Terorizam problem Srbije i SAD

Izvor: RTS, 02.Feb.2010, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terorizam problem Srbije i SAD

I Srbija i SAD suočavaju se sa istom vrstom problema - organizovanim kriminalom i terorizmom, istakli srpski ministar Ivica Dačić i direktor njujorške policije Rejmond Keli. Postoji veliko interesovanje za slanje naših pripadnika na obuku u Njujoršku policiju, poručio Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u Njujorku sa direktorom njujorške policije Rejmondom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kelijem. Dačić je Kelija upoznao sa organizacionom strukturom MUP-a Srbije i naglasio da je prioritet našeg Ministarstva reforma policije.

Postoji veliko interesovanje za slanje naših pripadnika na obuku u Njujoršku policiju, istako je Dačić, naročito pripadnika specijalnih jedinica, saobraćajne policije, kriminalističko obaveštajnih službi i jedinice za finansijske istrage.

Tokom razgovora Dačić je naglasio da je MUP Srbije do sada imao dobru saradnju sa predstavnicima američke policije i bezbednosnih službi i istakao da bi trebalo da bude uspostavljen dugoročni partnerski odnos, jer se i Srbija i SAD suočavaju sa istom vrstom problema: organizovanim kriminalom i terorizmom.

Direktor Njujorške policije upoznao je Dačića sa organizacionom šemom policije Njujorka i predstavio oblasti koje predstavljaju najveći problem za policiju Njujorka, rast islamskog terorizma i opasnost od radikalizovanja situacije na Balkanu.

Keli je Dačića upoznao i sa novim sistemima nadzora u koji je američka vlada uložila četvrtinu milijarde dolara i koji će pokriti najrizičnija područja u Njujorku.

Balkan tlo za regrutaciju ekstremnih islamističkih grupa

Dačić je istakao da bi razmena iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, trgovine drogom i borbe protiv terorizma bila korisna za obe strane.

"Balkan je danas dobro tlo za regrutaciju ekstremnih islamističkih grupa", rekao je Dačić i dodao da bi razmena informacija na tom polju bila neophodna za sprečavanje, izvoza bele Al Kaide u Ameriku, koja je potencijalna meta.

Tokom večeri, poslednjeg dana boravka u Njujorku, Dačić je održao predavanje na Heriman institutu Kolumbija univerziteta na temu "Evropska vizija Srbije".

"Demokratska i proevropska vlada Srbije je napravljena dogovorom Demokratske stranke Borisa Tadića i Socijalističke partije Srbije, čiji sam ja predsednik. Dve stranke su imale velike sukobe u prošlosti. Tadić i ja smo, tim povodom, potpisali deklaraciju o političkom pomirenju, čija je suština da ne možemo promeniti prošlost ali možemo uticati na sadašnjost i budućnost Srbije", rekao je Dačić.

"Isto tako je neophodno učiniti istorijsko pomirenje između naroda bivše Jugoslavije, i obnavljanje odnosa sa EU i SAD. Uvažavajući legitimne interese svih naroda, očekujući da i drugi uvažavaju legitimne interese Srbije kada je u pitanju srpski Jerusalim, Kosovo i Metohija", istakao je Dačić. 

"I kad imamo različite stavove, važno je sačuvati mir i stabilnost, bez sukoba i konflikta, što je bila namera Srbije kada je zatražila savetodavno mišljenje Međunarodnog suda u Hagu", istakao je ministar Ivica Dačić.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.