Dačić danas održao više bilateralnih sastanaka

Izvor: Studio B, 04.Dec.2015, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić danas održao više bilateralnih sastanaka

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je na marginama drugog dana 22. Ministarskog saveta OEBS sastanke sa šefovima diplomatija više zemalja, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je održao sastanke sa ministrima inostranih poslova Jermenije, Malte, Moldavije, Mongolije, državnim ministrom Japana i zamenicima ministra inostranih poslova Koreje i Tajlanda.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << poslova, ministar Dačić i zamenik ministra spoljnih poslova Kraljevine Tajland Virasakdi Futrakul potpisali su Sporazum Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

S obzirom da će Tajland sledeće godine biti domaćin sastanka OEBS-a i azijskih partnera, u razgovoru je upućen zvaničan poziv ministru Dačiću za učešće na sastanku OEBS-a u Bankoku.

Učešće ministra Dačića na tom skupu bila bi prilika i za bilateralne razgovore o daljem unapređenju ugovorne regulative i promociju turističkih potencijala dve zemlje, ocenjuje se u saopštenju.

U razgovoru sa MIP Jermenije Edvardom Nalbanđanom, šef srpske diplomatije je zahvalio na principijelnoj poziciji i podršci prijateljske Jermenije prilikom glasanja u Unesku i istakao da Srbija želi da suštinski unapredi odnose u svim segmentima.

Razmatrane su perspektive daljeg unapređenja bilateralne saradnje, kao i saradnje na multilateralnom planu.

Ministar inostranih poslova Republike Malte Džordž Vela je u razgovoru sa ministrom Dačićem ocenio da su predsedavanje Srbije OEBS-u tokom protekle godine i sada organizacija 22. Ministarskog saveta OEBS-a u Beogradu realizovani izuzetno dobro.

On je istakao da Malta, zbog poverenja koje ima u kapacitete i mehanizme OEBS-a, predlaže da ta organizacija imenuje svog specijalnog predstavnika za Mediteran koji bi imao savetodavnu i konsultativnu funkciju bez izvršnih atributa.

Ministar Vela je izrazio i snažnu podršku procesima integracije Srbije i ostalih zemalja regiona u EU. Obostrano je izražen interes i za unapređenje bilateralne saradnje u svim segmentima, imajući u vidu, pored ostalog i sve veći broj srpskih državljana koji žive i rade na Malti, saopštilo je MSP.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Mongolije Lundeg Purevsurenom dogovoreno je da se naredne 2016. godine realizuju bilateralne aktivnosti povodom jubileja 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Izražen je interes za unapređenje političke i ekonomske saradnje i ugovorne regulative. Razgovarano je i o Samitu ASEM koji će biti organizovan u Mongoliji 2016. godine.

Mongolski šef diplomatije upoznao je ministra Dačića sa strateškim opredeljenjem "Stalne neutralnosti" koji je Mongolija zvanično proklamovala u septembru ove godine.

Šef srpske diplomatije imao je susret sa ministarkom inostranih poslova Moldavije Natalijom German.

Ministarka German je visoko ocenila predsedavanje Srbije OEBS-u i istakla da dosledno poštovanje osnovnih principa ove organizacije od strane predsedavajućeg stvorilo dobre osnove za nastavak procesa daljeg razvoja OEBS-a.

Obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosi stabilni i da ih je potrebno dalje jačati i unaprediti, posebno u ekonomskoj sferi.

Natalija German pozvala je ministra Dačića da iduće godine poseti Moldaviju.

U susretu sa zamenikom ministra spoljnih poslova Koreje ŠinDong-ikom izražen je interes za dalji nastavak političkog dijaloga i uspešne bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu.

Istaknuta je obostrana spremnost za razmenu poseta na ministarskom nivou, kao i jačanje saradnje na multilateralnom planu.

Ministar Dačić je posebno zahvalio na donacijama Republike Koreje, uključujući pomoć u organizaciji Ministarskog sastanka OEBS-a u Beogradu.

Državni ministar Japana Muto čestitao je Dačiću na uspešnom predsedavanju Srbije OEBS-u i na organizaciji Ministarskog saveta.

Ministar Dačić je istakao da Srbija želi da nastavi da razvija dobre političke i ekonomske bilateralne odnose sa Japanom, kao jednim od naših najvažnijih partnera u Aziji.

On je takođe zahvalio na podršci koju Japan pruža Srbiji u rešavanju izbegličke krize, kao i na svim dosadašnjim donacijama, što Srbija visoko ceni.

Državni ministar Japana očekuje nastavak uspešne saradnje na multilateralnom planu, imajući u vidu izbor Japana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN za period 2016-2017, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić i Dačić: Srbija potvrdila da je ozbiljan partner

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2015, 09:27

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenili su danas da je Srbija organizacijom ministarske konferencije OEBS potvrdila kapacitete ozbiljnog i pouzdanog partnera na međunarodnoj sceni...Ministar Dačić je preneo utiske učesnika, preko 40 ministara spoljnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.