Vestervele s predstavnicima partija

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 26.Avg.2010, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestervele s predstavnicima partija

Beograd -- Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele sastao se s predstavnicima parlamentarnih stranaka u Beogradu, kojima je poručio da Srbija ima evropsku perspektivu.

Nemački ministar je poručio da dalji proces proširivanja EU nije ugrožen zbog ekonomske krize.

Radnom ručku sa Vesterveleom prisustvovali su funkcioneri DS-a, SPS-a, G17 plus, SNS-a i LDP-a, a, kako su naveli, nemačkom ministru su preneli poruku da je Srbija čvrsto opredeljena za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU, ali i za dalju zaštitu nacionalnih i državnih interesa.

Lider socijalista Ivica Dačić rekao je da je razgovor protekao "u korektnom tonu" i da očigledno postoji opredeljenost svih stranaka u Srbiji da nastave sa zaštitom nacionalnih i državnih interesa, ali i evropskih integracija, kao i da se iznađe rešenje da izlaz "iz ove situacije" bude pravičan za sve.

"Nije se razgovaralo o modalitetima odnosa prema rezoluciji Srbije o Kosovu i Metohiji, to je tema za razgovor sa najvišim funkcionerima Srbije", kratko je rekao Dačić.

Potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić rekla je da je gost iz Nemačke na sastanku ponovio da postoji jasna evropska perspektiva Srbije i čitavog regiona i da se od toga, bez obzira na ekonomsku krizu i krizu proširenja u EU, nijednog sekunda nije odustalo.

"Mi smo izrazili spremnost da evropske integracije budu prioritet politike Srbije, a što se tiče rezolucije Srbije o Kosovu i Metohiji iznela sam stav stranke da treba učiniti sve da taj tekst bude usaglašen sa EU, kako bi dobio što širu podršku", rekla je Grubješićeva.

Ona je navela da je razgovor bio krajnje otvoren i prijateljski, da nije bilo disonantnih tonova, navodeći da je "evropska perspektiva postala nešto što je najmanji zajednički imenitelj stranaka u Srbiji".

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić je kazao da je ovo bila prilika da u ime poltičkih stranaka koje su zastupali iznesu stavove u vezi sa aktuelnom situacijom u Srbiji te da je u ime SNS-a šire govorio o temi koja je najvažnija, a to je Kosovo i Metohija.

Nikolić je kazao da nije optimista u vezi sa ishodom rezolucije Srbije o Kosovu i Metohiji u Generalnoj skupštini UN, te da smatra da je nemački ministar "ono što je naumio da kaže ostavio za predstavnike vlasti".

"Otvoreno sam govorio o pozicijama SNS-a - one ostaju nepromenjene - naš cilj je Evropska unija, ali naš cilj je i da ne pokvarimo prijateljstva sa drugim državama u svetu", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, među strankama u tom kontekstu nije bilo previše disonantnih tonova.

"U vezi sa Kosovom i Metohijom mislim da Nemačka ima uvid u to da relevantne političke stranke govore o ozbiljnosti situacije, o tome da fizička sila ne može da promeni odnose u Evropi, ali i da Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je on.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da je ovo važan susret, jer do sednice Generalne skupštine UN neće biti prilike za korigovanje zvanične državne politike koja nas, u ovom trenutku, konfrontira sa onim delom sveta u kojem Srbija traži odgovor na ključne probleme našeg društva.

"Tu mislim na nesporazum koji se u međuvremenu razvio u odnosima sa EU i SAD. U definisanju potreba Srbije se apsolutno svi slažemo i više nema razlike među partijama koje su učestvovale na sastanku kada se govori o značaju evropskih integracija, potrebi popravljanja odnosa sa EU i Amerikom”, rekao je Jovanović.

*Problem je u tome što su još uvek velike razlike prisutne među strankama kada je reč o stepenu spremnosti na konačne promene u našoj politici i pristupu rešavanja problema", ocenio je on.

"LDP je tu bio jasan. Smatramo da se mora promeniti Srbija, da se tako nešto ne može tražiti od Evrope ili Amerike. Druge stranke su još jednom apelovale na razumevanje, nudeći novu argumentaciju za staru politiku. Mislim da je to pogrešan put", kazao je lider LDP-a.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac.

Sonja Liht: Rešiti nesuglasice

Predsednica Spoljno-političkog saveta Sonja Liht očekuje da će razgovori u Beogradu pomoći da se prevaziđu nesuglasice koje su nastale između Srbije i jednog dela Evropske unije.

"Sigurno je da će Kosovo i Rezolucija u UN biti jedna od tema, pretpostavljam da će se odigrati jedna vrlo ozbiljna razmena mišljenja jer sam sigurna da je i srpska strana pripremila vrlo ozbiljnu argumentaciju koja podržava rezoluciju kakva jeste. EU i SAD su više kritični prema formi, prema tome kako je ta rezolucija napisana, u smislu da nije bilo konsultacija, nego prema sadržaju", rekla je Lihtova za B92.

Šef nemačke diplomatije je, posle saopštavanja odluke Međunarodnog suda pravde, rekao da od Beograda i Prištine očekuje "konstruktivnu i pragmatičnu politiku" i "okretanje ka zajedničkoj evropskoj budućnosti u interesu stanovništva obe zemlje".

Sonja Liht očekuje da će i ovog puta Gvido Vestervele pozvati Beograd da započne pregovore sa Prištinom.

"Pozicija Beograda je poznata. Srbija sigurno neće započeti bilo kakve pregovore pre Generalne skupštine UN. Mislim da je vrlo važno da se vode razgovori o svim značajnim pitanjima, i uostalom, i ako krenu razgovori o tehničkim pitanjima, sigurna sam da neće moći da se izbegnu pitanja statusa. Prema tome, previše se formalno pristupa celoj priči umesto da se razmišlja o tome kako da se suštinski sva otvorena pitanja adresiraju", kaže Sonja Liht.

Gvido Vestervele prvi je visoki nemački zvaničnik koji dolazi u Srbiju u poslednje tri godine.

Vestervele je pre dolaska u Beograd boravio u Zagrebu, a danas putuje i u Sarajevo.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.