Vlada usvojila plan implementacije

Izvor: B92, 26.Maj.2013, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila plan implementacije

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je plan primene briselskog sporazuma, a premijer Dačić je o tome obavestio visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton. Odbijena Vulinova ostavka.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izveštaj tima za izradu plana implementacije sporazuma postignutog u Briselu, kao i Plan implementacije Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, kao dokument koji ne prejudicira status Kosova i Metohije, saopšteno je iz Vlade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić obavestio je visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton o ovoj odluci, stoji u saopštenju.

U pismu upućenom Ketrin Ešton navodi se da Vlada Republike Srbije smatra da će usvajanje Plana implementacije kao i donošenje potrebnih izmena zakona neophodnih za sprovođenje Prvog sporazuma otvoriti vrata da politička sadržina višemesečnih napora da rezultate koji će odgovoriti interesima i očekivanjima građana i svih strana uključenih u proces.

Vlada Srbije smatra da će imenovanje regionalnog komandanta policije za sever Kosova i Metohije, koje će biti izvršeno korišćenjem ovlašćenja Zajednice opština iz člana 9. sporazuma, dati vidljiv doprinos izgradnji poverenja i stabilizaciji ukupnih političkih i jačanju bezbednosnih prilika na čitavom području Kosova i Metohije. Vlada Srbije ukazuje da utvrđivanjem Plana implementacije Prvog sporazuma, kao i postizanje svih prethodnih i budućih sporazuma i njihovo sprovođenje ne narušavaju potvrđeni princip statusne neutralnosti u svim fazama sprovođenja, navodi se u pismu upućenom visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton.

Vlada Srbije na današnjoj sednici nije prihvatila ostavku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i odlučila da ovu kancelariju nastavi da vodi Aleksandar Vulin, navedeno je u saopštenju.

"Za nas je veoma bitna stvar da neko slučajno ne protumači da ono što mi dogovoramo sada ima neko značenje u pogledu na statusna pitanja", izjavio je juče Dačić za B92.

Premijer je rekao da je bitno da se potvrdi da su briselski razgovori Beograda i Prištine statusno neutralni, da oni ne prejudiciraju budući status Kosova, nego da ćemo nastaviti razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu da treba pokušati da se za Srbe na Kosovu i Metohiji dobiju još neke garancije oko ključnih pitanja vezanih za implementaciju briselskog sporazuma.

"Želimo te stvari da rešimo, a onda nije problem da se održi sednica vlade", rekao je Vučić.

Redovne sednice Vlade Srbije održavaju se četvrtkom, ali je do sada u više slučajeva zasedanja bilo i drugim danima.

Sednica će biti održana danas u 18 sati, a, kako je saopštila vladina Kancelarija za odnose sa medijima, nakon sednice biće izdato saopštenje.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada možda o primeni briselskog sporazuma

Izvor: Mondo, 26.Maj.2013

Vlada Srbije održaće danas popodne sednicu na čijem dnevnom redu bi mogao da bude plan primene briselskog sporazuma Beograda i Prištine...Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć da će pre sednice vlade telefonom razgovarati sa šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu...

Nastavak na Mondo...

BRISELSKI SPORAZUM: Vlada Srbije usvojila plan primene

Izvor: Kurir, 26.Maj.2013

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je u nedelju plan primene briselskog sporazuma o Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Vlade. ..Premijer Srbije Ivica Dačić obavestio je o toj odluci visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton...Dačić je u ponedeljak, posle sastanka sa šefom nemačke diplomatije...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.