih dana bila centar Evrope i sveta", konstatovao je premijer Vučić.

On je objasnio da je kao premijer imao 11 bilateralnih sastanaka, od šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, do šefova diplomatije SAD, Rusije, Turske, Japana i drugih i da je u tim razgovorima dogovoreno nekoliko važnih poseta Beogradu u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih bezbednosnih pretnji, svi angažovani na organizaciji i održavanju sastanka, uključujući pripadnike policije, obavili su posao na najbolji mogući način, a građani su pokazali veliko strpljenje.

"Na jednog člana delegacije smo imali dvoje ljudi koji su o njima brinuli, nigde nećete videti takvu pažnju", primetio je Vučić.

On je čestitao svima koji su bili angažovani na organizaciji i održavanju konferencije, ali i građanima, i istakao da smo pokazali izvanredno gostoprimstvo, pravo i lepo i dobro lice Srbije, njeno najlepše lice.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da građani Srbije imaju mnogo razloga da budu ponosni na Srbiju.

"Čestitam građanima Srbije što su na izvanredan način dočekali goste, što su bili strpljivi po pitanju saobraćaja i drugih malih problema. Pokazali smo izvanredno gostoprimstvo i pravo i lepo lice Srbije, njeno najlepše", rekao je predsednik srpske vlade.

On je napomenuo da je ponosan na ono što je uradila Vlada Srbije jer će u udžbenicima ostati da je 2015. godine Srbija otvorila prva poglavlja, uspela da iz recesije uđe u pozitivan trend rasta, smanji deficit.

"Verujem da će 2016. biti još bolje", poručio je Vučić.

182

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.