Uhapšen član turskog Hezbolaha

Izvor: B92, 30.Apr.2011, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen član turskog Hezbolaha

Beograd -- Policija, prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice na Horgošu, uhapsila dve osobe. Iz Interpola potvrđeno da je jedan od njih pripadnik turskog Hezbolaha.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je turski Interpol potvrdio je da je jedan od uhapšenih, Ajdan Tamak, član turskog, odnosno kurdskog Hezbolaha.

Dačić je rekao da je Tamak, prema navodima turskog Interpola, u Turskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osuđena na doživotnu robiju zbog više terorističkih akata i da se traži "zbog pripadnosti terostičkoj grupi turski ili kurdski Hezbolah".

Dačić je naveo i da akcija srpske policije jutros na Horgošu, kada su uhapšene dve osobe koje su bile sakrivene u kamionu, predstavlja "dobar pokazatelj dobrih referenci i velikog ugleda naše policije".

"Na osnovu operativnih podataka i saradnje našeg i turskog Intreropla dobili smo najavu mogućnosti da preko naše zemlje može da pređe kamion u kome bi mogla da se nalaze osobe pozvezana sa ovim (uhapšenim) čovekom", objasnio je Dačić u izjavi za RTV Vojvodine.

On je precizirao da je ta informacija stigla kada je kamion ušao u zemlju da su zato dve osobe uhapšene na izlasku iz Srbije na Horgošu.

"Mađarska i hrvatske policija su takođe čekale a nisu htele da nam kažu o čemu je reč, a očigledno da nisu očekivali da će naša policija to učiniti", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, srpska granična policija uz pomoć carinika pronašla je dve osobe u kamionu koji je navodno prevozio sapun za Nemačku.

Dačić je naveo i da su dve osobe bile umotane, gotovo cele u neki celofan ili ciradu a da aparati za otkrivanje prisustva živih bića u zatvorenom prostoru to nisu registvovali tako da su pronađeni prilikom fizičkog pregleda.

On je rekao i da su obe osobe prebačena u Padinsku skelu, u azil za strance, i da će po zvršetku kriminalističke obrade ući u takozvani pravosudni ekstradicioni postupak.

Šta je turski Hezbolah

Turski Hezbolah nema nikakve veze sa mnogo poznatijim imenjakom, libanskim Hezbolahom.

Turski Hezbolah ili kurdski Hezbolah, čiji je vođa Isa Altsoj, naziva se tako da bi se izbeglo mešanje sa libanskim Hezbolahom, sa kojim nema nikakve veze.

To je sunitska islamistička organizacija koja deluje protiv vlade u Turskoj.

Njeni članovi, iako se od osnivanja smatraju terorističkom organizacijom, u poslednjih deset godina usredsređeni su na nenasilne aktivnosti.

Organizacija je osnovana 1979. godine u Dijarbakiru.

Turskom Hezbolahu pripisuje se bombaški napad u Istanbulu 17. novembra 2003. kada su ubijena 23 čoveka i ranjeno više od 300 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.