Unija poslodavaca Vladi poslala predlog reformi

Izvor: Blic, 16.Avg.2013, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unija poslodavaca Vladi poslala predlog reformi

Unija poslodavaca Srbije poslala je danas Vladi Srbije predlog strukturnih reformi i mera za razvoj privrede, kako bi zemlja što pre izašla iz duboke ekonomske i socijalne krize.

U dopisu dostavljenom premijeru Srbije Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, predložene su mere koje bi trebalo odmah sprovesti, kao i strukturne reforme koje treba da dugoročno smanje izdatke državnog budžeta i omoguće rasterećenje privrede.

Unija poslodavaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predlaže da reforma javnog sektora obuhvati prebacivanje tehnološkog viška iz državne administracije, javnih preduzeća i lokalnih samouprava u privredu, uz kreditnu podršku države privatnim kompanijama koje zaposle te radnike.

Predložena je i reforma Penzijskog fonda, zatim poreskog sistema uvođenjem progresivnih poreskih stopa ili sistema nelinearnog oporezivanja prema profitabilnosti odredjenih privrednih grana, kao i izmene Zakona o radu kako bi se skratile birokratske procedure i troškovi poslodavaca.

Izjednačavanjem cene energenata i komunalnih usluga za privredu i građane, po oceni poslodavaca, povećala bi se konkurentnost izvozno orijentisanih kompanija.

Zatraženo je sprovodjenje giljotine propisa u oblasti trgovine, donošenje zakona ili mera za suzbijanje sive ekonomije, objedinjavanje inspekcijskih organa i uvođenje Generalnog inspektorata za kontrolu legalnog poslovanja, ali i kontrolu tokova

sive zone, i smanjenje nepotrebnih administrativnih procedura i olakšavanje prometa roba i usluga sa inostranstvom.

Mere koje je preložila Unija poslodavaca za razvoj privrede zasnovane su na boljem korišćenju privrednih potenicijala i rusursa, poput obale Dunava i turističkih centara.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.