Uhapšeno 17 osoba zbog krijumčarenja ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 17 osoba zbog krijumčarenja ljudi

BEOGRAD, VRANJE -

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da je na području Srbije izvršena akcija, tokom koje je uhapšeno 17 lica osumnjičenih za krijumčarenje migranata s područja zemalja afroazije, ocenivši je kao važan spoljnopolitički događaj od velikog značaja za MUP i Srbiju.

Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da je reč o posebno važnom događaju u danima kada će se odlučivati o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

"Ovo nije prva akcija tog tipa, ali će svakako imati veliki odjek u Savetu ministara Evropske komisije jer je ova tema jedna među važnima u prethodnim sastancima ", rekao je Dačić.

Ministar je kazao da je u poslednje vreme došlo do povećanja broja ilegalnih migranata koji našu teritoriju koriste da bi se prebacili u zemlje EU.

Od oko 5.000 migranata, koliko procenjujemo da će ih ove godine biti, samo 1.700 je zatražilo azil u Srbiji, kazao je on.

Dačić je rekao da su predstavnici MUP-a Srbije imali sastanak na ministarskom nivou sa predstavnicima Austrije i Mađarske u vezi ovog problema koji je i važna tema nastavka procesa evrointegracija Srbije.

Vođa krijumčara iz Subotice

Ministar je kazao da je vođa krijumčara Blaško Vac iz Subotice.

On je kazao da je pretreseno više od 20 objekata na širem području Srbije - Subotici, Beogradu, Pančevu, Loznici, Kanjiži i Molu.

Dačić je objasnio da je reč o krijumčarenju državljana Avganista, Libije, Pakistana, Somalije, Tunisa i Sudana.

Akciju su sproveli pripadnici Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u koordinaciji sa tužilaštvom za organizovani kriminal i u saradnji sa policijama Mađarske, Austrije i područnih policijskih uprava iz Subotice, Šapca, Beograda i Pančeva.

Dačić je rekao da su migranti prebacivani u grupama od oko 20 preko mađarske granice koristeći takozvani "zeleni granični pojas".

Ministar je rekao da je veoma važno pitanje i problem Srbije to što upravo jedan od puteva krijumčarenja ljudi vodi preko naše zemlje.

"Zbog toga moramo da vodimo računa i objedinimo sve resurse kako bismo se izborili sa ilegalnim migracijama", poručio je Dačić.

U Srbiju ušlo 7.400 imigranata

Gotovo 7.400 stranaca koji su ilegalno ušli u Srbiju uhvaćeno je ove godine u pograničnom delu prema Makedoniji, u nadležnosti Policijske uprave Vranje.

Šef Odseka pogranične policije za strance pri Policijskoj upravi u Vranju Boban Arizanović izjavio je FoNetu da je jug Srbije tranzitno područje na evropskoj mapi ilegalnih migracija i trgovine ljudima, navodeći da je ove godine u tom regionu uhvaćen rekordan broj migranata iz Azije i Afrike.

Uhvaćeno je 7.390 stranaca koji su ilegalno ušli u Srbiju.

Uglavnom potiču iz afro azijskih država, pre svega iz Avganistana, Pakistana, Sirije, Iraka, Irana, rekao je Arizanović.

On je izjavio da imigranati uglavnom koriste uhodane puteve preko Turske, Grčke i Makedonije i da u Srbiju često stižu u veoma lošem stanju.

Dolaze vrlo iznureni, jer prolaze dalek put. Okupljaju se u makedonskim selima u blizini granice i tu provode po nekoliko dana, čekajući uspostavljanje kontakata sa logističkom podrškom iz Srbije ili sa organizatorima krijumčarskih kanala. Potom se okupljaju u grupe i pokušavaju ilegalan prelazak, rekao je Arizanović.

On je izjavio da neznatan broj ilegalnih imigranata dolazi sa Kosova, a preko granice sa Bugarskom nije zabeležen nijedan pokušaj ilegalnog ulaska u Srbiju.

Azil samo izgovor za prolazak kroz Srbiju

Ilegalce koje uhvati na graničnoj liniji srpska policija odmah vraća u susednu državu, rekao je Arizanović, navodeći da se imigranti, koji odmah nakon otkrivanja zatraže azil, upućuju u Centar za azilante u Banji Koviljači.

Za većinu je zahtev za azil samo izgovor za prolazak kroz Srbiju prema Evropskoj uniji, ocenio je Arizanović.

Imigrantima koje policija uhvati u dubini državne teritorije izriču se novčane kazne od 5.000 do 15.000 dinara ili kazne zatvora, nakon čega se upućuju u prihvatilište za strance u Padinskoj Skeli, kod Beograda.

Prema Arizanovićevim rečima, broj od 7.390 stranaca nije konačan, jer se, prema operativnim saznanjima policije, u grčkoj luci Patri nalazi veliki broj ilegalnih imigranata koji se spremaju na put ka severu.

U Patri oko 5.000 ilegalnih imigranata čekaju povoljan trenutak za polazak ka Makedoniji, Srbiji i krajnjim destinacijama u zemljama EU, izjavio je Arizanović.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Vranje

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.