Tužilaštvo na ispitu

Izvor: Politika, 14.Feb.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo na ispitu

Ivica Dačić nam je rekao da ništa što mu se stavlja na dušu nije tačno i da želi da se utvrde sve činjenice. To je za nas sasvim dovoljno

Predsednik vlade Ivica Dačića nije kriv za ono što mu se stavlja na teret u aferi u vezi sa navodnim kontaktima sa članovima narko-klana Darka Šarića i on insistira da se utvrde sve činjenice. Vlada je homogena, vlada dobro radi i ima nameru da radi ceo mandat, stavovi su profesora dr Žarka Obradovića, ministra prosvete, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nauke i tehnološkog razvoja i zamenika predsednika Socijalističke partije Srbije, iznetih za „Politiku”.

Partijski šef vam je na velikim iskušenjima od kojih su verovatno najveća pregovori u Briselu sa Tačijem i sumnje u vezi sa pripadnicima Šarićevog klana. Da li vi, kao drugi čovek SPS-a, bezrezervno verujete u ono što Ivica Dačić govori i radi na oba ova fronta?

Apsolutno. I to ne treba ni postavljati kao pitanje. Premijer je jasno i javno rekao da nije učinio ništa što bi bilo na štetu države i da želi da se te stvari što pre isteraju na čistac do kraja. Kada je reč o stanju u partiji, prošlog petka, zajedno sa drugovima iz rukovodstva, vodio sam sastanak sa predsednicima svih opštinskih odbora u Srbiji i mogu da vam kažem da partija u celini daje podršku predsedniku.

I za ovo što se dešava u vezi sa aferama?

Potpuno. Zato što treba postaviti logična pitanja: zašto se ta informacija pojavila sada i koji su mogući motivi toga? Jer očigledno je ovo pokušaj da se izazove kriza, pa i pad vlade, pokušajem diskreditacije prvog čoveka te vlade.

Ali reklo bi se da je on možda bio i najlakša meta, upravo zbog ovih stvari koje mu se stavljaju na teret.

Ne razumem to pitanje. Ovo govorim zato što se postavlja logično pitanje kome bi izbori odgovarali, a kome ne bi. I kada pogledate moguće odgovore onda se objektivno nameće i odgovor na ovo pitanje. Znači, kriza vlade i novi izbori bi odgovarali svima onima koji su protiv politike ove vlade.

Opoziciji?

Ne, opozicija tu dolazi tek na četvrto mesto.

Ko je na prva tri?

Prvo, oni koji su protiv državne politike vlade, koja podrazumeva i razgovore koji se vode u Briselu oko rešavanja pitanja koja su od značaja za život Srba na KiM, i politiku vezanu za napredak u evrointegracijama. Izbori bi odgovarali i svim onim krugovima koji jesu ili će biti obuhvaćeni u okviru borbe protiv kriminala i korupcije i sporne 24 privatizacije, jer ko zna šta će se tu tek utvrditi. Očigledno i određenim krugovima kojima ne odgovara finansijska stabilnost unutar zemlje i funkcionisanje po principima na kojima funkcionišu i druge. A opoziciji je svojstveno da uvek traži izbore.

Hoćete da kažete da su se svi oni sada našli na tom zadatku rušenja vlade?

Samo govorim da je promovisanje ove afere u funkciji rušenja i predsednika i vlade. I navodim razloge zašto bi to nekome odgovaralo. Ovde je definitivno jasno da je bilo propusta u radu službi oko ministra unutrašnjih poslova i tada prvog potpredsednika vlade. Jer, ako se on sretao sa tim gospodinom 2008. godine u novembru i decembru, a u decembru se pojavi zvanična knjiga MUP-a gde taj čovek nije označen kao pripadnik tog kriminalnog klana, logički se nameću pitanja: ili tada ministarstvo to nije znalo, ili ako je znalo zašto on nije upozoren na tako nešto kao ministar unutrašnjih poslova.

Da li mislite da bi trebalo objaviti sadržaj 130 diskova koji se pominju, upravo da se više ne bio manipulisalo time?

Naš stav je da se što pre utvrdi šta je istina i šta sve tačno i ko stoji iza toga. Ako predsednik vlade kaže „nisam kriv, hoću da se utvrdi istina”, ja ne znam šta bi čovek u njegovom položaju više trebalo da uradi. Možda neko želi da ta priča traje, pa da se posle budućih izbora za četiri godine utvrdi da od toga nije bilo ništa.

I da znamo da li je tačna ona priča koju je objavio jedan tabloid da je Radulović pitao tadašnjeg ministra policije šta je sa slučajem Dudić (potencijalnim ključnim svedokom protiv Šarića, koji je kasnije ubijen)?

Već sam rekao da sve stvari vezane za ovu takozvanu aferu treba utvrditi do kraja. Suština je u tome što predsednik vlade prvi insistira na tome i mi ga zdušno podržavamo. I sam sam bio u jednoj vrlo neprijatnoj situaciji pre skoro pet godina. Bio sam prisluškivan i taj predmet do danas nije rešen.

Jeste li insistirali da se to reši?

Nije na meni da insistiram, jer ako insistiram ispašće da vršim pritisak na pravosuđe. Ali, i ja sam građanin koji ima svoja prava.

Šta vam je šef partije rekao na sednici predsedništva, pre nego što je javno priznao kontakte sa Radulovićem?

Rekao je ono što ja vama govorim: da ništa od toga nije tačno da jeste imao kontakt sa tim čovekom, bez prethodnih saznanja o njemu, ali da nije učinio ništa što bi remetilo državnu politiku, ništa što predstavlja krivičnu odgovornost i da zahteva da se utvrde sve činjenice. To je i za nas u stranci i za građane Srbije sasvim dovoljno. Ovde je sad na velikom ispitu tužilaštvo i brzina kojom će raditi.

Jeste li vi tada na predsedništvu prvi put čuli za te kontakte sa Radulovićem ili ste znali i ranije?

Pokušavalo se i ranije sa plasiranjem te priče, tvrdnjom da neki visoki funkcioneri imaju kontakte...

Neki članovi bivše vlade koji su i u sadašnjoj vladi.

Da, meni su se čak javljale neke vaše kolege da to komentarišem.

Pa jeste li imali kontakte sa Radulovićem?

Ako me pitate da li poznajem tog čoveka odgovor je negativan, da li sam ga sreo – otkud znam.Dobro je rekao naš drug Palma, mi koji se bavimo javnim poslovima u situaciji smo da svako može stati pored nas i slikati se. Tako je gde god da se krećete, uopšte ne znate ko je i šta je, nikome na čelu to ne piše.

Kada ste navodili kome je u interesu da ova vlada padne, niste pomenuli koalicione partnere. Imate puno poverenje u njih?

Sigurno. Naša vlada je potpuno jedinstvena i dogovara se o svemu, radi svoj posao jer građani od nas pre svega očekuju da se unapredi ekonomski i ukupni položaj Srbije.

Jeste li i dalje sigurni da neće biti vanrednih izbora?

Zar mislite da to nisam već rekao?

Proveravam, pošto, na primer, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić nije tako siguran kao vi.

Pa dobro, to je njegovo pravo. Sasvim je logično da vlada treba da traje dok bude radila na ciljevima na kojima je osnovana. Ako ne bude u situaciji da ispunjava te ciljeve ili ako ne bude radila u interesu građana, uvek slede izbori.

Plašite li se da se ova kosovska politika može negativno odraziti na samu partiju zbog ključne uloge premijera Dačića u pregovorima o Kosovu?

Mogu da primetim samo jedno: otkako je vlada formirana i počela da se bavi aktuelnim pitanjima, pa i ovim teškim, u koje spada KiM, odnosi sa susedima, borba protiv kriminala i korupcije, činjenica je da je i našem predsedniku Dačiću i prvom potpredsedniku Vučiću i ostalim članovima koalicije porastao rejting. Ako građani misle da Dačić uspešno radi svoj posao, onda se postavlja pitanje ko misli da radi neuspešno?

A vi se ne biste složili sa tezom da nema uspešne priče u kosovskoj politici?

Kosovski problem nije nastao juče, on traje više od jednog veka. To je veoma dugotrajno i bolno pitanje za sve nas i ono zahteva rešenje. Ova vlada pokušava da pomogne Srbima na KiM, da im unapredi kvalitet života unutar našeg pravnog sistema, postojećih međunarodnih pravila i naših realnih mogućnosti kao države. Pohvala na račun Dačića ima daleko više neko pokuda, jer pokazuje se da postoji mogućnost da se nađe rešenje koje će biti u interesu Srba sa KiM i naše države.

Biljana Baković

objavljeno: 15.02.2013.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.