Ustoličen Vladika Teodosije

Izvor: Blic, 26.Dec.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustoličen Vladika Teodosije

U obnovljenoj crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu danas je u tron episkopa raško-prizrenske eparhije uveden vladika Teodosije.

Tim povodom, svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegova svetost patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom.

Liturgiji su prisustvovali savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar vera Bogoljub Šijaković.

Ustoličenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << episkopa raško-prizrenskog i svečanoj liturgiji prisustvovali su i brojni vernici sa Kosova, iz centralne Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore.

Hram Svetog Đorđa u centru Prizrena delimično je obnovljen, nakon što su ga albanski ekstremisti 17. marta 2004. godine zapalili zajedno sa svim ostalim crkvama u Prizrenu.

Ustoličenjem vladike Teodosija istovremeno se sedište eparhije raško-prizrenske posle 11 godina vraća u Prizren, nakon što je 1999. godine bilo izmešteno u Gračanicu.

Vladika Teodosije je na dužnost episkopa raško-prizrenske eparhije izabran na redovnom jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve umesto umirovljenog, a kasnije i raščinjenog vladike Artemija.

Do tada je bio vladika lipljanski i iguman manastira Visoki Dečani, takođe na Kosovu.

Prisutni su i predstavnici Srba u kosovskim institucijama vlasti, izaslanici ruske i grčke pravoslavne crkve, katoličke crkve, članovi diplomatskog kora i predstavnici međunarodnih organizacija angažovanih na Kosovu i komandant Ffora Erhard Biler. Ustoličenju episkopa raško-prizrenskog i svečanoj liturgiji prisustvuju i brojni vernici sa kosova, iz centralne Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.