Ustoličen vladika Teodosije

Izvor: RTS, 26.Dec.2010, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustoličen vladika Teodosije

U obnovljenoj crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, vladika Teodosije uveden je u episkopski tron. Tim povodom, svetu arhijerejsku liturgiju služio patrijarh Irinej sa sveštenstvom.

Novoizabrani episkop raško-prizrenski Teodosije svečano je ustoličen u obnovljenom hramu Svetog Đorđa u Prizrenu. Vladiku Teodosija je u tron episkopa raško-prizrenske episkopije uveo patrijarh Irinej, koji je služio svetu liturgiju uz sasluženje 13 arhijereja SPC.

Obraćajući se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ustoličenom episkopu Teodosiju i prisutnim vernicima patrijarh Irinej je ukazao na stradalnu sudbinu Prizrena, Crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Ovo je veliki dan, dan ustoličenja episkopa koji treba da nastavi istoriju i život srpske crkve na prostoru Kosova i Metohije i da ulije novu snagu, novu blagodat istoriji", poručio je patrijarh.

Crkva je izabrala čoveka u koga ima puno poverenje i za koga veruje da će moći da odgovori teškom, strašnom vremenu u kojem živi srpski narod na Kosovu i Metohiji, ukazao da je patrijarh Irinej.

U pristupnoj besedi, ustoličeni episkop raško-prizrenski Teodosije naveo je da je za njega 19 godina provedenih na Kosovu i Metohiji najveća škola života.

"Pre više od šest godina promislom božijim kao vikarni episkop lipljanski udostojen sam episkopskog čina. Ovo svešteno dostojanstvo primio sam sa radošću i strahom znajući da će moje dosadašnje služenje bogu kao igumana carske lavre Visokih Dečana morati da bude još predanije i revnosnije nego ikada", rekao je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Episkop je dodao da je sada kada preuzima dužnost eparhijskog arhijereja Episkopije raško- prizrenske odgovornost koja mu se daje neuporedivo veća i da je svestan da mu se poverava jedna od najuglednijih eparhija SPC.

Povratak sedišta eparhije u Prizren

Svečanom uvođenju vladike Teodosija u tron episkopa Raško-prizrenske eparhije prisustvovali su predstavnici Grčke pravoslavne crkve, predstavnci Ruske pravoslavne crkve, predstavnici islamske zajednice Kosova, Rimokatoličke i Evangelističke crkve.

Ustoličenju je prisustvovalo oko 1.500 vernika, sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore.

Ustoličenju su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, izaslanik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i ministar vera Bogoljub Šijaković, kao i predstavnici Kfora, UNMIK-a, Euleksa i Evropskih kancelarija u Prištini, OEBS-a i Saveta Evrope.

Nakon ustoličenja episkopa Teodosija, ministar Ivica Dačić je izrazio nadu da će taj čin doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i Metohiji. Dačić je novinarima rekao da je važno to što je hram Svetog Đorđa obnovljen i što se u Prizrenu vide tragovi postojanja Srba, i dodao da, bez obzira na to šta je donela politika, niko ne može promeniti činjenicu da je na tom mestu narod živeo zajedno.

Službu su obezbeđivali pripadnici Kosovske policije, uz pomoć pripadnika italijanske žandarmerije, Euleks policije i nemačkog Kfora.

Hram Svetog Đorđa u centru Prizrena delimično je obnovljen, nakon što su ga albanski ekstremisti 17. marta 2004. godine zapalili zajedno sa svim ostalim crkvama u Prizrenu. Ustoličenjem vladike Teodosija istovremeno se sedište eparhije raško-prizrenske posle 11 godina vraća u Prizren, nakon što je 1999. godine bilo izmešteno u Gračanicu.

Iako je Prizren danas grad u kome živi samo 18 Srba od predratnih 8.000, povratkom sedišta eparhije u taj drevni grad SPC će još jednom potvrditi svoju rešenost da ostane sa svojim vernim narodom na Kosovu i Metohiji, navela je Eparhija raško-prizrenska.

Vladika Teodosije je na dužnost episkopa raško-prizrenske eparhije izabran na redovnom jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve umesto umirovljenog, a kasnije i raščinjenog vladike Artemija. Do tada je bio vladika lipljanski i iguman manastira Visoki Dečani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustoličen vladika Teodosije

Izvor: Glas javnosti, 26.Dec.2010

PRIZREN - U obnovljenoj crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, vladika Teodosije uveden je u episkopski tron. Tim povodom, svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Irinej sa sveštenstvom...Liturgiji  prisustvujui  savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, ministar za Kosovo i Metohiju Goran...

Nastavak na Glas javnosti...

USTOLIČEN VLADIKA TEODOSIJE (VIDEO)

Izvor: Kurir, 26.Dec.2010

PRIZREN - Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije ustoličen je u nedelju u hramu Svetog Đorđa u Prizrenu. Njega je, predajom arhijerejskog žezla, u tron uveo patrijarh srpski Irinej...Ceremonija je obavljena u delimično obnovljenom hramu koji je oštećen tokom martovskih nereda...

Nastavak na Kurir...

Ustoličen episkop Teodosije

Izvor: Studio B, 26.Dec.2010

Svečanim činom uvođenja u tron ustoličen je novoizabrani episkop raško-prirenski Teodosije. ..Svetu arhijerejsku liturgiju u novoobnovljenom Sabornom hramu Svetog Georgija u Prizrenu služio je patrijarh srpski Irinej uz sasluženje 13 arhijereja SPC i više od 50 sveštenoslužitelja iz više eparhija....

Nastavak na Studio B...

Ustoličen episkop Teodosije

Izvor: NaDlanu.com, 26.Dec.2010

PRIZREN, 26. decembra 2010. (Beta) - Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije ustoličen je danas u hramu Svetog Đorđa u Prizrenu. Njega je, predajom arhijerejskog žezla, u tron uveo patrijarh srpski Irinej. Ceremonija je obavljena u delimično obnovljenom hramu koji je oštećen...

Nastavak na NaDlanu.com...

Teodosije: Kosovo je moja najveća škola

Izvor: Blic, 27.Dec.2010, 01:10

Novoizabrani episkop raško-prizrenski Teodosije ustoličen je juče u obnovljenom hramu Svetog Đorđa u Prizrenu, sedištu Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje 13 arhijereja SPC i više od 50...

Nastavak na Blic...

(VIDEO) Ustoličen episkop raško-prizrenski Teodosije

Izvor: Press, 27.Dec.2010

Novoizabrani episkop raško-prizrenski Teodosije ustoličen je danas u obnovljenom hramu Svetog Djordja u Prizrenu, sedištu Eparhije Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske .Novoizabrani episkop raško-prizrenski Teodosije ustoličen je danas u obnovljenom...

Nastavak na Press...

TEODOSIJE NASLEDIO ARTEMIJA (VIDEO)

Izvor: Kurir, 27.Dec.2010

BEOGRAD - Teodosije umesto Artemija! Svečanim činom uvođenja u tron juče je u obnovljenom sabornom hramu svetog Georgija u Prizrenu ustoličen novi episkop raško-prizrenski. Svetu arhijerejsku liturgiju pred oko 1.500 vernika i gostiju služio je patrijarh Irinej, a među..BEOGRAD - Teodosije umesto...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.