Vlada obećava poštovanje sporazuma

Izvor: B92, 22.Sep.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada obećava poštovanje sporazuma

Beograd, Niš -- Sergej Šojgu dobio je od najviših zvaničnika Srbije obećanje da će energetski sporazum sa Rusijom biti u potpunosti poštovan.

Ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu je tokom dana razgovarao sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i ministrima policije, ekonomije i energetike, Ivicom Dačićem, Mlađanom Dinkićem i Petrom Škundrićem. Inače, Šojgu je tokom dana sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivicom Dačićem u Nišu obišao ruske stručnjake koji čiste niški aerodrom od bombi zaostalih iz NATO bombardovanja.

Na sastanku predstavnika Vlade Srbije sa minsitrom za vanredne situacije Ruske federacije Sergejom Šojguom dogovoreno je da se za 60 dana reše sva tehnička pitanja i da nakon toga počne realizacija "gasnog sporazuma", izjavio je Šojgu posle obilaska odreda deminera koji rade na razminiranju niškog aerodroma.

"Cenu NIS-a nije moguće menjati, jer bi u tom slučaju morao da se menja celi energetski sporazum", naveo je Šojgu.

Ministar za vanredne situacije Ruske federacije Sergej Šojgu, koji je sa ministrom policije Ivicom Dačićem obišao deminere ruske kompanije "Emerkom" na niškom aerodromu, izjavio je da će demineri raditi na razminiranju upravo buduće trase gasovoda"Južni tok" kroz Srbiju, o trosku Rusije.

Šojgu je izjavio da bi eventualna promena energetskog sporazuma sa Srbijom znacila i novo usaglašavanje sa svim ostalim partnerima.

"Još jednom smo danas potvrdili da je ’NIS’ sastavni deo velikog sporazuma o nafti i gasu. Ne možemo posebno da procenjujemo neki deo ovog sporazuma, jer to povlači za sobom promenu celog sporazuma. Učesnici u sporazumu nisu samo Rusija i Srbija, već i države kroz koje će proći gasovod, kao što je Bugarska, koja je pre mesec dana ratifikovala sporazum", rekao je Šojgu.

Ministar policije Ivica Dačić je izjavio da je Vlada Srbije opredeljena da poštuje ono što je dogovoreno sa Ruskom Federacijom i da nije moguće menjati nešto što je ratifikovala republička Skupština.

Ministar Dačić izjavio da su energetski sporazum i ugovor sa "Fijatom" dva strateški važna projekta za Srbiju, koja će biti realizovana do kraja godine.

Šojgu: "NIS" sastavni deo sporazuma

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu rekao u Nišu da je dogovor o "NIS-u" sastavni deo energetskog sporazuma.

Predstavnici Srbije i Ruske Federacije izjavili su danas da je "dogovorena operacionalizacija gasnog aranžmana" i da će ona biti sprovedena u naredna dva meseca.

"Ne možemo posebno da procenjujemo delove sporazuma jer to povlači pregled čitavog aranžmana", rekao je on i naveo da se taj Sporazum tiče i zemalja kroz koje gasovod prolazi.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da je Srbija ozbiljna država i da će ispoštovati sve što su, kako je rekao, najviši predstavnici zemlje potpisali.

"Sve drugo su detalji koji neće ugroziti suštinu", rekao je Dačić.

Ministar Šojgu jutros se najpre sastao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom Mlađanom Dinkićem.

Sa tog sastanka prenete su reči Šojgua da je veliki deo posla urađen i da će razgovori o svim detaljima ugovora koji proističu iz Sporazuma biti završeni u roku od 60 dana. Procenjuje se da je ovde reč o ključnim razgovorima o gasnom aranžmanu i prodaji "NIS-a".

Podsetimo, uoči posete ruskog ministra za vanredne situacije, razgovore sa zvaničnicima Srbije imao je glavni pregovarač "Gasproma" za realizaciju energetskog sporazuma Dmitrij Mališev.

On je ponovio stav ruske strane da cena za NIS od 400 miliona evra - ne može da se menja.

Cvetković: Vlada rešena da realizuje sporazum

Srbija će u potpunosti poštovati energetski sporazum sa Rusijom, rekao je premijer Mirko Cvetković ruskom ministru Sergeju Šojguu.

Kako je saopšteno u Beogradu, Cvetković je pružio uveravanja delegaciji Vlade Ruske Federacije, koju predvodi ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, da će Srbija u potpunosti poštovati sve što predviđa potpisani međudržavni Sporazum o saradnji u oblasti energetike.

Premijer je potvrdio rešenost Vlade Srbije da će realizacija naftno-gasnog aranžmana, koji je jedna od najvećih investicija u Srbiji, biti završena na obostrano zadovoljstvo.

Energetski sporazum sa Rusijom potpisan je 25. januara u Moskvi, a parlament Srbije ga je ratifikovao 9. septembra glasovima 214 poslanika.

Premijer Cvetković je, izražavajući zahvalnost Vlade Srbije na principijelnoj politici Rusije i na podršci koju pruža Srbiji u vezi sa Kosovom i očuvanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, ocenio da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom od izuzetne važnosti i da ubuduće treba da se iskoriste sve mogućnosti ovog sporazuma.

Ministar Šojgu je uveren da je veliki deo posla urađen i da će nakon formiranja pregovaračkih timova razgovori o svim detaljima triju ugovora, koji proističu iz sporazuma, biti završeni u roku od 60 dana.

Šojgu, koji je i kopredsedavajući rusko-srpskog međuvladinog komiteta, naveo je da je naftno-gasni sporazum najveći investicioni poduhvat Ruske Federacije na Balkanu.

Obe strane složile su se da će i u narednom periodu nastaviti da unapređuju bilateralnu ekonomsku saradnju.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i prvi potpredsednik Vlade - zamenik predsednika i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Delagacije kompanija "Gasprom" i "Srbijagasa" dogovorile su se prošle nedelje o planu za izradu nacrta studije izvodljivosti o izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju.

Učesnici sastanka razgovarali su i o potencijalnim količinama gasa koje će biti isporučene Srbiji kroz taj projekat, dodaje se u saopštenju.

Studija izvodljivosti za Srbiju biće sastavni deo opšte studije izvodljivosti za celokupan projekat "Južni tok" koji pokriva teritoriju Rusije, Crnog mora, kao i zemlje centralne i istočne Evrope.

Susret Koštunica-Šojgu

Predsednik Demokatske stranke Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je sa ruskim ministrom Šojguom o sprovođenju i primeni energetskog sporazuma, izjavio je potpredsednik te stranke Slobodan Samardžić.

Samardžić je na konferenciji za novinare preneo da je Koštunica ruskom ministru potvrdio stav DSS-a da se "energetski sporazum mora sprovesti efikasno i u celosti, onako kako je potpisan 25. januara u Moskvi i kako je ratifikovan u parlamentu Srbije".

"Očigledno je da unutar Vlade Srbije postoje različiti stavovi o sprovođenju sporazuma", rekao je Samardžić i podsetio da su njegovom potisivanju prisustvovali i predsednik i tadašnji premijer Srbije, kao i najviši ruski državni zvaničnici.

On je neveo da se čini da je "jedan deo vlade za primenu sporazuma onako kako je potpisan i ratifikovan, dok je drugi za preispitivanje cene NIS-a", što "stvara problem u odnosu sa ruskim partnerom", ocenivši da su takvi stavovi pojedinaca "igrarija sa strateškim interesima Srbije".

Konkretne priče

Urednica "Balkan magazina" Jelica Putniković ocenjuje da poseta ruske delegacije, posle ratifikacije gasnog aranžmana u Skupštini, predstavlja početak daljih pregovora oko Južnog toka.

"Najvažniji je ovaj deo pregovora jer je puno bilo u javnosti raznih spekulacija, procena, kako će sve to ići dalje", kaže ona.

"Tako da pretpostavljam da će se sada iskristalisati dalji smer pregovora da bi se potpisali ugovori o međudržavnim kompanijama i da konačno krene sa nekom konkretnijom pričom - da li će se i kada graditi gasovod i da li će NIS biti prodat, a tu je ona sporna cena oko toga da li će biti samo 400 miliona dolara za 51 odsto NIS-a ili više", kaže Putnikovićeva.

Ona, međutim, ne veruje da će dogovorena cena za NIS biti promenjena, ali ističe da postoji još mnogo detalja o kojima treba pregovarati u vezi sa budućim poslovanjem srpsko-ruske naftne kompanije koja tek treba da bude osnovana.

"Trebalo bi insistirati, ne možda na konkretnoj cifri koliko da se uloži u rafinerije u Pančevu i Novom Sadu i u benzinske pumpe, već na tome kako će ta buduća firma poslovati, u kom periodu će se u rafinerijama proizvoditi gorivo evropskog kvaliteta", kaže Putnikovićeva.

"Pitanje je poreza, ne samo onoga kako će se ti porezi plaćati ovde u Srbiji, već i kako će se deliti dobit od onoga što se zaradi prodajom derivata. Po kojoj ceni ćemo dobijati sirovu naftu od Gaspromnjefta, odnosno kako ćemo plaćati kao srpsko-ruska kompanija", objašnjava ona.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šojgu danas u poseti Srbiji

Izvor: RTS, 22.Sep.2008

U Srbiji danas boravi ministar za vanredne situacije Rusije i kopredsednik međuvladine komisije za srpsko-rusku saradnju Sergej Šojgu. .Delegacija Vlade Ruske Federacije, koju predvodi ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, sastaće se sa premijerom...

Nastavak na RTS...

Srbija će poštovati energetski sporazum

Izvor: Mondo, 22.Sep.2008

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, pružio je uveravanja delegaciji Vlade Ruske Federacije, koju predvodi ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, da će naša zemlja u potpunosti poštovati sve što predviđa potpisani međudržavni Sporazum o saradnji u oblasti energetike.

Nastavak na Mondo...

Šojgu i Cvetković o gasnom sporazumu

Izvor: RTS, 22.Sep.2008

Srbija će u potpunosti ispoštovati energetski sporazum, potvrdio premijer Cvetković ruskoj delegaciji u Beogradu. Razgovoralo se i o Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije s Rusijom i klirinškom dugu, ali je najviše pažnje bilo posvećeno energetskom sporazumu. ...

Nastavak na RTS...

Za dva meseca početak realizacije energetskog sporazuma

Izvor: TV Avala, 22.Sep.2008

Ministar za vanredne situacije Ruske federacije Sergej Šojgu rekao je danas da će radovi na realizaciji projekata energetskog sporazuma Srbije i Rusije početi za dva meseca.

Nastavak na TV Avala...

Dogovorena operacionalizacija gasnog sporazuma

Izvor: Kurir, 22.Sep.2008

NIŠ, 22. septembra (Tanjug) - Predstavnici Srbije i Ruske Federacije izjavili su danas u Nišu da je "dogovorena operacionalizacija gasnog aranžmana" i da će ona biti sprovedena u naredna dva meseca. Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu je rekao je u Nišu da je potvrđen i deo sporazuma...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.